Možnosti iskanja
Home Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Euro

Euro nas združuje

Več kot 340 milijonov prebivalcev uporablja euro kot svojo valuto ter dnevno plačuje z eurskimi bankovci in kovanci. Euro je vsakodnevni opomnik o priložnostih in pridobitvah, ki nam jih omogoča EU. Je tudi močan simbol evropske enotnosti.

Euro pripada državljanom in državljankam v euroobmočju. V ECB smo zadolženi za to, da zaščitimo njegovo vrednost. Skupaj z nacionalnimi centralnimi bankami v euroobmočju skrbimo, da so cene stabilne, ter tako zagotavljamo, da vaš denar ohranja kupno moč.

Uvedba eura

Enajst držav EU je 1. januarja 1999 fiksiralo devizne tečaje, sprejelo skupno denarno politiko in uvedlo euro. Ta je bil sprva zgolj elektronska valuta, bankovci in kovanci pa so v obtok prišli leta 2002. Danes je euro enotna valuta v 19 državah.

Uporaba eura

Močnejši skupaj

Z eurom je naše življenje enostavnejše, saj nam olajšuje trgovanje, potovanje, študij, bivanje in delo v tujini. V ECB delamo za boljši jutri, ko bo euro še bolj prispeval k vaši blaginji.

Christine Lagarde: kaj nam predstavlja euro

Varni in trpežni bankovci

Investiramo v raziskavo novih tehnologij, da bi bili bankovci bolj varni in odporni proti obrabi. Med letoma 2013 in 2019 smo uvedli drugo serijo bankovcev – serijo Evropa – ki ima inovativne zaščitne elemente.

Raziščite eurske bankovce v 3D predstavitvi

Eurski kovanci

Za izdajo eurskih kovancev skrbijo države v euroobmočju, ECB pa odobri število kovancev, ki jih na leto sme izdati posamezna država. Vsaka od njih lahko na leto izda tudi največ dva priložnostna spominska kovanca za 2 €.

Več o eurskih kovancih

Zamenjava nacionalne gotovine

Številne nekdanje nacionalne valute, denimo estonske krone ali irske funte, lahko v nacionalnih centralnih bankah zamenjate za eure. Vendar pa ni mogoče zamenjati vseh nekdanjih nacionalnih bankovcev in kovancev: več informacij najdete na naši spletni strani.

Katere valute je še mogoče zamenjati

Serija Evropa je zdaj popolna

Novi bankovci za 100 € in 200 € so v obtok prišli maja 2019. To sta zadnja apoena iz serije Evropa, v kateri so bankovci bolj trpežni in imajo nove zaščitne elemente.

PROFESIONALNI UPORABNIKI GOTOVINE
Se profesionalno ukvarjate z gotovino v poslovni banki, na pošti ali v drugi organizaciji, ki razvršča gotovino in jo izdaja javnosti? Tukaj lahko spremljate najnovejše informacije o gotovini.
VEČ O EURU

Raziščite še druge teme v zvezi z bankovci

Podatki o bankovcih v obtoku

Natančno analiziramo obtok eurskih bankovcev in povpraševanje po bankovcih ter tako zagotavljamo, da vam je gotovina vedno na voljo.

Statistika o obtoku bankovcev in kovancev

Mednarodna vloga eura

Euro je ena najpomembnejših valut na svetu. Spremljamo uporabo eura zunaj euroobmočja in pripravljamo poročila.

Najnovejše poročilo
IŠČETE PREPROSTO RAZLAGO? POGLEJTE SI POJASNJEVALNI ČLANEK
VEČ
Kako država vstopi v euroobmočje?

Vse strani v tem razdelku