Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Euro

Euro nas združuje

Enajst držav Evropske unije (EU) je 1. januarja 1999 fiksiralo devizne tečaje, sprejelo skupno denarno politiko pod okriljem Evropske centralne banke ter kot novo skupno valuto uvedlo euro. Sprva je bil euro le elektronska valuta, ki se je uporabljala na finančnih trgih in za negotovinska plačila. Eurski bankovci in kovanci so v obtok in tako tudi v naše denarnice prišli tri leta kasneje.

Danes z eurom plačuje 340 milijonov Evropejcev v 19 državah EU. Je ena najpomembnejših valut na svetu, v Evropski centralni banki pa smo zadolženi za to, da ščitimo njegovo vrednost.

Eurski bankovci in kovanci so otipljiv simbol, ki nas vsak dan znova spominja na svobodo, praktičnost in številne priložnosti, ki nam jih prinaša EU.

Strategija Eurosistema o gotovini

ECB in centralne banke v euroobmočju zasledujejo pet strateških ciljev, da bi lahko danes ter tudi v prihodnje še naprej prosto izbirali gotovino kot način plačevanja. S strategijo zagotavljamo, da bo gotovina ostala dostopna vsem in se bo še naprej sprejemala kot konkurenčno in zanesljivo plačilno sredstvo in hranilec vrednosti.

Strateški cilji o gotovini

Zakaj je gotovina pomembna?

Čeprav ljudje vse več uporabljajo digitalne načine plačevanja, ostaja gotovina nepogrešljiva in ima pomembno vlogo. Je edina oblika denarja, ki ga lahko vsakdo poseduje in neposredno uporablja. Gotovina omogoča avtonomijo, zasebnost in socialno vključenost ter je manj izpostavljena kibernetski kriminaliteti in goljufijam. Ker je centralnobančni denar, je zaščitena tudi pred plačilno nesposobnostjo izdajatelja.

Več o vlogi gotovine

Kako ljudje v euroobmočju najraje plačujejo?

Prosili smo 65.000 državljanov v euroobmočju, da eno leto v dnevniku beležijo, kako plačujejo. Ugotovitve študije razkrivajo dragocene informacije o tem, katero plačilno sredstvo ljudje najraje uporabljajo in kako pomembna jim je gotovina v današnjem digitalnem svetu.

Ugotovitve študije

Močnejši skupaj

Z eurom je naše življenje enostavnejše, saj nam olajšuje delo, trgovanje, potovanje, študij in bivanje v tujini. V ECB delamo za boljši jutri, ko bo euro še bolj prispeval k vaši blaginji.

Christine Lagarde: kaj nam predstavlja euro

Kako euro pomaga Evropejcem pri poslovanju?

Mala in srednje velika podjetja so hrbtenica gospodarstva v euroobmočju. Tukaj si lahko ogledate, kakšne prednosti prinaša enotna valuta malim podjetnikom.

Predvajaj

Zaščiteni in trpežni bankovci

Investiramo v raziskave novih tehnologij, da bi bili bankovci bolj zaščiteni pred ponarejanjem in odporni proti obrabi. Med letoma 2013 in 2019 smo uvedli drugo serijo bankovcev – serijo Evropa – ki ima inovativne zaščitne elemente.

Raziščite eurske bankovce v 3D predstavitvi

Serija Evropa je zdaj popolna

Novi bankovci za 100 € in 200 € so v obtok prišli maja 2019. To sta zadnja apoena, ki sta bila izdana v seriji Evropa, v kateri so bankovci bolj trpežni in imajo nove zaščitne elemente.

Raziščite eurske bankovce v 3D predstavitvi
PROFESIONALNI UPORABNIKI GOTOVINE
Ste profesionalni obdelovalec gotovine, ki dela v poslovni banki, na pošti ali v drugi organizaciji?
VEČ O EURU

Raziščite še druge teme v zvezi z bankovci

Podatki o bankovcih v obtoku

Natančno analiziramo obtok eurskih bankovcev in povpraševanje po bankovcih ter tako zagotavljamo, da vam je gotovina vedno na voljo.

Statistika o obtoku bankovcev in kovancev

Mednarodna vloga eura

Euro je ena najpomembnejših valut na svetu. Uporabo eura zunaj euroobmočja spremljamo in o tem poročamo.

Najnovejše poročilo
IŠČETE PREPROSTO RAZLAGO? POGLEJTE SI POJASNJEVALNI ČLANEK
VEČ
Kako država vstopi v euroobmočje?

Vse strani v tem razdelku