Mogućnosti pretraživanja
Home Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po

Monetarna politika

Stabilnost cijena najvažniji je doprinos koji monetarna politika može dati gospodarskom rastu.

Glavni je cilj ESB-a održavati stabilnost cijena. Radimo za građane europodručja tako što štitimo vrijednost eura. U ovom odjeljku možete pronaći informacije o našoj strategiji monetarne politike, instrumentima kojima se služimo i njihovu utjecaju na vašu svakodnevicu.

Izjava o monetarnoj politici

Odluke o monetarnoj politici donosimo svakih šest tjedana i određujemo što bi trebalo učiniti za zadržavanje kontrole nad inflacijom. Kratak i lako razumljiv pregled glavnih odluka možete pronaći u našoj vizualnoj izjavi.

Ukratko o našoj izjavi o monetarnoj politici

Preispitivanje strategije

Od siječnja 2020. do srpnja 2021. provodili smo preispitivanje strategije kako bismo bili sigurni da naša strategija monetarne politike odgovara svrsi, sada i u budućnosti. Razmatrali smo svaki aspekt naše strategije u okviru svojih ovlasti za stabilnost cijena.

Preispitivanje strategije monetarne politike

Što je ESB?

ESB je stvoren 1. lipnja 1998. Tada su započele pripreme za uvođenje nove, jedinstvene valute, eura. Želite li doznati više o aktivnostima Europske središnje banke i njihovu utjecaju na vašu svakodnevicu?

Više o ESB‑u

Instrumenti i mjere monetarne politike

Naša monetarna politika utječe na cijenu pozajmljenog novca i visinu kamata na štednju radi stabilnosti cijena. Saznajte kako djeluju naši instrumenti i mjere.

Naši instrumenti

Operacije monetarne politike

Osim što određujemo ključne kamatne stope, provodimo i operacije na otvorenom tržištu. Saznajte najnovije informacije o tim operacijama.

Više
COVID-19
Naš odgovor na pandemiju
TRANSPARENTNOST

Doznajte više o razlozima za naše odluke o monetarnoj politici.

PRIKAZI SASTANAKA POVEZANIH S MONETARNOM POLITIKOM

Objavljujemo prikaze sastanaka Upravnog vijeća na kojima se donose odluke o monetarnoj politici. U tim dokumentima možete pronaći sažetke vođenih rasprava.

Prikazi sastanaka povezanih s monetarnom politikom

EKONOMSKI BILTEN

Ekonomski bilten pruža dodatan uvid u ekonomska, financijska i monetarna kretanja na kojima temeljimo odluke o monetarnoj politici.

Više
NISTE STRUČNJAK? PROČITAJTE NAŠE OBJAŠNJENJE
VIŠE
Što je monetarna politika?

Sve stranice u ovom odjeljku