Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A jelenlegi bankjegyek

Bankjegyeink külső megjelenése az európai integrációt szimbolizálja. Az ablakok, kapubejáratok és hidak az európaiak nyitottságát és együttműködését jelképezik.

Christine Lagarde, az EKB elnöke

Első sorozat

Az eurobankjegyek első sorozatát eredetileg 2002-ben, az euro bevezetésekor bocsátottuk ki. A következő hét címlet tartozik a sorozatba: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 €, 500 €. Ezeket fokozatosan felváltják a második, vagyis az Európé-sorozat bankjegyei, ezért nem lehet olyan gyakran találkozni velük manapság. Az első sorozat bankjegyei törvényes fizetőeszközök, és korlátlan ideig megőrzik értéküket. Az Európé-sorozattal egyidejűleg forgalomban maradnak, amíg a készletek tartanak.

Az Európé-sorozat

Az Európéról elnevezett második sorozatot azért készítettük, hogy tartósabbá és a hamisítással szemben védettebbé tegyük az eurobankjegyeket. Így ritkábban kell őket cserélni, ami a környezetet és a pénztárcánkat egyaránt kíméli.

Azért Európéról kapta a nevét a sorozat, mert a címletein található biztonsági elemek közül kettőn is szerepel Európé hercegnő arcképe. A görög mitológiai alak nyilvánvalóan kapcsolódik az európai kontinenshez, és emberi vonást kölcsönöz a bankjegyeknek. A több év során fokozatosan bevezetett Európé-sorozat hat címletből áll: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 € és 200 €. Az első bankjegyek 2013-ban kerültek forgalomba, a sorozat bevezetése pedig 2019 májusában fejeződött be a 100 €-s és 200 €-s bankjegyek kibocsátásával.

Az 500 €-s bankjegy már nem része az Európé-sorozatnak; 2019. április 27-től nem bocsátjuk ki. Az 500 €-s a többi eurobankjegy-címlethez hasonlóan örökre megőrzi az értékét, és korlátlan ideig beváltható az euroövezet bármely nemzeti központi bankjában.

Videó: Az euro új arca, Európé

Bankjegyeink külső megjelenése és biztonsági elemei

Címletek

Eddig nem látott módon, háromdimenziós nézetben tekintheti meg az eurobankjegyeket, és megismerheti különféle egyedülálló grafikai és biztonsági elemeiket.

Fedezze fel az összes bankjegyet 3D-ben!

Grafikai elemek

Mindkét eurobankjegy-sorozat témája az „európai korszakok és stílusok”. De talán nem köztudott, hogy egyik bankjegy sem a valóságban létező épületet vagy hidat ábrázol. Közelebbről is megismerkedhet a különböző grafikai elemekkel, és megtudhatja, hol nyomtatják a bankjegyeket.

Tudnivalók a jelenlegi eurobankjegyek grafikai elemeiről

Biztonsági elemek

Az eurobankjegyek számos biztonsági elemmel rendelkeznek, így könnyen, speciális eszköz nélkül meg lehető győződni a valódiságukról. Közelebbről megvizsgálva – a „tapintás-szemügyre vétel-mozgatás” próbával – könnyen ellenőrizhető, hogy valódiak-e.

Tudnivalók a bankjegyek ellenőrzéséről

Véleménye fontos számunkra

Ossza meg velünk meglátásait!

Visszajelzése segít megőrizni a bankjegyeink kiváló minőségét. Kérjük, töltse ki rövid online felmérésünket, hogy megtudjuk, hogyan vélekedik a nap mint nap használt bankjegyekről!

Felmérés

Ebben a szekcióban található oldalak