European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Statistika 

Statistički podatci ključni su za donošenje utemeljenih odluka.

Pouzdani financijski i monetarni statistički podatci pomažu nam donositi utemeljene odluke. ESB i nacionalne središnje banke objavljuju službene statističke podatke o stanju u gospodarstvu. Ti statistički podatci osnova su za rad ESB‑a na svim područjima, među kojima su monetarna politika, financijska stabilnost i nadzor banaka.

Važnost statističkih podataka

ISTIČEMO

36 mlrd. EUR

Višak na tekućem računu europodručja u lipnju

Višak na tekućem računu europodručja povećao se u lipnju 2023. s 8 mlrd. EUR, koliko je iznosio u svibnju, na 36 mlrd. EUR, dosegnuvši tako najvišu razinu od srpnja 2021. Razlozi za povećanje prije svega su veći višak u robnoj razmjeni i povoljniji saldo na računu primarnog dohotka.

Priopćenje za javnost

Pristup našim podatcima

Popis svih platformi i usluga za pristup našim podatkovnim resursima.

Naše podatkovne usluge

Monetarna kretanja u europodručju

Zanimaju li vas najnovije stope rasta kredita kućanstvima i poduzećima ili brzina kojom se povećava ponuda novca?

Statistički podatci o monetarnim kretanjima

Okvir za upravljanje statističkim podatcima i njihovu kvalitetu

Europske nacionalne središnje banke pridaju veliku važnost izradi visokokvalitetnih statističkih podataka. Obvezale su se na dobro upravljanje, primjenjuju visoke standarde kvalitete i jamče povjerljivost informacija.

Okvir za upravljanje i kvalitetu

Upotpunjavanje podataka o klimatskim promjenama

U sklopu klimatskog plana objavili smo početni skup pokazatelja povezanih s klimatskim promjenama kako bismo analizirali utjecaj klimatskih promjena na financijski sektor. To je jedna od mjera kojima nastojimo upotpuniti podatke o klimatskim promjenama i pratiti zelenu tranziciju.

Pokazatelji povezani s klimatskim promjenama

Interaktivni prikaz stope inflacije u europodručju

Kako se mjeri inflacija i koja je razlika između izmjerene i percipirane inflacije? Pronađite usporedive, posuvremenjene podatke o inflaciji, interaktivne vizualne prikaze i kalkulator osobne inflacije, koji su dostupni na 23 jezika EU‑a.

Više

Zatražite statističke informacije od ESB‑a

Tražite li određene statističke podatke ESB‑a? Kada je riječ o javno objavljenim statističkim podatcima, vodimo se politikom slobodnog pristupa i ponovne uporabe. Pošaljite nam zahtjev i u njemu napišite što vas zanima, a mi ćemo vam odgovoriti najbrže što budemo mogli.

Sve stranice u ovom odjeljku