Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Statisztika

Célkitűzések

Az EKB statisztikai területe gondoskodik a Központi Bankok Európai Rendszere feladatainak ellátásához szükséges adattámogatásról. Noha a bank elsősorban az euroövezet monetáris politikájáért felel, statisztikái adott esetben egyéb felhasználói csoportokat is megcélozhatnak. Utóbbiak közé tartozik az Európai Rendszerkockázati Testület, amelynek munkáját a pénzügyi rendszer makroprudenciális felügyeletével kapcsolatban segíti; továbbá a szélesebb nyilvánosság és a piaci szereplők, akiket adatokkal és kiegészítő információkkal lát el.

Kik állítják elő a statisztikai adatokat?

Az EKB és az Európai Bizottság (illetve az Eurostat) egyetértési megállapodást kötött a gazdasági és pénzügyi statisztikákat érintő uniós szintű munkamegosztásról. Ennek értelmében:

  • az EKB felelős a monetáris és pénzügyi, valamint az eurorendszer nemzetközi tartalékát, továbbá az euro nominál- és reáleffektív árfolyamait érintő statisztikákért;
  • az Eurostat felelős az általános gazdaságstatisztikáért;
  • a két intézmény közös feladata a fizetésimérleg-statisztika, valamint a pénzügyi és nem pénzügyi számlák szektoronkénti statisztikájának összeállítása.

Hol találhatók a statisztikai adatok?

Az EKB statisztikái ingyenesen megtekinthetők weboldalának Statistics menüpontjában, illetve letölthetők a statisztikai adattárból a Statistical Data Warehouse menüpont alatt.

Ebben a szekcióban található oldalak