European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Euro

Euro nas povezuje

Eurski bankovci in kovanci so otipljiv simbol, ki nas vsak dan znova spominja na svobodo, praktičnost in priložnosti, ki jih omogoča Evropska unija.

Enajst držav članic EU je 1. januarja 1999 uvedlo euro kot novo skupno valuto. Sprva je obstajal samo kot elektronska valuta, čez tri leta pa so v obtok prišli tudi bankovci in kovanci.

Danes je euro denarna enota v 20 državah članicah EU, v katerih živi več kot 346 milijonov ljudi. Je ena najpomembnejših valut na svetu in v Evropski centralni banki smo zadolženi za to, da ščitimo njegovo vrednost.

Prihodnji bankovci

Razvijamo nove bankovce, da bi bili še bolj varni, okolju prijazni in prepoznavni za Evropejce vseh starosti in družbenih okolij. Več o posameznih korakih v tem postopku in o tem, kako lahko sodelujete tudi sami, je na voljo na spodnji povezavi.

Več o naših načrtih za prihodnje bankovce

Zakaj je gotovina pomembna?

Čeprav ljudje vse več uporabljajo digitalne načine plačevanja, ostaja gotovina nepogrešljiva in ima pomembno vlogo. Je edina oblika denarja, ki jo lahko poseduje in neposredno uporablja vsakdo. Gotovina omogoča neodvisnost, zasebnost in družbeno vključenost ter je manj izpostavljena kibernetski kriminaliteti in goljufijam. Ker je centralnobančni denar, je zaščitena tudi pred plačilno nesposobnostjo izdajatelja.

Več o vlogi gotovine

Strategija Eurosistema o gotovini

Da bi lahko tako danes kot tudi v prihodnosti brez težav plačevali z gotovino, so si ECB in centralne banke v euroobmočju zastavile pet strateških ciljev. Z njimi zagotavljamo, da bo gotovina tudi v prihodnje dostopna vsem in se bo še naprej sprejemala kot konkurenčno in zanesljivo plačilno sredstvo in hranilec vrednosti.

Strateški cilji o gotovini

Močnejši skupaj

Z eurom je naše življenje enostavnejše, saj nam olajšuje delo, trgovanje, potovanje, študij in bivanje v tujini. V ECB delamo za boljši jutri, ko bo euro še več prispeval k vaši blaginji.

Christine Lagarde: kaj nam predstavlja euro

Kako euro pomaga pri poslovanju?

Mala in srednje velika podjetja so hrbtenica gospodarstva v euroobmočju. Tukaj si lahko ogledate, kakšne koristi prinaša enotna valuta malim podjetnikom.

Predvajaj

Varni in trpežni bankovci

Vlagamo v raziskave novih tehnologij, da bi bili bankovci še bolje zaščiteni pred ponarejanjem in bolj odporni proti obrabi. Med letoma 2013 in 2019 smo uvedli drugo serijo bankovcev – serijo Evropa – ki ima inovativne zaščitne elemente.

Raziščite zaščitne elemente

Serija Evropa je zdaj popolna

Novi bankovci za 100 € in 200 € so v obtok prišli maja 2019. To sta zadnja apoena, ki sta bila izdana v seriji Evropa, v kateri so bankovci bolj trpežni in imajo nove zaščitne elemente.

Raziščite eurske bankovce v 3D predstavitvi
PROFESIONALNI UPORABNIKI GOTOVINE
Ste profesionalni obdelovalec gotovine, ki dela v poslovni banki, na pošti ali v drugi organizaciji?
VEČ O EURU

Raziščite še druge teme v zvezi z bankovci

Podatki o bankovcih v obtoku

Pozorno spremljamo obtok eurskih bankovcev in povpraševanje po bankovcih, da je vedno na voljo dovolj gotovine.

Statistika o obtoku bankovcev in kovancev

Mednarodna vloga eura

Euro je ena najpomembnejših valut na svetu. Spremljamo uporabo eura zunaj euroobmočja in o tem poročamo.

Najnovejše poročilo
IŠČETE PREPROSTO RAZLAGO? PREBERITE POJASNJEVALNI ČLANEK
VEČ
Kako država vstopi v euroobmočje?

Vse strani v tem razdelku