Mogućnosti pretraživanja
Home Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po

Monetarna politika

Stabilnost cijena najvažniji je doprinos koji monetarna politika može dati gospodarskom rastu.

Glavni je cilj ESB-a održavati stabilnost cijena. Radimo za građane europodručja tako što štitimo vrijednost eura. U ovom odjeljku možete pronaći informacije o našoj strategiji monetarne politike, instrumentima kojima se služimo i njihovu utjecaju na vašu svakodnevicu.

Odluke o monetarnoj politici

Odluke o monetarnoj politici donosimo svakih šest tjedana kako bismo održali inflaciju ispod, ali blizu 2 %. Predsjednica i potpredsjednik ESB‑a podrobno ih objašnjavaju na konferencijama za novinare, koje se održavaju odmah nakon sastanaka na kojima se te odluke donose.

Povezane konferencije za novinare

Preispitivanje strategije

Započeli smo preispitivanje strategije u siječnju 2020. jer želimo biti sigurni da naša strategija monetarne politike odgovara svrsi, sada i u budućnosti. Otvorena uma temeljito ćemo analizirati svaki njezin aspekt u skladu sa svojom zadaćom očuvanja stabilnosti cijena.

Preispitivanje strategije monetarne politike

Naša strategija monetarne politike

Otkrijte zašto nam je cilj inflacija ispod, ali blizu 2 % i doznajte više o istraživanjima i analizi kojima se služimo kada donosimo odluke o monetarnoj politici.

Više

Zašto je stabilnost cijena važna?

Stabilnost cijena najvažniji je doprinos koji monetarna politika može dati gospodarskom rastu i zaposlenosti. Zahvaljujući njoj znate da će vaš novac sutra vrijediti isto koliko i danas. Stoga vam je lakše donositi utemeljene odluke o trošenju, štednji, zaduživanju i ulaganju.

Stabilnost cijena

Instrumenti i mjere monetarne politike

Naša monetarna politika usmjerena je na održavanje stabilnosti cijena. Radi toga utječe i na iznos koji ćete platiti ako se zadužite i na iznos kamata koje ćete dobiti za svoju ušteđevinu. Pogledajte kako djeluju naši instrumenti i mjere.

Naši instrumenti

Operacije monetarne politike

Osim što određujemo ključne kamatne stope, provodimo operacije na otvorenom tržištu. Pročitajte najnovije podatke o tim operacijama.

Više
KRONOLOŠKI PREGLED
Pogledajte koje je mjere monetarne politike ESB donio od 2008. godine.
TRANSPARENTNOST

Doznajte više o razlozima za naše odluke o monetarnoj politici.

PRIKAZI SASTANAKA POVEZANIH S MONETARNOM POLITIKOM

Objavljujemo prikaze sastanaka Upravnog vijeća na kojima se donose odluke o monetarnoj politici. U tim dokumentima možete pronaći sažetke vođenih rasprava.

Prikazi sastanaka

EKONOMSKI BILTEN

Ekonomski bilten pruža dodatan uvid u ekonomska, financijska i monetarna kretanja na kojima temeljimo odluke o monetarnoj politici.

Više
NISTE STRUČNJAK? PROČITAJTE NAŠE OBJAŠNJENJE
VIŠE
Što je monetarna politika?

Sve stranice u ovom odjeljku