Menu

Euro nas povezuje

Enajst držav Evropske unije (EU) je 1. januarja 1999 fiksiralo devizne tečaje, sprejelo skupno denarno politiko ter uvedlo enotno valuto z imenom euro. Sprva je bil euro le elektronska valuta, ki se je uporabljala na finančnih trgih in za negotovinska plačila. Tri leta pozneje pa so v obtok prišli prvi eurski bankovci in kovanci.

Danes z eurom plačuje 340 milijonov Evropejcev v 19 državah EU. Je ena najpomembnejših valut na svetu.

Bankovci in kovanci eura so otipljiv simbol, ki nas vsak dan znova spominja na svobodo, praktičnost in številne priložnosti, ki jih omogoča EU.

Euro
nas zbližuje

Kako dobro poznaš euro?

Reši kviz in preveri svoje znanje o naši skupni valuti (in o Evropski centralni banki). Čakajo te zabavna vprašanja, prilagojena tvoji stopnji znanja. Reši ga in deli svoj rezultat na družbenih omrežjih!

Odpri kviz!

Kakšne prednosti nam prinaša euro?

Odkar je euro naša valuta, je nepogrešljiv del našega vsakdana, saj nam olajšuje trgovanje, potovanja, študij, bivanje in delo v tujini.

V Evropski centralni banki skrbimo, da prebivalci držav z eurom, vključno z družinami, delavci, delodajalci, podjetniki, upokojenci, varčevalci in dolžniki, uživajo stabilno okolje. Zagotavljamo stabilnost eura in tako prispevamo h gospodarski rasti in blaginji.

Preberi naš pojasnjevalni članek

Z eurom smo skupaj močnejši

»Naša valuta najbolj otipljivo predstavlja evropsko povezovanje, saj smo po njegovi zaslugi skupaj močnejši,« je dejal predsednik Mario Draghi 15. januarja 2019 na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta ob obletnici eura. Danes je naša dolžnost, da dokončamo to, kar se je začelo pred 20 leti.

Oglej si celoten video
Preberi govor

Kako euro pomaga Evropejcem pri poslovanju?

Mala in srednje velika podjetja so hrbtenica gospodarstva v euroobmočju. Tukaj si lahko ogledaš, kakšne prednosti prinaša enotna valuta malim podjetnikom.

Predvajaj

Euro odpira Evropejcem nove možnosti

Evropski voditelji so pred 25 leti podpisali Maastrichtsko pogodbo – mejnik v evropskem povezovanju, ki je utrl pot euru. Oglej si, kako je naša skupna valuta Evropejcem olajšala potovanja, študij in delo v tujini.

Predvajaj

Ali veš?

Ali veš, da vzporedni črti, ki sekata znak €, predstavljata stabilnost valute?
In da se je povprečni dohodek v euroobmočju povišal z 20.900 EUR v letu 1999, ko je bil uveden euro, na 33.900 EUR v letu 2018?

Več o euru v številkah

Euro nekoč in danes

Euro ima za seboj precej dolgo pot. Njegovi začetki segajo v drugo polovico 1960-ih let, ko so se pričele razprave o ekonomski in monetarni uniji, danes pa je ena najpomembnejših valut na svetu.

Euro je oprijemljiv simbol Evrope in njenih vrednot. S skupno valuto ohranjamo mir in blaginjo ter ustvarjamo gospodarske razmere, ki omogočajo gospodarski razcvet in stabilno prihodnost.

Več o zgodovini eura

Sledi našim dogodkom
v proslavitev #EUROat20

3. december 2018

#EUROat20: izjemno popotovanje eura

Evropska komisija je izjemno popotovanje eura proslavila na prireditvi 3. decembra 2018 v Bruslju.

Februar 2019

#EUROat20 – tekmovanje ECB v aplikaciji QuizClash

Čestitke vsem, ki ste pravilno odgovorili na vsa vprašanja: ste pravi poznavalci eura! Seznam tridesetih zmagovalcev lahko najdete . Nagrada je bila bodisi iPad Pro ali vozovnica Interrail Global Pass.

Če še ne veš, smo februarja v sodelovanju z aplikacijo QuizClash organizirali tekmovanje v obliki kviza – vprašanja so se nanašala na euro in Evropsko centralno banko.

Od avgusta do oktobra 2019

Evropski kulturni dnevi

Evropski kulturni dnevi so leta 2019 posvečeni skupni evropski kulturi in identiteti. Več informacij o dogodkih najdete na naši spletni strani o evropskih kulturnih dnevih.

17.–19. junij 2019

Forum ECB o centralnem bančništvu: 20 let EMU

Osrednja tema šestega letnega foruma ECB o centralnem bančništvu, ki je potekal v Sintri na Portugalskem, je bila 20 let evropske ekonomske in monetarne unije (EMU).

ŽELIŠ ŠE VEČ INFORMACIJ O EURU?

Na voljo so spodaj

ARHIV IN FOTOGRAFIJE

Iz arhiva smo izbrskali fotografije in posnetke, ki so nastali v zadnjih 20 letih eura. Lahko jih uporabljaš po želji, pri čemer mora biti ECB navedena kot vir.

Arhivski posnetki o 20 letih eura
Zbirka fotografij o 20 letih eura