Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Feladatunk az árstabilitás fenntartása. A monetáris politika ezzel tud legjobban hozzájárulni a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez.

Az árak stabilan tartása érdekében biztosítjuk, hogy az infláció – az áruk és szolgáltatások átlagos árának időbeli változása – alacsony, stabil és kiszámítható maradjon.

Középtávon 2%-os inflációs ráta elérését tűzzük ki célul.

A célérték iránti elkötelezettségünkkel kapcsolatban szimmetrikus megközelítést alkalmazunk, vagyis a túl alacsony inflációt ugyanolyan kedvezőtlennek tekintjük, mint a túl magasat.

Monetáris politikai eszköztár

Az árstabilitás biztosításához szükségünk van a megfelelő eszközökre. Az általunk használt kamatlábak csupán egy szeletét képezik a monetáris politikánkban alkalmazott eszköztárunknak.

Az eszköztárunk különféle – akár egymással kombinálható –, az infláció alakulásának befolyásolását segítő eszközöket tartalmaz, és az elmúlt években új eszközökkel egészítettük ki azon jelentős gazdasági változásokra válaszul, amelyek megnehezítették az árstabilitás fenntartását.

Monetáris politikai döntések
LÁSD MÉG

Bővebb információk a monetáris politikáról

MI A MONETÁRIS POLITIKA?

A monetáris politika az árstabilitás biztosításának módja. Intézkedéseink befolyásolják a gazdasági folyamatokat, ami segít az inflációt a célunkhoz igazítani.

További információk a monetáris politikáról

ÚJ ÁRSTABILITÁSI CÉLUNK

A gazdaság sokat változott a legutóbbi stratégiai felülvizsgálat óta. Világos és kiszámítható árstabilitási célunk van, amely könnyen értelmezhető a jelenlegi változó gazdasági környezetben.

Árstabilitási célunk és a stratégiai felülvizsgálat

Ebben a szekcióban található oldalak