Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Cercetare-dezvoltare în domeniul bancnotelor

Banca Centrală Europeană, la fel ca toate băncile centrale din Eurosistem, are datoria de a proteja integritatea și siguranța bancnotelor sale euro. Pentru a asigura că bancnotele euro își păstrează caracterul accesibil și incluziv, elaborăm elemente de siguranță inovatoare, care să poată fi fiabile și ușor de recunoscut. Pentru a ne păstra avansul față de falsificatori, ne străduim în permanență să îmbunătățim aceste elemente și să elaborăm altele noi pentru bancnotele viitoare. Totodată, depunem eforturi pentru identificarea unor soluții sustenabile din punct de vedere tehnologic, care să contribuie la reducerea amprentei de mediu a bancnotelor noastre euro și a proceselor asociate.

Din acest motiv, coordonăm și finanțăm o mare varietate de proiecte de cercetare-dezvoltare.

Domenii de cercetare

Proiectele de cercetare finanțate includ atât analize și studii de fezabilitate pe termen scurt, cât și proiecte de dezvoltare pe termen mai lung și chiar teste de tipărire pentru noile elemente ale bancnotelor.

Printre domeniile pe care urmărim să le promovăm și de experiența cărora beneficiem se numără următoarele:

  • elementele de siguranță ale bancnotelor;
  • tehnologia de producere, procesare și sortare a bancnotelor;
  • tehnologii care îmbunătățesc amprenta de mediu a ciclului numerarului;
  • științe senzoriale și cognitive.

Cine poate beneficia de finanțare?

BCE invită societățile comerciale, institutele de cercetare și alte categorii profesionale competente în domeniile tehnologice de interes să depună propuneri de proiecte. Pentru a-ți exprima interesul, nu este necesar să ai sediul în UE.

Depunerea propunerilor de proiecte

Dacă ai elaborat un produs sau un concept pe care îl consideri de interes pentru BCE în procesul de producere a bancnotelor euro, completează următorul formular în limba engleză și trimite-l la adresa de e-mail BN-Development@ecb.europa.eu. Asigură-te că formularul completat nu depășește trei pagini în format A4.

Pentru protejarea comunicărilor tale cu noi, poți folosi criptarea PGP descărcând cheia noastră publică în scopul transmiterii proiectului. Vom încerca să răspundem propunerii tale în termen de o lună.

Dacă suntem interesați de propunerea ta, înainte de a comunica mai multe detalii, vom redacta un acord de nedivulgare pe care va trebui să îl semnezi, în scopul protejării confidențialității. Ulterior, îți vom trimite instrucțiuni și formulare suplimentare pentru transmiterea formală a propunerii tale. Aceasta este procedura standard pentru toate proiectele finanțate de BCE.

Exemple de proiecte anterioare

Toate paginile din această secțiune