Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Sadašnje novčanice

Dizajn naših novčanica simbol je europske integracije. Prozori, vrata i mostovi simboliziraju otvorenost i suradnju među Europljanima.

predsjednica ESB‑a Christine Lagarde

Prva serija

Novčanice iz prve serije prvi su put izdane 2002. kad je uveden euro. Prva se serija sastoji od sedam apoena: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € i 500 €. Novčanice iz druge serije, serije Europa, postupno zamjenjuju novčanice iz prve serije, koje zbog toga više ne viđate često. Novčanice iz prve serije zakonsko su sredstvo plaćanja i zauvijek će zadržati svoju vrijednost. Bit će u optjecaju usporedno sa serijom Europa dok se ne potroše preostale zalihe.

Serija Europa

Druga serija, serija Europa, razvijena je kako bi euronovčanice bile trajnije i kako bi ih bilo teže krivotvoriti. Zbog toga se moraju rjeđe mijenjati, pa je njihov utjecaj na okoliš manji i troškovi su svedeni na minimum.

Nova serija nazvana je serija Europa zato što dva zaštitna obilježja sadržavaju portret princeze Europe. Taj lik iz grčke mitologije vizualna je poveznica s europskim kontinentom i daje novčanicama ljudsku crtu. Serija Europa, koja je postupno uvedena tijekom nekoliko godina, sastoji se od šest apoena: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 € i 200 €. Prve novčanice puštene su u optjecaj 2013. a serija je dovršena u svibnju 2019., kada su izdane novčanice od 100 € i 200 €.

U seriji Europa nema novčanice od 500 € a novčanice od 500 € iz prve serije ne izdaju se od 27. travnja 2019. Kao i svi apoeni euronovčanica, novčanica od 500 € zauvijek će zadržati svoju vrijednost te se uvijek može zamijeniti u svim nacionalnim središnjim bankama europodručja.

Video Europa, novi izgled eura

Dizajn i obilježja novčanica

Apoeni

Trodimenzijski prikaz euronovčanica omogućuje vam da ih pregledate kao nikad dosad i otkrijete različite elemente dizajna i zaštitna obilježja koji naše novčanice čine jedinstvenima.

Trodimenzijski prikaz svih novčanica

Elementi dizajna

Tema obiju serija euronovčanica je »razdoblja i stilovi u Europi«. Jeste li znali da na nijednoj novčanici nije prikazan postojeći spomenik ili most? Doznajte više o različitim elementima dizajna i o tome gdje se novčanice tiskaju.

Više o dizajnu sadašnjih novčanica

Zaštitna obilježja

Euronovčanice imaju više zaštitnih obilježja zbog kojih je lako provjeriti njihovu autentičnost bez posebne opreme. Pogledajte svoje novčanice pomnije i naučite kako možete provjeriti njihovu autentičnost metodom »osjeti, pogledaj i nakreći«.

Naučite kako provjeriti autentičnost novčanica

Važno nam je vaše mišljenje

Recite nam što mislite

Vaša nam mišljenja pomažu održati visoku kvalitetu naših novčanica. Ispunite kratku mrežnu anketu i recite nam što mislite o kvaliteti novčanica kojima se svakodnevno služite.

Anketa

Sve stranice u ovom odjeljku