Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Prema zakonu, i ESB i nacionalne središnje banke država europodručja imaju pravo izdavati euronovčanice. No, u praksi euronovčanice fizički izdaju i povlače samo nacionalne središnje banke. ESB nema odjel za gotovinu i ne sudjeluje u gotovinskom poslovanju. Što se tiče eurokovanica, jedini su zakonski izdavatelji države europodručja. Za koordinaciju svih pitanja u vezi s kovanicama na razini europodručja zadužena je Europska komisija. Više informacija potražite na odgovarajućim stranicama Europske komisije.

Odgovornosti ESB-a i nacionalnih središnjih banaka

ESB je odgovoran za nadziranje djelatnosti nacionalnih središnjih banaka i promicanje daljnjeg usklađivanja gotovinskih usluga na europodručju, dok su nacionalne središnje banke odgovorne za funkcioniranje svojih nacionalnih sustava distribucije gotovine. Nacionalne središnje banke stavljaju novčanice i kovanice u optjecaj putem bankovnoga sustava te, u manjoj mjeri, putem maloprodaje. Budući da nema odgovarajuće tehničke odjele (distribucijske jedinice, jedinice za obradu novčanica, trezore itd.), ESB ne može obavljati te poslove.

» €uro«

Sve stranice u ovom odjeljku