Euro nas povezuje

Enajst držav Evropske unije (EU) je 1. januarja 1999 fiksiralo devizne tečaje, sprejelo skupno denarno politiko ter uvedlo enotno valuto z imenom euro. Sprva je bil euro le elektronska valuta, ki se je uporabljala na finančnih trgih in za negotovinska plačila. Tri leta pozneje pa so v obtok prišli prvi eurobankovci in eurokovanci.

Danes z eurom plačuje 340 milijonov Evropejcev v 19 državah EU. Je ena najpomembnejših valut na svetu.

Ko držimo v roki eurobankovce in eurokovance, nas vsak dan spomnijo na svoboščine, priložnosti in praktičnost, ki nam jih omogoča EU.

Euro
nas združuje

Kako dobro poznaš euro?

Reši kviz in preveri svoje znanje o euru in tudi o Evropski centralni banki. Čakajo te zabavna vprašanja, prilagojena tvoji stopnji znanja. Reši ga in ga posreduj drugim na družbenih omrežjih!

Želim se lotiti kviza!

Kakšne prednosti nam prinaša euro?

Odkar je euro naša valuta, je nepogrešljiv del našega vsakdana, saj nam olajšuje trgovanje, potovanja, študij, bivanje in delo v tujini.

V Evropski centralni banki skrbimo, da prebivalci držav, kjer je euro uradna valuta, vključno z družinami, delavci, delodajalci, podjetniki, upokojenci, varčevalci in dolžniki, uživajo stabilno okolje. Zagotavljamo stabilnost eura in tako prispevamo h gospodarski rasti in blaginji.

Preberi si naš pojasnjevalni članek

Kako euro pomaga Evropejcem pri poslovanju?

Mala in srednje velika podjetja so hrbtenica gospodarstva v euroobmočju. Tukaj si lahko ogledaš, kakšne prednosti prinaša enotna valuta malim podjetnikom.

Predvajaj

Euro odpira Evropejcem nove možnosti

Evropski voditelji so pred 25 leti podpisali Maastrichtsko pogodbo – mejnik v evropskem povezovanju, ki je utrl pot za euro. Oglej si, kako je naša skupna valuta Evropejcem olajšala potovanja, študij in delo v tujini.

Predvajaj

Euro nekoč in danes

Euro ima za seboj precej dolgo pot. Njegovi začetki segajo v drugo polovico 1960-ih let, ko so se pričele razprave o ekonomski in monetarni uniji, danes pa je ena najpomembnejših valut na svetu.

Euro je oprijemljiv simbol Evrope in njenih vrednot. S skupno valuto ohranjamo mir in blaginjo ter ustvarjamo gospodarske razmere, ki omogočajo gospodarski razcvet in stabilno prihodnost.

Sledi našim dogodkom
v proslavitev #EUROat20

3. december 2018

#EUROat20: izjemno popotovanje eura

Evropska komisija bo izjemno popotovanje eura proslavila na prireditvi 3. decembra 2018 v Bruslju. Pridruži se spletnemu prenosu v živo.

17.–19. junij 2019

Forum ECB o centralnem bančništvu: 20 let evropske ekonomske in monetarne unije (EMU)

Osrednja tema šestega letnega foruma ECB o centralnem bančništvu, ki bo potekal v Sintri na Portugalskem, bo 20 let evropske ekonomske in monetarne unije.

22. avgust 2019

Evropski kulturni dnevi

Evropski kulturni dnevi bodo leta 2019 posvečeni skupni evropski kulturi in identiteti. Več informacij o bližnjih dogodkih je na spletni strani o evropskih kulturnih dnevih.

31. januar 2019

Lamfalussy Fellowship

Letos bo raziskovalni program Lamfalussy Fellowship posvečen projektom, ki zadevajo evropsko ekonomsko in monetarno unijo. Si raziskovalec oz. raziskovalka ali doktorski študent oz. študentka? To je lahko tvoja priložnost! Razpis projektov bo odprt od 1. decembra 2018 do 31. januarja 2019.

ŽELIŠ ŠE VEČ INFORMACIJ O EURU?

Na voljo so spodaj

ARHIV IN FOTOGRAFIJE

Iz našega arhiva smo izbrskali fotografije in posnetke, ki pokrivajo zadnjih 20 let eura. Lahko jih uporabiš po želji, pri čemer mora biti ECB navedena kot vir.

Arhivski posnetki o 20 letih eura
Zbirka fotografij o 20 letih eura