Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό

Είτε σπουδάζετε ή διδάσκετε και ψάχνετε υλικό για την τάξη σας, είτε είστε φορείς που κατ’ επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά και αναζητείτε εκπαιδευτικό υλικό, ή απλώς ενδιαφέρεστε για τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ, αυτή η ενότητα σας αφορά. Θα βρείτε έντυπο και ψηφιακό υλικό καθώς και διαδικτυακούς πόρους που θα σας βοηθήσουν να μάθετε για τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ και το πώς θα ελέγχετε τα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Και αν είστε φορείς που κατ’ επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά, μπορεί να θέλετε να ελέγξετε το διαδικτυακό εκπαιδευτικό μας εργαλείο με τίτλο Knowledge of banknotes που θα σας βοηθήσει να αξιολογείτε τη γνησιότητα και την καταλληλότητα προς κυκλοφορία των τραπεζογραμματίων ευρώ.

Εκδόσεις για τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ

Μπορείτε να κατεβάσετε αυτό το υλικό ως αρχεία χαμηλής ανάλυσης χωρίς χρέωση ή να παραγγείλετε αντίγραφα σε έντυπη μορφή (μέχρις ότου εξαντληθούν τα διαθέσιμα αποθέματα). Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τις παραγγελίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με την οικεία εθνική κεντρική τράπεζα αν κατοικείτε σε χώρα της ζώνης του ευρώ ή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (info@ecb.europa.eu) αν κατοικείτε σε χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ.

Το φυλλάδιο για τη σειρά «Ευρώπη» (Μάιος 2019)

Φυλλάδιο για φορείς που κατ’ επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά και όσους επιθυμούν να μάθουν για τα τραπεζογραμμάτια των 5, 10, 20, 50, 100 και 200 ευρώ της σειράς «Ευρώπη» και για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας τους.

Μέγεθος: 105 x 210 χιλ.

Αφίσα με τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ (Μάιος 2019)

Αφίσα διπλής όψεως στην οποία παρουσιάζονται τα τραπεζογραμμάτια των 5, 10, 20, 50, 100 και 200 ευρώ της σειράς «Ευρώπη» στη μία πλευρά καθώς και τα κέρματα ευρώ και οι εθνικές τους όψεις στην άλλη. Αυτό το υλικό είναι ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί σε τάξεις, καταστήματα ή σε περιβάλλον επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Μέγεθος: A2, 420 x 594 χιλ.

Κάρτα χαρακτηριστικών ασφαλείας με μεταβαλλόμενες εικόνες (Μάιος 2019)

Κάρτες με μεταβαλλόμενες εικόνες στις οποίες παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των τραπεζογραμματίων των 5, 10, 20, 50, 100 και 200 ευρώ της σειράς «Ευρώπη».

Μέγεθος: διαστάσεις πιστωτικής κάρτας, 85 x 54 χιλ.

Ενημερωτικό δελτίο για τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ (Σεπτέμβριος 2018)

Αυτό το ενημερωτικό δελτίο περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ και για τα μετρητά γενικότερα. Διατίθεται μόνο ηλεκτρονικά.

Μέγεθος: A4, 210 x 297 χιλ.

Εκπαιδευτικό εργαλείο για φορείς που κατ’ επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Knowledge of banknotes έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους φορείς που κατ’ επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά να μάθουν για τα τραπεζογραμμάτια ευρώ και για το πώς μπορούν να αξιολογούν τη γνησιότητα και την καταλληλότητά τους προς κυκλοφορία. Το πρόγραμμα βασίστηκε στο αντίστοιχο πρόγραμμα και εργαλείο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που ανάπτυξε η Banco de Portugal. Αποτελείται από τέσσερις ενότητες που καλύπτουν:

  1. τα χαρακτηριστικά των τραπεζογραμματίων ευρώ,
  2. τη γνησιότητα των τραπεζογραμματίων ευρώ,
  3. την καταλληλότητα προς κυκλοφορία των τραπεζογραμματίων ευρώ, και
  4. τα φθαρμένα τραπεζογραμμάτια ευρώ.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες μας που αφορούν την καταπολέμηση της παραχάραξης και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης της παραχάραξης και την αντιμετώπιση ύποπτων χρημάτων.

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα