Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
Pentru cele mai recente informații, consultați versiunea în limba engleză a acestei pagini.

Raportul anual

Raportul anual descrie misiunile și activitățile Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) și oferă informații cu privire la politica monetară a Eurosistemului. Acesta se publică, de regulă, în primăvara anului următor și este prezentat Parlamentului European de unul dintre membrii Comitetului executiv al BCE în cadrul unei audieri publice.

2023

În cifre

2,9% în decembrie

Inflația în zona euro s-a redus substanțial, dar s-a menținut la niveluri prea ridicate

Inflația totală în zona euro s-a situat la 2,9% în decembrie 2023, în scădere față de 9,2% în decembrie 2022. Aceasta a continuat să se situeze peste nivelul țintei noastre de 2%.

Mai mult despre inflație
+200puncte de bază

BCE a majorat în continuare ratele dobânzilor reprezentative

BCE a majorat ratele dobânzilor reprezentative cu încă 200 puncte de bază pe parcursul anului 2023, rata dobânzii la facilitatea de depozit ajungând la 4%. Întărirea politicii monetare s-a transmis de o manieră solidă la nivelul economiei.

Politica noastră monetară
25de ani

Anul 2023 a marcat cea de-a 25-a aniversare a BCE

În 2023, BCE a aniversat 25 de ani de la înființare prin mesajul „valoarea unității într-o lume în schimbare”.

Citește mai multe despre comunicarea și transparența politicii BCE

Prezentarea în fața Parlamentului European

Citește discursul susținut de Luis de Guindos în fața Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European cu ocazia prezentării Raportului anual.

Citește discursul

Raportul integral

Analizează retrospectiv activitatea BCE, precum și evaluarea pe care am realizat-o cu privire la evoluțiile economice din anul precedent.

Consultă versiunea integrală a Raportului anual 2023

Feedback

Publicat cu ocazia prezentării Raportului anual 2023 al BCE în fața Parlamentului European, acest feedback oferă răspunsuri la aspectele evidențiate și la solicitările formulate de Parlamentul European în rezoluția sa referitoare la raportul anual din anul precedent.

Consultă textul integral

Conturile anuale

Conturile anuale prezintă situația noastră financiară și rezultatele operațiunilor noastre. Acestea fac parte din Raportul anual, dar sunt publicate mai devreme, în luna februarie. Aruncă o privire pe ultima ediție și pe cele anterioare.

Conturile anuale
INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Mai mult pe aceeași temă

Obligații de raportare

BCE este o instituție independentă, care dispune de prerogative discreționare în ceea ce privește utilizarea instrumentelor sale astfel cum consideră necesar pentru îndeplinirea atribuțiilor și a mandatului său. Asumarea responsabilității reprezintă contraponderea necesară a acestei independențe.

Asumarea responsabilității

Transmisiuni via internet

Președinta BCE și alți membri ai Comitetului executiv se prezintă periodic în fața Parlamentului European.

Audieri la Parlamentul European

Toate paginile din această secțiune