Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Informativna in izobraževalna gradiva

Dijaki, študenti in učitelji, ki iščete gradiva za pouk, profesionalni uporabniki gotovine, ki potrebujete usposabljanje, in vsi ostali, ki vas preprosto zanimajo naši bankovci in kovanci – ta stran je namenjena vam. Vsebuje tiskana, digitalna in spletna gradiva, v katerih lahko podrobneje spoznate eurske bankovce in kovance ter se naučite, kako preveriti njihove zaščitne elemente.

Če ste profesionalni uporabnik gotovine, vas bo morda zanimal tudi spletni tečaj Knowledge of banknotes o tem, kako preverite, ali je eurski bankovec pristen in primeren za obtok.

Publikacije o eurskih bankovcih in kovancih

Spodnja nizkoločljiva gradiva lahko prenesete brezplačno ali pa naročite tiskane izvode (do izpraznitve zalog). Za več informacij o naročanju se obrnite na nacionalno centralno banko v svoji državi, če živite v euroobmočju, ali na Evropsko centralno banko (info@ecb.europa.eu), če živite zunaj euroobmočja.

Letak o seriji Evropa (maj 2019)

Letak za poklicne uporabnike gotovine in vse, ki bi radi izvedeli več o bankovcih za 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 € in 200 € v seriji Evropa in njihovih zaščitnih elementih.

Velikost: 105 mm x 210 mm

Plakat o eurskih bankovcih in kovancih (maj 2019)

Dvostranski plakat, ki na eni strani prikazuje bankovce za 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 € in 200 € v seriji Evropa, na drugi strani pa eurske kovance in njihove nacionalne strani. Plakat je idealen za učilnice, trgovine in prostore za strokovno usposabljanje.

Velikost: A2, 420 mm x 594 mm

Hologramska kartica z zaščitnimi elementi (maj 2019)

Kartica, ki ob nagibanju prikazuje zaščitne elemente bankovcev za 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 € in 200 € v seriji Evropa.

Velikost: velikost kreditne kartice, 85 mm x 54 mm

Predstavitev novih bankovcev za 100 € in 200 € (september 2018)

Predstavitev vsebuje koristne informacije o novih bankovcih za 100 € in 200 € ter o gotovini na splošno. Na voljo samo na spletu

Velikost: A4, 210 mm x 297 mm

Spletni tečaj za profesionalne uporabnike gotovine

V tečaju Knowledge of banknotes se profesionalni uporabniki gotovine lahko podrobneje seznanijo z eurskimi bankovci in naučijo, kako preveriti, ali so pristni in primerni za obtok. Tečaj temelji na programu usposabljanja in e-izobraževalni aplikaciji, ki ju je razvila centralna banka Banco de Portugal. Obsega štiri module o naslednjih temah:

  1. lastnosti eurskih bankovcev
  2. pristnost eurskih bankovcev
  3. primernost eurskih bankovcev
  4. poškodovani eurski bankovci

Za več informacij o tem, kako se borimo s ponarejevalci in kaj storiti s sumljivim bankovcem, obiščite naši spletni strani o preprečevanju ponarejanja in zaščitnih elementih.

Vse strani v tem razdelku