Opțiuni de căutare
Home Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Slovenia (din 1 ianuarie 2007)

Etapele introducerii noii monede

La data de 11 iulie 2006, Consiliul Uniunii Europene a aprobat solicitarea Sloveniei de a adera la zona euro începând cu anul 2007, Slovenia devenind astfel prima dintre cele zece țări ce s-au alăturat Uniunii Europene la 1 mai 2004 care a adoptat moneda euro.

La data de 1 ianuarie 2007, euro a devenit moneda oficială în Slovenia, înlocuind tolarul sloven (SIT) la un curs de schimb fixat irevocabil la 1 EUR = 239,640 SIT. Prin urmare, era necesar ca bancnotele și monedele euro să fie disponibile pe scară largă în Slovenia până la această dată. În acest scop, instituțiile bancare au primit 250 de milioane de monede euro, în valoare de 84 de milioane EUR, începând cu 25 septembrie 2006 și 41,5 milioane de bancnote euro, în valoare de 772 de milioane EUR, începând cu 29 noiembrie 2006. O parte din acest numerar a fost distribuit anticipat comercianților cu amănuntul și altor companii. De asemenea, Banka Slovenije a început să vândă, prin intermediul băncilor comerciale, seturi inițiale de monede euro către operatorii profesioniști care operează cu numerar la data de 1 decembrie și către publicul larg la 15 decembrie 2006. Detalii privind distribuirea anticipată a bancnotelor și monedelor euro sunt prezentate în Orientarea BCE/2006/9.

Procesul de introducere a monedei euro a decurs rapid și fără perturbări: până la sfârșitul primei zile, toate bancomatele aflate în locuri publice și toate terminalele POS au fost convertite, iar valoarea bancnotelor euro puse în circulație a depășit-o pe cea a bancnotelor de tolar sloven. După două săptămâni de la introducerea bancnotelor și monedelor euro, procesul de adoptare a monedei unice în Slovenia a fost finalizat cu succes, conform planului.

Din 15 ianuarie 2007, în Slovenia se pot utiliza numai bancnotele și monedele euro pentru efectuarea plăților. Bancnotele de tolar sloven pot fi preschimbate la Banka Slovenije pe o perioadă nedeterminată. Banka Slovenije va preschimba monedele de tolar sloven până la data de 31 decembrie 2016.

Bancnotele de tolar sloven acceptate în vederea preschimbării
Date importante în cadrul procesului de introducere a monedei unice
1 decembrie 2006
Vânzare de seturi inițiale de monede euro către agenții profesioniști care operează cu numerar
15 decembrie 2006
Vânzare de seturi inițiale de monede euro către public
1 ianuarie 2007
Conversia conturilor și introducerea monedelor și bancnotelor euro
14 ianuarie 2007
Ultima zi în care bancnotele și monedele de tolar sloven mai sunt considerate mijloace legale de plată
până la data de 1 martie 2007
Preschimbarea gratuită a bancnotelor și monedelor de tolar sloven de către instituțiile de credit
31 decembrie 2016
Termenul pentru preschimbarea monedelor de tolar sloven de către Banka Slovenije
Termen nelimitat
Termenul pentru preschimbarea bancnotelor de tolar sloven de către Banka Slovenije

Toate paginile din această secțiune