Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Več o statistiki ECB

Statistika je ključna za premišljene odločitve

Zanesljivi statistični podatki o finančnih in denarnih gibanjih nam omogočajo, da sprejemamo dobro utemeljene odločitve. 

ECB in nacionalne centralne banke pripravljajo uradno statistiko o stanju gospodarstva.

Ta statistika podpira vsa področja dela ECB, kot so denarna politika, finančna stabilnost in bančni nadzor.

Zakaj je statistika pomembna

IZPOSTAVLJAMO

25%

Rast neto premoženja lastnikov stanovanj v euroobmočju

Novi podatki o porazdelitvi premoženja gospodinjstev kažejo, da se je v zadnjih petih letih neto premoženje lastnikov stanovanjskih nepremičnin v euroobmočju povečalo za 25%, medtem ko se je neto premoženje prebivalcev, ki niso lastniki stanovanj, povečalo za 19%. Več podrobnosti je v objavi na našem blogu, v kateri je tudi primerjava novih podatkovnih nizov z drugimi podatkovnimi nizi o porazdelitvi premoženja.

Objava na blogu

Dostop do podatkov

Spodaj je na voljo seznam vseh platform in storitev, prek katerih imate dostop do naših podatkovnih virov.

Podatkovne storitve

Analiza porazdelitve premoženja

V okviru ocenjevanja, kako porazdelitev dohodka in premoženja vpliva na denarno politiko, smo začeli objavljati pravočasne četrtletne podatke o porazdelitvi premoženja gospodinjstev, kar je skladno z nacionalnimi računi.

Objava

Zmanjševanje vrzeli v podatkih o podnebju

V okviru podnebne agende smo objavili začetni sklop podnebnih kazalnikov, da bi analizirali, kako bodo podnebne spremembe vplivale na finančni sektor. To je sestavni del prizadevanj, da bi zmanjšali vrzel v podatkih o podnebju ter spremljali prehod v zeleno gospodarstvo.

Podnebni kazalniki

Interaktivni pregled inflacije v euroobmočju

Kako se meri inflacija in kakšna je razlika med merjeno in zaznano inflacijo? Odgovor lahko najdete v tej publikaciji, ki vsebuje primerljive in vedno sveže podatke o inflaciji, predstavljene v interaktivnih grafikonih, zraven pa še kalkulator osebne inflacije. Na voljo v 23 jezikih Evropske unije.

Publikacija

Zaprosite ECB za statistične informacije

Iščete točno določene statistične podatke ECB? Za javno objavljeno statistiko velja politika prostega dostopa in proste uporabe. Pošljite nam zahtevek in v njem opredelite, kaj vas zanima, in odgovorili vam bomo takoj, ko bo mogoče.

Vse strani v tem razdelku