Euro nas povezuje

Enajst držav Evropske unije (EU) je 1. januarja 1999 fiksiralo devizne tečaje, sprejelo skupno denarno politiko ter uvedlo enotno valuto z imenom euro. Sprva je bil euro le elektronska valuta, ki se je uporabljala na finančnih trgih in za negotovinska plačila. Tri leta pozneje pa so v obtok prišli prvi eurobankovci in eurokovanci.

Danes z eurom plačuje 340 milijonov Evropejcev v 19 državah EU. Je ena najpomembnejših valut na svetu.

Ko vsakodnevno držimo v roki eurobankovce in eurokovance, nas spominjajo na svoboščine, priložnosti in praktičnost, ki nam jih omogoča EU.

Euro
nas združuje

Kako dobro poznaš euro?

Reši kviz in preveri svoje znanje o euru in tudi o Evropski centralni banki. Čakajo te zabavna vprašanja, prilagojena tvoji stopnji znanja. Reši ga in ga posreduj drugim na družbenih omrežjih!

Želim se lotiti kviza!

Kakšne prednosti nam prinaša euro?

Odkar je euro naša valuta, je nepogrešljiv del našega vsakdana, saj nam olajšuje trgovanje, potovanja, študij, bivanje in delo v tujini.

V Evropski centralni banki skrbimo, da prebivalci držav, kjer je euro uradna valuta, vključno z družinami, delavci, delodajalci, podjetniki, upokojenci, varčevalci in dolžniki, uživajo stabilno okolje. Zagotavljamo stabilnost eura in tako prispevamo h gospodarski rasti in blaginji.

Preberi si pojasnjevalni članek

Z eurom smo skupaj močnejši

Naša valuta najbolj otipljivo predstavlja evropsko povezovanje, saj smo po zaslugi eura skupaj močnejši, je dejal predsednik Mario Draghi 15. januarja 2019 na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta ob obletnici eura. Danes je naša dolžnost, da dokončamo to, kar se je začelo pred 20 leti.

Oglej si celoten video
Preberi si govor

Kako euro pomaga Evropejcem pri poslovanju?

Mala in srednje velika podjetja so hrbtenica gospodarstva v euroobmočju. Tukaj si lahko ogledaš, kakšne prednosti prinaša enotna valuta malim podjetnikom.

Predvajaj

Euro odpira Evropejcem nove možnosti

Evropski voditelji so pred 25 leti podpisali Maastrichtsko pogodbo – mejnik v evropskem povezovanju, ki je utrl pot za euro. Oglej si, kako je naša skupna valuta Evropejcem olajšala potovanja, študij in delo v tujini.

Predvajaj

Ali veš?

Ali veš, da vzporedni črti, ki sekata znak €, predstavljata stabilnost valute?
In da se je povprečni dohodek v euroobmočju povišal z 20.900 EUR v letu 1999, ko je bil uveden euro, na 33.900 EUR v letu 2018?

Več o euru v številkah

Euro nekoč in danes

Euro ima za seboj precej dolgo pot. Njegovi začetki segajo v drugo polovico 1960-ih let, ko so se pričele razprave o ekonomski in monetarni uniji, danes pa je ena najpomembnejših valut na svetu.

Euro je oprijemljiv simbol Evrope in njenih vrednot. S skupno valuto ohranjamo mir in blaginjo ter ustvarjamo gospodarske razmere, ki omogočajo gospodarski razcvet in stabilno prihodnost.

Več o zgodovini eura

Sledi našim dogodkom ob praznovanju
 #EUROat20

3. december 2018

#EUROat20: izjemno popotovanje eura

Evropska komisija je izjemno popotovanje eura proslavila na prireditvi 3. decembra 2018 v Bruslju.

Februar 2019

Tekmovanje #EUROat20 ECB-QuizClash

Čestitke vsem, ki ste pravilno odgovorili na vsa vprašanja: ste pravi poznavalci eura! Seznam tridesetih zmagovalcev lahko najdete . Nagrada je iPad Pro ali vozovnica Interrail Global Pass.

Če slučajno še ne veš, smo februarja v sodelovanju z aplikacijo QuizClash organizirali tekmovanje v obliki kviza – vprašanja so se nanašala na euro in Evropsko centralno banko.

22. avgust 2019

Evropski kulturni dnevi

Evropski kulturni dnevi bodo leta 2019 posvečeni evropski skupni kulturi in identiteti. Več informacij o dogodkih bo kmalu na voljo na spletni strani o evropskih kulturnih dnevih.

17.–19. junij 2019

Forum ECB o centralnem bančništvu: 20 let evropske ekonomske in monetarne unije (EMU)

Osrednja tema šestega letnega foruma ECB o centralnem bančništvu, ki bo potekal v Sintri na Portugalskem, bo 20 let evropske ekonomske in monetarne unije.

ŽELIŠ ŠE VEČ INFORMACIJ O EURU?

Na voljo so spodaj

ARHIV IN FOTOGRAFIJE

Iz arhiva smo izbrskali fotografije in posnetke, ki so nastali v zadnjih 20 letih eura. Lahko jih uporabljaš po želji, pri čemer mora biti ECB navedena kot vir.

Arhivski posnetki o 20 letih eura
Zbirka fotografij o 20 letih eura