Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter


Euron

Euron för oss samman

Den 1 januari 1999 låste elva länder i Europeiska unionen (EU) sina växelkurser mot varandra. De antog en gemensam penningpolitik genom Europeiska centralbanken och införde euron som sin nya gemensamma valuta. Euron var från början en elektronisk valuta för finansmarknader och för kontantlösa betalningar. Eurosedlar och mynt sattes i cirkulation tre år senare och vi började använda dem.

I dag har 19 EU-länder och över 340 miljoner européer euron som valuta. Det är en av de viktigaste valutorna i världen och vi på ECB ser till att säkra eurons värde.

Eurosedlar och euromynt är påtagliga, vardagliga påminnelser om friheten, enkelheten och de möjligheter som EU ger oss.

Eurosystemets kontantstrategi

För att se till att du fritt kan välja att betala med kontanter, både nu och i framtiden har ECB och euroområdets centralbanker fem strategimål. Med vår strategi säkerställs att kontanter är tillgängliga för alla och fortsätter att vara accepterade som ett konkurrenskraftigt och pålitligt betalningsmedel och som värdebevarare.

Våra strategimål för kontanter

Varför är det viktigt med kontanter?

Även om människor alltmer använder digitala betalningar är det svårt att klara sig utan kontanter – de har helt enkelt en viktig funktion. Det är den enda form av pengar som kan ägas och användas direkt av vem som helst. Kontanter möjliggör autonomi, privatliv och social inkludering och är mindre känsliga för cyberbrottslighet och bedrägeri. Som centralbankspengar är kontanter dessutom skyddade mot fallissemang.

Lär dig mer om vilken roll kontanter har

Hur vill människor i euroområdet betala?

Vi bad 65 000 människor i euroområdet att under ett år skriva upp hur de betalar. Resultaten av denna undersökning gav värdefull information om vilken typ av betalningar människor föredrar och hur viktiga kontanter är för dem i dessa digitala tider.

Läs resultaten

Starkare tillsammans

Euron underlättar våra liv i och med att den förenklar vår vardag. Vi på ECB arbetar för en framtid där euron bidrar ännu mer till ditt välbefinnande.

Ordförande Lagarde: Vad euron står för

Hur hjälper euron européer att göra affärer?

Små och medelstora företag utgör ryggraden i euroområdets ekonomi. Här kan du se hur den gemensamma valutan underlättar för entreprenörer och småföretagare.

Se filmen

Säkra och hållbara sedlar

Med forskning och ny teknik gör vi sedlarna säkrare och mer slitstarka. Mellan 2013 och 2019 lanserade vi den andra serien eurosedlar. Den kallas för Europaserien och har nya innovativa säkerhetsdetaljer.

Se eurosedlarna i 3D

Europaserien är nu komplett

De nya 100- och 200-eurosedlarna sattes i cirkulation i maj 2019. Det var de sista sedlarna som gavs ut i Europaserien, som är mer hållbar och har nya säkerhetsdetaljer.

Se eurosedlarna i 3D
KONTANTHANTERARE
Är du en yrkesmässig kontanthanterare på en bank, ett postkontor eller ett annat institut?
MER OM EURON

Läs mer om sådant som rör sedlar

Uppgifter om sedlar i omlopp

Eurosedlar i omlopp och efterfrågan är något vi noga övervakar. Det är viktigt för att du ska kunna ha tillgång till dem.

Statistik över eurosedlar och euromynt i omlopp

Eurons internationella roll

Euron är en av de mest betydelsefulla valutorna i världen. Vi bevakar och rapporterar om hur euron används utanför euroområdet.

Läs vår senaste rapport
VILL DU VETA MER? SE VÅR FÖRKLARING
LÄS MER
Hur blir ett land en del av euroområdet?

Alla sidor i detta avsnitt