European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Euro

Euro nas povezuje

Eurski bankovci in kovanci so otipljiv simbol, ki nas vsak dan znova spominja na svobodo, praktičnost in priložnosti, ki jih prinaša EU.

Enajst držav članic EU je 1. januarja 1999 uvedlo euro kot novo skupno valuto. Sprva je euro obstajal samo kot elektronska valuta, čez tri leta pa so v obtok prišli tudi bankovci in kovanci.

Danes je euro denarna enota v 19 državah članicah EU, v katerih živi več kot 340 milijonov ljudi. Je ena najpomembnejših valut na svetu in v Evropski centralni banki smo zadolženi za to, da ščitimo njegovo vrednost.

20 let eurskih bankovcev in kovancev

Leta 2022 praznujemo 20. obletnico eurskih bankovcev in kovancev. Poglejte nazaj v zgodovino in raziščite, kaj nas čaka v prihodnosti

Euro pri dvajsetih

Zakaj je gotovina pomembna?

Čeprav ljudje vse več uporabljajo digitalne načine plačevanja, ostaja gotovina nepogrešljiva in ima pomembno vlogo. Je edina oblika denarja, ki ga lahko vsakdo poseduje in neposredno uporablja. Gotovina omogoča avtonomijo, zasebnost in socialno vključenost ter je manj izpostavljena kibernetski kriminaliteti in goljufijam. Ker je centralnobančni denar, je zaščitena tudi pred plačilno nesposobnostjo izdajatelja.

Več o vlogi gotovine

Gotovinska strategija Eurosistema

Da bi lahko tudi v prihodnje brez težav plačevali z gotovino, smo v ECB in nacionalnih centralnih bankah euroobmočja sprejeli pet strateških ciljev. Z njimi zagotavljamo, da gotovina ostaja dostopna vsem in se še naprej sprejema kot konkurenčno in zanesljivo plačilno sredstvo in hranilec vrednosti.

Strateški cilji o gotovini

Skupaj smo močnejši

Euro nam poenostavi življenje, ko gremo na delo, študij, nakupe ali potovanje v drugo državo EU ali kadar se tam nahajajo naši poslovni partnerji. V ECB izvajamo vrsto dejavnosti, da bo lahko v prihodnosti euro še več prispeval k splošni blaginji.

Christine Lagarde: kaj nam predstavlja euro

Kako euro pomaga Evropejcem pri poslovanju?

Mala in srednje velika podjetja so hrbtenica gospodarstva v euroobmočju. Tukaj si lahko ogledate, kakšne prednosti prinaša enotna valuta malim podjetnikom.

Predvajaj

Zaščiteni in trpežni bankovci

Vlagamo v raziskave novih tehnologij, da bi bili bankovci še bolje zaščiteni pred ponarejanjem in odporni proti obrabi. Med letoma 2013 in 2019 smo uvedli drugo serijo bankovcev – serijo Evropa – ki ima inovativne zaščitne elemente.

Raziščite zaščitne elemente

Serija Evropa je zdaj popolna

Novi bankovci za 100 € in 200 € so v obtok prišli maja 2019. To sta zadnja apoena, ki sta bila izdana v seriji Evropa, katere bankovci so bolj trpežni in imajo nove zaščitne elemente.

Raziščite eurske bankovce v 3D predstavitvi
PROFESIONALNI UPORABNIKI GOTOVINE
Ste profesionalni obdelovalec gotovine, ki dela v poslovni banki, na pošti ali v drugi organizaciji?
VEČ O EURU

Raziščite še druge teme v zvezi z bankovci

Podatki o bankovcih v obtoku

Natančno analiziramo obtok eurskih bankovcev in povpraševanje po njih, da bi bilo vedno na voljo dovolj gotovine.

Statistika o obtoku bankovcev in kovancev

Mednarodna vloga eura

Euro je ena najpomembnejših valut na svetu. Spremljamo njegovo uporabo zunaj euroobmočja in o tem poročamo.

Najnovejše poročilo
IŠČETE PREPROSTO RAZLAGO? POGLEJTE SI POJASNJEVALNI ČLANEK
VEČ
Kako država vstopi v euroobmočje?

Vse strani v tem razdelku