Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Információk, oktatóanyagok

Ez az oldalunk egyaránt szól az oktatási segédanyagot kereső diákoknak és tanároknak, a továbbképzést igénylő hivatásos készpénzkezelőknek, valamint a bankjegyek és érmék iránt érdeklődőknek. Nyomtatott, digitális és online anyagainkból megismerhetők az eurobankjegyek és az euroérmék, és elsajátítható a biztonsági elemeik ellenőrzési módja.

A hivatásos készpénzkezelők érdeklődésére tarthat számot a Bankjegyismeret című online oktatóeszközünk, amely az eurobankjegyek valódiságának és forgalomképességének vizsgálatában segít.

Kiadványok az eurobankjegyekről és az euroérmékről

Ezek az anyagok kis felbontású fájlként térítésmentesen letölthetők, és (a készlet erejéig) nyomtatott példányok is igényelhetők. Ha bővebb információkat szeretnének a megrendelésről, az euroövezetben élők az országuk nemzeti központi bankjával szíveskedjenek felvenni a kapcsolatot, az euroövezeten kívül élők pedig az Európai Központi Bankot keressék (info@ecb.europa.eu).

Tájékoztató anyag az Európé-sorozatról (2019. május)

Szórólap hivatásos pénzkezelőknek és érdeklődőknek az Európé-sorozat 5 €-s, 10 €-s, 20 €-s, 50 €-s, 100 €-s és 200 €-s bankjegyeiről és azok biztonsági elemeiről.

Formátum: 105 x 210 mm

Plakát az eurobankjegyekről és -érmékről (2019. május)

Kétoldalas plakát, amelynek egyik oldalán az Európé-sorozat 5 €-s, 10 €-s, 20 €-s, 50 €-s, 100 €-s és 200 €-s bankjegyei, a másikon pedig az euroérmék és azok nemzeti előlapjai láthatók. A segédanyag kiválóan használható iskolában, üzletben vagy szakképzéshez.

Formátum: A2, 420 x 594 mm

Mozgókártya a biztonsági elemekről (2019. május)

Az Európé-sorozat 5 €-s, 10 €-s, 20 €-s, 50 €-s, 100 €-s és 200 €-s címletein található biztonsági elemeket bemutató mozgókártyák.

Formátum: hitelkártya méret, 85 x 54 mm

A 100 és a 200 eurós bankjegyek adatlapja (2018. szeptember)

Ezen az adatlapon a 100 €-s és a 200 €-s bankjegyekről és általában a készpénzről olvashatók hasznos információk. Csak online érhető el.

Formátum: A4, 210 x 297 mm

Oktatási segédeszköz hivatásos készpénzkezelőknek

A Bankjegyismeret című tanfolyamon a hivatásos készpénzkezelők megismerkedhetnek az eurobankjegyekkel, elsajátíthatják a valódiság és forgalomképesség vizsgálatának módját. A Banco de Portugal képzési programja és elektronikus oktatóeszköze alapján kidolgozott tananyag a következő négy modulból áll:

  1. az eurobankjegyek jellemzői;
  2. az eurobankjegyek valódisága;
  3. az eurobankjegyek forgalomképessége;
  4. a sérült eurobankjegyek.

A pénzhamisítás elleni védekezésről és a biztonsági elemekről szóló weboldalainkon bővebb tájékoztatás található arról, hogyan küzdünk a pénzhamisítás ellen, és mi a teendő a gyanús bankjeggyel.

Ebben a szekcióban található oldalak