Sökalternativ
Home Media Frklaringar Forskning & publicerat Statistik Penningpolitik Euron Betalningar & marknader Karrir & jobb
Förslag
Sortera efter

Euron

Euron för oss samman

Den 1 januari 1999 låste elva länder i Europeiska unionen (EU) sina växelkurser mot varandra. De antog en gemensam penningpolitik genom Europeiska centralbanken och införde euron som sin nya gemensamma valuta. Euron var från början en elektronisk valuta för finansmarknader och för kontantlösa betalningar. Eurosedlar och mynt sattes i cirkulation tre år senare och vi började använda dem.

I dag har 19 EU-länder och över 340 miljoner européer euron som valuta. Det är en av de viktigaste valutorna i världen och ECB har till uppgift att värna eurons värde.

Eurosedlar och euromynt påminner oss dagligen om hur EU har förenklat våra liv och vilka möjligheter och friheter detta innebär.

Eurosystemets kontantstrategi

ECB och euroområdets centralbanker har satt upp fem strategimål. Dessa ska se till att du fritt kan välja att betala med kontanter, både nu och i framtiden. Med vår strategi säkerställs att kontanter är tillgängliga för alla och fortsatt accepteras som ett konkurrenskraftigt och pålitligt betalningsmedel och som värdebevarare.

Våra strategimål för kontanter

Varför är det viktigt med kontanter?

Även om människor alltmer använder digitala betalningar är det svårt att klara sig utan kontanter – de har helt enkelt en viktig funktion att fylla. Det är den enda form av pengar som kan ägas och användas direkt av vem som helst. Kontanter möjliggör autonomi, privatliv och social inkludering och är mindre känsliga för cyberbrottslighet och bedrägeri. Som centralbankspengar kan kontanter dessutom inte heller bli värdelösa.

Lär dig mer om vilken roll kontanter har

Hur vill människor i euroområdet betala?

Vi bad 65 000 människor i euroområdet att under ett år skriva upp hur de betalar. Resultaten av denna undersökning gav värdefull information om vilken typ av betalningar människor föredrar och hur viktiga kontanter är för dem i dessa digitala tider.

Läs resultaten

Starkare tillsammans

Euron gör våra liv lättare och förenklar vår vardag. Vi på ECB arbetar för att euron framöver ska bidra ännu mer till ditt välbefinnande.

Ordförande Lagarde: Vad euron står för

Hur hjälper euron européer att göra affärer?

Små och medelstora företag utgör ryggraden i euroområdets ekonomi. Här kan du se hur den gemensamma valutan underlättar för entreprenörer och småföretagare.

Se filmen

Säkra och hållbara sedlar

Med forskning och ny teknik gör vi sedlarna säkrare och mer slitstarka. Mellan 2013 och 2019 lanserade vi den andra serien eurosedlar. Den kallas för Europaserien och har nya innovativa säkerhetsdetaljer.

Se eurosedlarna i 3D

Europaserien är nu komplett

De nya 100- och 200-eurosedlarna sattes i cirkulation i maj 2019. Det var de sista sedlarna som gavs ut i Europaserien, mer hållbar och med nya säkerhetsdetaljer.

Se eurosedlarna i 3D
KONTANTHANTERARE
Hanterar du yrkesmässigt kontanter på en bank, ett postkontor eller ett annat institut?
MER OM EURON

Läs mer om sådant som rör sedlar

Uppgifter om sedlar i omlopp

Eurosedlar i omlopp och efterfrågan är något vi noga följer. Det är viktigt för att du ska kunna ha tillgång till dem.

Statistik över eurosedlar och euromynt i omlopp

Eurons internationella roll

Euron är en av de viktigaste valutorna i världen. Vi bevakar och rapporterar om hur euron används utanför euroområdet.

Läs vår senaste rapport
VILL DU VETA MER? SE VÅR FÖRKLARING
LÄS MER
Hur blir ett land en del av euroområdet?

Alla sidor i detta avsnitt