Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A zöld átállás támogatása

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése az egyetlen mód arra, hogy elkerüljük az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásait, így az Európai Unió vállalja, hogy 2030-ig 55%-kal csökkenti a kibocsátást, 2050-re pedig nettó nulla kibocsátású gazdaságra tér át.

Bár az átállás elősegítése és támogatása elsősorban a kormányzatok és a jogalkotók feladata, az EKB-ban is ki kell vennünk a részünket a fenntartható finanszírozás előmozdításában és a monetáris politikai műveleteink környezetbarátabbá tételében oly módon, hogy az árstabilitásra vonatkozó elsődleges célunk ne sérüljön.

Miért fontos a zöld átállás az EKB számára?

A gyors, rendezett átállás hosszú távú előnyei messze felülmúlják a kezdeti költségeket

Az egész gazdaságra kiterjedő klímastresszteszt eredményei azt mutatják, hogy ha időben cselekszünk, a karbonsemleges gazdaságra való átállás költsége jelentősen kisebb lesz, mint ha nem lépünk.

A rendezett átállás mindannyiunk, így a vállalatok és a pénzintézetek számára is lehetőséget jelenthet arra, hogy élvezzük a tiszta és takarékosabb energia, a technológiai innovációk és az új üzleti opciók előnyeit.

A gazdaság egészére kiterjedő klímastresszteszt eredményei

A zöld gazdaság hosszú távon elősegítené az ár- és pénzügyi stabilitást

A zöld gazdaságra való rendezett átállás hosszú távon csökkentené a teljes gazdaság és a pénzügyi rendszer, valamint az inflációs kilátások és az eurorendszer mérlegében szereplő eszközök éghajlati kockázatait. Végeredményben tehát elősegítené a tartós ár- és pénzügyi stabilitást.

Az Európai Unió intézményeként támogatjuk ezt az uniós szintű erőfeszítést

Az Európai Unió működéséről szóló szerződésnek megfelelően, megbízatásunk keretein belül és az árstabilitás mint elsődleges cél sérelme nélkül az EKB köteles támogatni az EU általános gazdaságpolitikáját. Ily módon hozzájárulunk a karbonsemleges gazdaságra való átálláshoz és a környezetvédelemhez.

Hogyan támogatja az EKB a zöld átállást?

Mivel a bankok és a pénzügyi ágazat egyéb intézményei kulcsfontosságú szerepet játszanak a zöld átállás finanszírozásában, a fenntartható finanszírozás fejlesztéséhez rendelkezésre bocsátjuk szakértelmünket, és tanácsot nyújtunk.

Tevékenységeink – többek között monetáris politikai műveleteink – környezetbarátabbá tétele révén ösztönözzük a zöldebb pénzügyi rendszer létrejöttét.

Elemzés és szakpolitikai tanácsadás

Hozzájárulunk európai és nemzetközi fórumokon az éghajlattal kapcsolatos irányelvek fejlesztéséhez olyan témákban, mint a szén-dioxid-kibocsátás árazása, a környezetbarát finanszírozás bővítése, a zöld innováció és a katasztrófakockázat kezelése.

A monetáris politika végrehajtása

Ahol szükséges, a klímaváltozást is figyelembe vesszük a monetáris politikánk kialakításakor, ideértve az eszközvásárlásainkat és fedezeti keretrendszerünket.

Sajtóközlemény

Ebben a szekcióban található oldalak