Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Statistika 

Statistika je ključna za premišljene odločitve

Zanesljivi statistični podatki o finančnih in denarnih gibanjih nam omogočajo, da sprejemamo dobro utemeljene odločitve. 

ECB in nacionalne centralne banke pripravljajo uradno statistiko o stanju gospodarstva.

Ta statistika podpira vsa področja dela ECB, kot so denarna politika, finančna stabilnost in bančni nadzor.

Zakaj je statistika pomembna

IZPOSTAVLJAMO

239 milijard EUR

Tuji neto nakupi državnih dolžniških vrednostnih papirjev euroobmočja

Ob zviševanju obrestnih mer so vlagatelji zunaj euroobmočja v letu 2023 postali neto kupci državnih dolžniških vrednostnih papirjev euroobmočja, pri čemer so neto nakupi znašali 239 milijard EUR v primerjavi z neto prodajami v znesku 25 milijard EUR v letu 2022. Neto nakupi so bili najvišji od leta 2009.

Sporočilo za javnost

Dostop do podatkov

Spodaj je na voljo seznam vseh platform in storitev, prek katerih imate dostop do naših podatkovnih virov.

Podatkovne storitve

Analiza porazdelitve premoženja

V okviru ocenjevanja, kako porazdelitev dohodka in premoženja vpliva na denarno politiko, smo začeli objavljati pravočasne četrtletne podatke o porazdelitvi premoženja gospodinjstev, kar je skladno z nacionalnimi računi.

Objava

Zmanjševanje vrzeli v podatkih o podnebju

V okviru podnebne agende smo objavili začetni sklop podnebnih kazalnikov, da bi analizirali, kako bodo podnebne spremembe vplivale na finančni sektor. To je sestavni del prizadevanj, da bi zmanjšali vrzel v podatkih o podnebju ter spremljali prehod v zeleno gospodarstvo.

Podnebni kazalniki

Interaktivni pregled inflacije v euroobmočju

Kako se meri inflacija in kakšna je razlika med merjeno in zaznano inflacijo? Odgovor lahko najdete v tej publikaciji, ki vsebuje primerljive in vedno sveže podatke o inflaciji, predstavljene v interaktivnih grafikonih, zraven pa še kalkulator osebne inflacije. Na voljo v 23 jezikih Evropske unije.

Publikacija

Zaprosite ECB za statistične informacije

Iščete točno določene statistične podatke ECB? Za javno objavljeno statistiko velja politika prostega dostopa in proste uporabe. Pošljite nam zahtevek in v njem opredelite, kaj vas zanima, in odgovorili vam bomo takoj, ko bo mogoče.

Vse strani v tem razdelku