Menu

Euron knyter oss samman

Den 1 januari 1999 låste elva länder i Europeiska unionen (EU) sina växelkurser mot varandra. De antog en gemensam penningpolitik genom Europeiska centralbanken och de införde euron som sin nya gemensamma valuta. Euron var från början en elektronisk valuta för finansmarknader och för kontantlösa betalningar. Eurosedlar och mynt sattes i omlopp tre år senare och vi började använda dem.

I dag har 19 EU-länder och över 340 miljoner européer euron som valuta. Det är en av de viktigaste valutorna i världen och vi på ECB ser till att säkra eurons värde.

Eurosedlar och mynt är påtagliga, vardagliga påminnelser om friheten, enkelheten och de möjligheter som EU ger oss.

Euron
för oss samman

Eurosystemets kontantstrategi

Som eurons väktare och utfärdare av sedlar och mynt vill ECB och de nationella centralbankerna i euroområdet se till att du kan få tag på kontanter. Med vår kontantstrategi säkerställs att kontanter fortfarande är lättåtkomliga och accepterade både som ett konkurrenskraftigt och pålitligt betalningsmedel och som värdebevarare.

För att se till att du fritt kan välja att betala med kontanter, både nu och i framtiden, har Eurosystemet fem strategimål.

Våra fem strategimål för kontanter

Varför är det viktigt med kontanter?

Även om människor alltmer använder digitala betalningar är det svårt att klara sig utan kontanter– de har helt enkelt en viktig funktion. Det är den enda form av pengar som kan ägas och användas direkt av vem som helst. Kontanter möjliggör autonomi, privatliv och social inkludering och är mindre känsligt för cyberbrottslighet och bedrägeri. Som centralbankspengar är kontanter dessutom skyddade mot fallissemang.

Lär dig mer om vilken roll kontanter har

Hur vill människor i euroområdet betala?

Vi bad 65 000 människor i euroområdet att under ett år skriva upp hur de betalar. Resultaten av denna undersökning gav värdefull information om vilken typ av betalningar människor föredrar och hur viktiga kontanter är för dem i dessa digitala tider.

Läs resultaten

Starkare tillsammans

Euron gör underlättar våra liv i och med att den förenklar vår vardag. Vi på ECB arbetar för en framtid där euron bidrar ännu mer till ditt välbefinnande.

Ordförande Lagarde: Vad euron står för

Hur hjälper euron européer att göra affärer?

Små och medelstora företag utgör ryggraden i euroområdets ekonomi. Här kan du se hur den gemensamma valutan underlättar för entreprenörer och småföretagare.

Se filmen

Säkra och hållbara sedlar

Med forskning och ny teknik gör vi sedlarna säkrare och mer slitstarka. Mellan 2013 och 2019 lanserade vi den andra serien eurosedlar. Den kallas för Europaserien och har nya innovativa säkerhetsdetaljer.

Se eurosedlarna i 3D

Eurons resa

Euron har gjort en lång resa sedan slutet på 60-talet, då en ekonomisk och monetär union först diskuterades. I dag är den en av de viktigaste valutorna i världen.

Euron är en påtaglig symbol för Europa och europeiska värderingar. Vår gemensamma valuta hjälper till att bevara fred och välfärd och skapar förutsättningar för välstånd och en ekonomiskt stabil framtid.

Läs mer om vilken resa euron har gjort för att nå fram till dig

VILL DU HA MER MATERIAL OM EURON?

ARKIV ÖVER VIDEOFILMER OCH BILDER

Vi har ställt samman en serie foton och inspelat material om eurons historia. Återanvänd dem gärna men glöm inte att uppge att de är från oss.

Arkivfilmer om tjugo år med euron
Foton om tjugo år med euron

PUBLIKATIONER OCH TAL

Titta på några av de senaste publikationerna om euron.