Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Več o euru

Euro nas povezuje

Euro nas združuje, saj ga uporablja okrog 350 milijonov ljudi v 20 državah Evropske unije. Je zgled stabilnosti in simbol evropske enotnosti. Je tudi ena najbolj zaupanja vrednih valut na svetu. V Evropski centralni banki si prizadevamo, da bi euro ohranjal svojo vrednost.  

Eurski bankovci in kovanci v naših žepih in denarnicah nas vedno znova spominjajo na to, kaj vse nam omogoča Evropska unija: večjo svobodo, praktičnost in nove priložnosti. Zato bo eurska gotovina vedno na voljo. Vseeno pa se pripravljamo tudi na možnost uvedbe digitalnega eura. Zagotoviti moramo namreč, da bo naša valuta še naprej zadovoljevala vedno nove potrebe ljudi.  

Kako euro koristi Evropejcem?

Z eurom je življenje enostavnejše, saj je z njim lažje potovati, delati ali študirati v drugi evropski državi. V ECB varujemo euro, da lahko kar najbolje izkoristite vse, kar ponuja Evropa.

Oglejte si, kako euro poenostavlja življenje

Kako euro pomaga Evropejcem pri poslovanju?

Mala in srednje velika podjetja so hrbtenica gospodarstva v euroobmočju. Skupna valuta zmanjšuje stroške in tveganja poslovanja ter spodbuja naložbe, zato podjetjem omogoča, da rastejo.

Oglejte si, kako euro koristi malim podjetjem

Euro pripravljamo na digitalno prihodnost

Naš denar mora biti pripravljen na izzive, ki ga čakajo v prihodnosti. Zato se pripravljamo na morebitno uvedbo digitalnega eura. Bil bi kot gotovina, vendar v digitalni obliki: z njim bi lahko v celotnem euroobmočju brez dodatnih stroškov opravljali in prejemali plačila, tudi brez spletne povezave.

Več o digitalnem euru

Eurski bankovci

Eurski bankovci simbolizirajo povezanost, odprtost in sodelovanje med evropskimi narodi. Zaradi svojih oblikovnih in zaščitnih elementov so prepoznavni po vsem svetu.

Raziščite eurske bankovce v 3D predstavitvi

Prihodnji bankovci

Razvijamo nove bankovce, da bi bili še bolj varni, okolju prijazni in prepoznavni za Evropejce vseh starosti in družbenih okolij. Več o posameznih korakih v tem postopku in o tem, kako lahko v njem sodelujete tudi sami, najdete na spodnji povezavi.

Več o načrtih za prihodnje bankovce

Eurski kovanci

Euro nas združuje v raznolikosti, kar se kaže tudi na obeh straneh kovancev. Ti imajo skupno evropsko stran, ki simbolizira enotnost, in nacionalno stran, na kateri se predstavlja bogata in raznolika kulturna dediščina.

Več o eurskih kovancih

Strategija Eurosistema o gotovini

ECB in centralne banke v euroobmočju skrbijo, da bo gotovina vedno ostala dostopna vsem, tako da boste lahko tudi v prihodnosti plačevali z gotovino. Zagotovili bomo, da bo gotovina ostala splošno sprejeto, konkurenčno in zanesljivo plačilno sredstvo in hranilec vrednosti.

Strateški cilji o gotovini
VEČ O EURU

Raziščite še druge teme v zvezi z eurom

Podatki o bankovcih v obtoku

Pozorno spremljamo obtok eurskih bankovcev in povpraševanje po njih, da bi bilo vedno na voljo dovolj gotovine.

Statistika o obtoku bankovcev in kovancev

Mednarodna vloga eura

Euro je ena najpomembnejših valut na svetu. Spremljamo uporabo eura zunaj euroobmočja in o tem poročamo.

Najnovejše poročilo
Iščete preprosto razlago? Preberite pojasnjevalni članek
Želim izvedeti več
Kako država vstopi v euroobmočje?

Vse strani v tem razdelku