European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A zöld átállás támogatása

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése az egyetlen mód arra, hogy elkerüljük az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásait, így az Európai Unió vállalja, hogy 2030-ig 55%-kal csökkenti a kibocsátást, 2050-re pedig nettó nulla kibocsátású gazdaságra tér át.

Bár az átállás elősegítése és támogatása elsősorban a kormányzatok és a jogalkotók feladata, az EKB-ban is ki kell vennünk a részünket a fenntartható finanszírozás előmozdításában és a monetáris politikai műveleteink környezetbarátabbá tételében, mindezt az árstabilitásra vonatkozó elsődleges célunk sérelme nélkül.

Miért fontos a zöld átállás az EKB számára?

A gyors és rendezett átállás hosszú távú előnyei messze felülmúlják a kezdeti költségeket

Az egész gazdaságra kiterjedő klímastresszteszt eredményei azt mutatják, hogy ha időben cselekszünk, a karbonsemleges gazdaságra való átállás jelentősen kisebb költséggel jár, mint ha nem cselekszünk.

A rendezett átállással mindannyian, így a vállalatok és a pénzügyi intézmények is, jobban ki tudjuk aknázni a tiszta és takarékosabb energia, a technológiai innovációk és az új üzleti opciók adta lehetőségeket.

A gazdaság egészére kiterjedő klímastresszteszt eredményei

A zöld gazdaság hosszú távon elősegítené az ár- és pénzügyi stabilitást

A zöld gazdaságra való rendezett átállás hosszú távon csökkentheti a teljes gazdaság és a pénzügyi rendszer, valamint az inflációs kilátások és az eurorendszer mérlegében szereplő eszközök klímával kapcsolatos kockázatait. Végeredményben tehát hosszú távon elősegíti az ár- és pénzügyi stabilitást.

Az Európai Unió intézményeként támogatjuk az EU-szintű munkát

Az EU-Szerződésnek megfelelően, megbízatásunk keretein belül és az árstabilitás mint elsődleges cél sérelme nélkül az EKB köteles támogatni az EU általános gazdaságpolitikáját. Ily módon hozzájárulunk a karbonsemleges gazdaságra való átálláshoz és a környezetvédelemhez. 

Hogyan támogatja az EKB a zöld átállást?

Mivel a bankok és a pénzügyi ágazat egyéb intézményei kulcsszerepet játszanak a zöld átállás finanszírozásában, a fenntartható pénzügyek fejlesztése érdekében megosztjuk szakértelmünket, és tanácsot nyújtunk.

Tevékenységeink – többek között monetáris politikai műveleteink – környezetbarátabbá tétele révén ösztönzőket teremtünk a zöldebb pénzügyi rendszer létrejöttéhez is.

Elemzés és szakpolitikai tanácsadás

Hozzájárulunk európai és nemzetközi fórumokon az éghajlattal kapcsolatos szakpolitikák fejlesztéséhez olyan témákban, mint a szén-dioxid-kibocsátás árazása, a környezetbarát finanszírozás bővítése, a zöld innováció és a katasztrófák kockázatának kezelése.

A monetáris politika végrehajtása

Ahol szükséges, a klímaváltozást is figyelembe vesszük a monetáris politikánk kialakításakor, ideértve az eszközvásárlásainkat és fedezeti keretrendszerünket.

Sajtóközlemény

LÁSD MÉG

További információk

Klímapolitikánk

Az éghajlattal kapcsolatos programunkban hat kiemelt területre összpontosítva és három éghajlat-politikai stratégiai célra alapozva ismertetjük az EKB ilyen irányú tevékenységét.

Az EKB éghajlattal kapcsolatos programpontjai

Ebben a szekcióban található oldalak