Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Σλοβενία (2007)

Στάδια της μετάβασης στο ευρώ σε φυσική μορφή

Στις 11 Ιουλίου 2006 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε το αίτημα της Σλοβενίας να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ το 2007, καθιστώντας έτσι τη Σλοβενία την πρώτη χώρα που υιοθετεί το ευρώ μεταξύ των δέκα χωρών οι οποίες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004.

Την 1η Ιανουαρίου 2007 το ευρώ απέκτησε ισχύ νόμιμου χρήματος στη Σλοβενία, αντικαθιστώντας το τόλαρ Σλοβενίας (SIT) με την αμετάκλητα καθορισμένη συναλλαγματική ισοτιμία €1 = SIT 239,640. Κατά συνέπεια, τα τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ έπρεπε να είναι ευρέως διαθέσιμα στην εν λόγω χώρα μέχρι την ημερομηνία αυτή. Προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη της ζήτησης, οι τράπεζες έλαβαν, από τις 25 Σεπτεμβρίου 2006, 250 εκατομμύρια κέρματα ευρώ αξίας 84 εκατομμυρίων ευρώ και, από τις 29 Νοεμβρίου 2006, 41,5 εκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ αξίας 772 εκατομμυρίων ευρώ. Μέρος αυτών των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ χρησιμοποιήθηκε για τον προεφοδιασμό των εμπορικών και άλλων επιχειρήσεων. Επιπλέον, η Banka Slovenije άρχισε να διαθέτει, μέσω των εμπορικών τραπεζών, συσκευασίες εξοικείωσης με κέρματα ευρώ σε φορείς που κατ' επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά την 1η Δεκεμβρίου 2006 και στο κοινό στις 15 Δεκεμβρίου 2006. Οι λεπτομερείς όροι του προεφοδιασμού με τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ ορίζονται στην κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2006/9 της ΕΚΤ.

Η μετάβαση στο ευρώ σε φυσική μορφή κύλησε ομαλά και γρήγορα: μέχρι το τέλος της πρώτης ημέρας είχε ολοκληρωθεί η μετατροπή όλων των αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών (ΑΤΜ) και των τερματικών στα σημεία πώλησης (point-of-sale terminals) στα οποία είχε πρόσβαση το κοινό, ενώ η αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία ήταν υψηλότερη από την αντίστοιχη αξία των τραπεζογραμματίων τόλαρ Σλοβενίας. Δύο εβδομάδες μετά την εισαγωγή των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ, η μετάβαση στο ευρώ σε φυσική μορφή στη Σλοβενία ολοκληρώθηκε με επιτυχία σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Από τις 15 Ιανουαρίου 2007 και μετά, μόνο τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ μπορούν να χρησιμοποιούνται για πληρωμές στη Σλοβενία. Η Banka Slovenije θα ανταλλάσσει τραπεζογραμμάτια τόλαρ Σλοβενίας επ' αόριστον, ενώ θα ανταλλάσσει τα κέρματα τόλαρ Σλοβενίας μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2017.

Ποια τραπεζογραμμάτια τόλαρ Σλοβενίας είναι ανταλλάξιμα
Βασικές ημερομηνίες της μετάβασης
1 Δεκεμβρίου 2006

Πώληση συσκευασιών εξοικείωσης με κέρματα ευρώ στους φορείς που κατ' επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά

15 Δεκεμβρίου 2006

Πώληση συσκευασιών εξοικείωσης με κέρματα ευρώ στο κοινό

1 Ιανουαρίου 2007

Μετατροπές λογαριασμών και εισαγωγή των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων ευρώ

14 Ιανουαρίου 2007

Τελευταία ημέρα κατά την οποία τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα τόλαρ Σλοβενίας αποτελούν νόμιμο χρήμα

Μέχρι την 1η Μαρτίου 2007

Ανταλλαγή τραπεζογραμματίων και κερμάτων τόλαρ Σλοβενίας από τα πιστωτικά ιδρύματα χωρίς χρέωση

3 Ιανουαρίου 2017

Τελευταία ημερομηνία ανταλλαγής κερμάτων τόλαρ Σλοβενίας στην Banka Slovenije

Επ’ αόριστον

Τελευταία ημερομηνία ανταλλαγής τραπεζογραμματίων τόλαρ Σλοβενίας στην Banka Slovenije

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα