Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Készpénzkezelés

A bankjegyek valódiságának és forgalomképességének ellenőrzése, az eurobankjegyek visszaforgatása

A bankjegyek visszaforgatása lehetővé teszi a bankok és egyéb pénzkezelők számára, hogy hatékonyabban és takarékosabban lássák el a felhasználókat készpénzzel. A bankjegyek megbízhatóságának elősegítése érdekében az Európai Központi Bank (EKB) határozatot fogadott el (EKB/2010/14) az eurobankjegyek valódiságának és forgalomképességének ellenőrzéséről, valamint visszaforgatásáról.

Az EKB/2010/14 határozat 2011. január 1-jén lépett hatályba, és a hitelintézetek és a készpénzkezeléssel hivatásszerűen foglalkozó más szervezetek számára a hamisítványok felismeréséről és a valódi bankjegyek forgalomképesség szerinti válogatásáról szóló feltételrendszer helyét vette át. A 2012. szeptember 7-i EKB/2012/19 határozattal úgy módosították, hogy hatályát az új bankjegysorozatok valódiságának és forgalomképességének ellenőrzésére, valamint visszaforgatására is kiterjesztették, tovább egyes követelményeket pontosítottak, a 2019. december 5-i keltű EKB/2019/39 határozattal pedig lehetővé tették a nem egyértelműen valódinak minősülő bankjegyek újrafeldolgozását, és a bankjegyvizsgáló gépek új kategóriáját vezették be.
Bővebben

Valódiságvizsgáló eszközök

Az EKB a bevizsgált hamisítványfelismerő berendezések adatainak közzétételével a bankjegyek felhasználóit kívánja segíteni a számukra legmegfelelőbb berendezés kiválasztásában.
Bővebben

A valódiságvizsgáló eszközök tulajdonosainak és működtetőinek tanácsos az eszközt – szükség esetén az értékesítővel együttműködve – még jóval az új bankjegyek kibocsátása előtt átállítani az Európé-sorozat bankjegyeire. Az ügyfeleknek pedig még a gyártási folyamat során érdemes meggyőződniük arról, hogy az eszköz könnyen átállítható az Európé-sorozat bankjegyeinek kezelésére.

Ebben a szekcióban található oldalak