Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Postupak redizajniranja

U prosincu 2021. najavili smo postupak redizajniranja euronovčanica u sklopu razvoja novih novčanica. Želimo da novčanice ostanu dostupne i pristupačne te da i dalje budu sigurno i učinkovito sredstvo plaćanja. 

Osim toga, želimo da novčanice budu što održivije i ekološki prihvatljivije. Zato proučavamo njihov ekološki otisak kako bismo utvrdili kojim bismo novim proizvodima i postupcima mogli smanjiti njihov utjecaj na okoliš. Sadašnji je postupak ujedno prilika da se poveća uključivost novčanica za sve Europljane.

O novoj temi i dizajnu odlučit će Upravno vijeće ESB‑a. Pritom će uzeti u obzir mišljenja predstavnika javnosti iznesena u anketama i savjete stručnih skupina.

Postupak ima dvije glavne faze:

  1. odabir mogućih budućih tema
  2. odabir mogućih motiva i natječaj za dizajn.

Nastavit ćemo uključivati odgovarajuće stručnjake i širu javnost. Cilj nam je odabrati temu i dizajn koji su prepoznatljivi svim Europljanima.

Glavne faze u postupku redizajniranja

Odabir teme naših budućih novčanica

Upravno vijeće ESB‑a odlučilo je 29. studenoga da će se u sljedećoj fazi postupka redizajniranja euronovčanica razmatrati samo dvije teme: »Europska kultura« i »Rijeke i ptice«. Kako bi se u obzir uzelo što više iznesenih mišljenja, dvije teme koje su ušle u najuži izbor, »Rijeke: vodotoci života u Europi« i »Ptice: slobodne, izdržljive, inspirativne«, spojene su u jedinstvenu temu koja je nadahnuta prirodom i povezana sa širim temama, kao što su okoliš i održivost.

Iznimno nam je važno da odluke koje se donese tijekom cijelog postupka budu u skladu s mišljenjem europske javnosti. Odabrane su teme koje su bile najomiljenije u ESB‑ovoj mrežnoj anketi i u anketi koju je provelo vanjsko poduzeće za istraživanja.

Moguće teme naših budućih novčanica


»Europska kultura«

Tema su bogato europsko kulturno nasljeđe i dinamični kulturni i kreativni sektori, koji jačaju europski identitet i stvaraju zajednički osjećaj pripadnosti. 

Kultura promiče zajedničke vrijednosti, uključivost i dijalog u Europi i širom svijeta. Kultura nas zbližava.

»Rijeke i ptice«

Za rijeke i ptice nema granica i zato su simboli slobode i jedinstva Europljana te naše povezanosti s prirodom. 

Europa je bogata raznolikim rijekama i pticama, koje nas nadahnjuju i podsjećaju da smo odgovorni za zaštitu krajolika.

Slušamo Europljane

Od početka postupka redizajniranja dvaput smo se savjetovali s europskom javnošću. 

U razdoblju od prosinca 2021. do ožujka 2022. pitali smo stanovnike svih država europodručja za mišljenje o mogućim temama budućih euronovčanica.

Pogledajte što su nam rekli u kvalitativnom istraživanju o novim temama euronovčanica.

Cijelo izvješće Sažetak

U srpnju i kolovozu 2023. proveli smo mrežnu anketu, u kojoj smo ispitanike pitali kojoj bi od sedam tema u užem izboru dali prednost. Sudjelovalo je više od 365 000 Europljana. Kako bi uzorak ispitanika bio reprezentativan, usporedno s mrežnom anketom neovisno poduzeće za istraživanja provelo je sličnu anketu u više država.

Pročitajte izvješće i doznajte više o rezultatima anketa.

Cijelo izvješće Sažetak

Savjetovanje sa stručnjacima

Krajem 2021. osnovali smo Savjetodavnu skupinu zaduženu za odabir teme, neovisnu, multidisciplinarnu i raznoliku skupinu stručnjaka iz cijelog europodručja, radi savjetovanja o mogućim novim temama budućih novčanica. Na temelju informacija prikupljenih u sklopu kvalitativnog istraživanja skupina je predložila teme za uži izbor. 

Upravno vijeće ESB‑a zatim je pomno razmotrilo jesu li teme u užem izboru prepoznatljive Europljanima i predstavljaju li europski život i vrijednosti te je odlučilo dodati sedmu temu »Europska kultura«.

U nastavku pročitajte više o sedam tema koje su ušle u uži izbor. Prikazane su nasumičnim redoslijedom. Opisi tema mogu se pronaći u priopćenju za javnost od 10. srpnja 2023.

  • »Ptice: slobodne, izdržljive, inspirativne«
  • »Europska kultura«
  • »Europske vrijednosti u prirodi«
  • »Budućnost pripada vama« 
  • »Ruke: zajedno gradimo Europu«
  • »Naša Europa i mi«
  • »Rijeke: vodotoci života u Europi« 

Više o radu 
Savjetodavne skupine zadužene za odabir teme


Osnovana je stručna skupina, Savjetodavna skupina za motive, koja će ESB-u pomoći tako što će Upravnom vijeću predložiti motive na temelju odabranih tema. Članovi skupine predstavnici su različitih stručnih područja povezanih s dvjema odabranim temama.

Članovi Savjetodavne skupine za motive

Nakon odabira tema »Europska kultura« i »Rijeke i ptice« kao mogućih tema budućih euronovčanica, vrijeme je za odabir motiva koji ih najbolje ilustriraju.

Potom ćemo početi pripremati natječaj za dizajn. Više informacija o fazi odabira motiva i natječaju za dizajn objavljivat ćemo službenim kanalima. Očekuje se da će Upravno vijeće ESB‑a odlučiti o budućem dizajnu u 2026.

Nakon odabira dizajna Upravno vijeće odlučit će kada će se nove euronovčanice proizvesti i izdati. Proći će godine prije nego što nove novčanice budu proizvedene i naposljetku završe u našim džepovima.

Sve stranice u ovom odjeljku