Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Novčanice

Novčanice su sastavni dio našeg gospodarstva, našeg identiteta i kulture. ESB je odgovoran za održavanje povjerenja građana u novčanice, što je iznimno velika odgovornost.

predsjednica ESB‑a Christine Lagarde

Euronovčanice u vašem novčaniku najopipljiviji su simbol ujedinjene Europe. U optjecaju je više od 29 milijardi euronovčanica ukupne vrijednosti veće od 1,5 bil. EUR. Cilj nam je postići da svaka novčanica bude jednako visoke kvalitete te zaštićena i sigurna za uporabu u cijelom svijetu. To pridonosi jačanju povjerenja u našu jedinstvenu valutu kao sredstvo plaćanja i pohrane vrijednosti. Kad bi se uveo digitalni euro, on ne bi zamijenio gotovinu ni utjecao na ulogu euronovčanica.


Buduće novčanice

Želimo da nove euronovčanice budu još sigurnije, zaštićenije i održivije te da budu prepoznatljive i uključive u odnosu na sve Europljane. Pogledajte od kojih se faza sastoji postupak redizajniranja i doznajte kako mu možete pridonijeti.

Buduće novčanice

Sadašnje novčanice

Postoje dvije serije euronovčanica. Prva serija sastoji se od sedam apoena: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € i 500 €. Druga serija, serija Europa, sastoji se od šest apoena jer smo odlučili obustaviti izdavanje novčanica od 500 €.

Apoeni, dizajn i zaštitna obilježja

Zaštita od krivotvorenja

Jedna je od naših glavnih zadaća pobrinuti se za to da novčanice koje dobijete budu autentične. Doznajte što činimo kako bismo ostali korak ispred krivotvoritelja i što biste trebali učiniti ako mislite da ste dobili krivotvorenu novčanicu.

Zaštita od krivotvorenja

Oštećene i obojene novčanice

Nacionalne središnje banke u europodručju provjeravaju jesu li euronovčanice prikladne za uporabu prije nego što ih vrate u optjecaj. Novčanice se mogu slučajno oštetiti a mogu ih obojiti i uređaji protiv krađe. Doznajte više o oštećenim ili obojenim novčanicama i o tome kako ih možete zamijeniti.

Oštećene i obojene novčanice

Proizvodnja i zalihe novčanica

Nacionalne središnje banke u europodručju i ESB surađuju u proizvodnji euronovčanica. Svake godine treba proizvesti dovoljno novih novčanica kako bi se zamijenile neprikladne novčanice i kako bi se zadovoljila predviđena i neočekivana povećanja potražnje.

Proizvodnja novčanica

Okoliš, zdravlje i sigurnost

Jedan je od ciljeva strategije Eurosustava Gotovina u 2030. taj da euronovčanice budu sigurne za uporabu i održive. Od uvođenja eura odlučno smanjujemo utjecaj novčanica na okoliš.

Okoliš, zdravlje i sigurnost

Istraživanje i razvoj

Ulažemo napore da novčanice budu inovativne i ostanu korak ispred najnovijih tehnika krivotvorenja. Istodobno razvijamo održiva rješenja koja mogu pridonijeti smanjenju ekološkog otiska euronovčanica i postupka njihove proizvodnje.

Istraživanje i razvoj

Slike i pravila reproduciranja

Smijete rabiti slike euronovčanica ako se pridržavate pravila reproduciranja. Možete preuzeti slike niske rezolucije izravno s naših mrežnih stranica ili zatražiti slike visoke rezolucije ako imate opravdani, profesionalni razlog za njihovu uporabu.

Slike i pravila reproduciranja

Informativni materijali o euronovčanicama i eurokovanicama

Naši informativni materijali sadržavaju informacije o eurokovanicama, euronovčanicama i njihovim zaštitnim obilježjima prikladne za opću javnost i za osobe koje profesionalno rukuju gotovinom. Možete preuzeti naše materijale ili zatražiti da vam ih pošaljemo u obliku tiskanih publikacija.

Informativni materijali o euronovčanicama i eurokovanicama

Sve stranice u ovom odjeljku