Menu

Euron knyter oss samman

Den 1 januari 1999 låste elva EU-länder sina växelkurser mot varandra, antog en gemensam penningpolitik genom Europeiska centralbanken och införde en ny gemensam valuta: euron. Det var från början en elektronisk valuta som användes på finansmarknaden och för kontantlösa betalningar. Tre år senare sattes eurosedlarna och euromynten i omlopp.

I dag är det nitton EU-länder och över 340 miljoner européer som har euron som valuta. Det är en av de mest betydelsefulla valutorna i världen.

Eurosedlarna och euromynten är påtagliga, vardagliga påminnelser om friheten, enkelheten och de möjligheter som EU ger oss.

Euron
för oss samman

Hur mycket vet du egentligen om euron?

I vårt quiz kan du pröva dina kunskaper om euron (och Europeiska centralbanken). Vi har roliga frågor för nybörjare och experter. Pröva och berätta för andra på sociala medier!

Gör quizet nu!

Så här drar du nytta av euron

Vår valuta euron har blivit en självklar del i vardagen som gör det enklare för oss att göra affärer, resa, studera, bo och arbeta utomlands.

På Europeiska centralbanken tar vi hand om euron och skapar stabila förhållanden för dem som bor i euroländerna. Det gäller familjer, arbetstagare, arbetsgivare, företagare, pensionärer, sparare och låntagare. Vi bidrar till ekonomisk tillväxt och välfärd genom att säkerställa eurons stabilitet.

Läs vår förklaring

Vi är starkare tillsammans med euron

Vår valuta är den mest påtagliga symbolen för europeisk integration och den har gjort oss starkare tillsammans, sa ordförande Mario Draghi vid Europaparlamentets plenarsammanträde i samband med 20-årsjubileet av euron den 15 januari 2019. Idag är vår plikt att fullborda det som påbörjades för två decennier sedan.

Se hela videoklippet här
Läs talet

Hur blir det enklare för européer att göra affärer med euron?

Små och medelstora företag utgör ryggraden i euroområdets ekonomi. Här kan du se hur den gemensamma valutan underlättar för entreprenörer och småföretagare.

Se filmen

Euron: öppnar dörrar för oss européer

Europas ledare skrev under Maastrichtfördraget för 25 år sedan, en milstolpe i den europeiska integrationen som banade väg för euron. Här kan du se hur den gemensamma valutan har gjort det lättare för européer att resa, studera och arbeta utomlands.

Se filmen

Visste du?

Visste du att de två parallella linjerna som går genom €-symbolen står för stabilitet?
Och att den genomsnittliga inkomsten i euroområdet ökade från 20 900 euro 1999, när euron introducerades, till 33 900 euro 2018?

Läs fler fakta om euron

Eurons resa

Euron har kommit långt från slutet på 60-talet, då en ekonomisk och monetär union först diskuterades, fram till i dag då den är en av de största valutorna i världen.

Euron är en påtaglig symbol för Europa och europeiska värderingar. Vår gemensamma valuta hjälper till att bevara freden och välfärden och skapar förutsättningar för välstånd och en ekonomiskt stabil framtid.

Läs mer om resan som euron har gjort för att nå fram till dig

Följ vårt evenemang
och fira #EUROat20

3 december 2018

#EUROat20: en enastående resa

Europeiska kommissionen firade eurons enastående resa med ett evenemang i Bryssel den 3 december 2018.

Februari 2019

#EUROat20: ECB:s Quizkampen-tävling

Bra gjort till alla som svarat rätt: ni är verkliga euroexperter! Listan på de trettio vinnarna finns . Priserna var antingen en iPad Pro eller ett Interrail Global Pass.

För de som inte redan vet så lanserade vi den här frågetävlingen i februari i samarbete med Quizkampen. Frågorna handlade bl.a. om euron och Europeiska centralbanken.

Augusti–oktober 2019

ECB:s kulturdagar

Huvudtemat för våra kulturdagar 2019 är Europas gemensamma kultur och identitet. Du hittar mer information om tillställningarna på webbsidan om ECB:s kulturdagar.

17–19 juni 2019

ECB Forum on Central Banking: 20 år med EMU

ECB:s sjätte årliga forum om centralbanksverksamhet handlade om 20 år med Europeiska och monetära unionen. Evenemanget hölls i Sintra i Portugal.

VILL DU HA MER MATERIAL OM EURON?

Titta här nedan

ARKIV OCH BILDER

Vi har letat i vårt arkiv och satt samman en serie foton och inspelat material från de tjugo åren med euron. Du får gärna återanvända dem så länge du uppger att de kommer från oss.

Arkivfilmer om tjugo år med euron
Foton om tjugo år med euron