Menu

Slovenia (din 1 ianuarie 2007)

Etapele introducerii noii monede

Banka Slovenije

La data de 11 iulie 2006, Consiliul Uniunii Europene a aprobat solicitarea Sloveniei de a adera la zona euro începând cu anul 2007, Slovenia devenind astfel prima dintre cele zece țări ce s-au alăturat Uniunii Europene la 1 mai 2004, care a adoptat moneda euro.

La data de 1 ianuarie 2007, euro a devenit moneda oficială în Slovenia, înlocuind tolarul sloven (SIT) conform cursului de schimb fixat irevocabil la 1 EUR = 239,640 SIT. Prin urmare, era necesar ca bancnotele și monedele euro să fie larg disponibile în Slovenia până la această dată. Pentru îndeplinirea acestui demers, instituțiile bancare au primit 250 de milioane de monede euro cu valoare nominală de 84 milioane EUR, începând cu data de 25 septembrie 2006 și 41,5 milioane de bancnote euro cu valoare nominală de 772 milioane EUR, începând cu 29 noiembrie 2006. O parte din aceste monede și bancnote au fost distribuite anticipat comercianților cu amănuntul și altor companii. De asemenea, prin intermediul băncilor comerciale, Banka Slovenije a început vânzarea seturilor inițiale de monede euro către operatorii profesioniști cu numerar la data de 1 decembrie și către publicul larg la data de 15 decembrie 2006. Detalii privind distribuirea anticipată a bancnotelor și monedelor euro sunt prezentate în Orientarea BCE/2006/9.

Procesul de introducere a monedei euro a decurs rapid și fără perturbări: până la sfârșitul primei zile de adoptare a noii monede, toate bancomatele aflate în locuri publice și toate terminalele POS au fost transformate, iar valoarea bancnotelor euro puse în circulație a fost mai mare decât cea a bancnotelor de tolari sloveni. După două săptămâni de la introducerea bancnotelor și monedelor euro, procesul de adoptare a monedei unice în Slovenia a fost finalizat cu succes, conform planului.

Începând cu 15 ianuarie 2007, în Slovenia se pot folosi numai bancnotele și monedele euro pentru efectuarea plăților. Bancnotele de tolari sloveni pot fi preschimbate la Banka Slovenije pe o perioadă de timp nedeterminată. Banka Slovenije va preschimba monedele de tolari sloveni până la data de 31 decembrie 2016.

Bancnotele de tolari sloveni acceptate în vederea preschimbării

Date importante în cadrul procesului de introducere a monedei unice

1 decembrie 2006
Vânzare de seturi inițiale de monede euro către agenții profesioniști care operează cu numerar
15 decembrie 2006
Vânzare de seturi inițiale de monede euro către public
1 ianuarie 2007
Conversia conturilor și introducerea monedelor și a bancnotelor euro
14 ianuarie 2007
Ultima zi în care bancnotele și monedele de tolari sloveni sunt considerate mijloace legale de plată
până la data de 1 martie 2007
Preschimbarea gratuită a bancnotelor și monedelor de tolari sloveni de către instituțiile de credit
31 decembrie 2016
Termen limită pentru preschimbarea monedelor de tolari sloveni de către Banka Slovenije
nelimitat
Termen limită pentru preschimbarea bancnotelor de tolari sloveni de către Banka Slovenije