European Central Bank - eurosystem
Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Euron

Euron för oss samman

Eurosedlar och euromynt är påtagliga, vardagliga påminnelser om hur EU har förenklat våra liv och vilka möjligheter och friheter detta innebär.

Den 1 januari 1999 införde 11 EU-länder euron som sin nya gemensamma valuta. Euron var från början en elektronisk valuta. Sedlar och mynt lanserades tre år senare.

I dag har 20 EU-länder och över 346 miljoner européer euron som valuta. Det är en av de viktigaste valutorna i världen och ECB har till uppgift att säkra eurons värde.

Framtida sedlar

Vi utvecklar framtida sedlar för att göra dem säkrare, hållbarare och lättare för européer att relatera till, oavsett ålder och bakgrund. Läs mer om de olika stegen i processen och hur du kan engagera dig.

Läs mer om våra planer för framtida sedlar

Varför är det viktigt med kontanter?

Även om människor alltmer använder digitala betalningar är det svårt att klara sig utan kontanter – de har helt enkelt en viktig funktion. Det är den enda form av pengar som kan ägas och användas direkt av vem som helst. Kontanter möjliggör autonomi, privatliv och social inkludering och är mindre känsliga för cyberbrottslighet och bedrägeri. Som centralbankspengar är kontanter dessutom skyddade mot fallissemang.

Lär dig mer om vilken roll kontanter har

Eurosystemets kontantstrategi

För att se till att du fritt kan välja att betala med kontanter, både nu och i framtiden, har ECB och euroområdets centralbanker fem strategimål. Med vår strategi säkerställs att kontanter är tillgängliga för alla och fortsätter att vara accepterade som ett konkurrenskraftigt och pålitligt betalningsmedel och som värdebevarare.

Våra strategimål för kontanter

Starkare tillsammans

Med euron blir det lättare att arbeta, handla, studera och bo utomlands. Vi på ECB arbetar för en framtid där euron i ännu högre grad bidrar till en enklare vardag.

Ordförande Lagarde: Vad euron står för

Hur hjälper euron européer att göra affärer?

Små och medelstora företag utgör ryggraden i euroområdets ekonomi. Här kan du se hur den gemensamma valutan underlättar för entreprenörer och småföretagare.

Se filmen

Säkra och hållbara sedlar

Med forskning och ny teknik gör vi sedlarna säkrare och mer slitstarka. Mellan 2013 och 2019 lanserade vi den andra serien eurosedlar. Den kallas för Europaserien och har nya innovativa säkerhetsdetaljer.

Läs mer om säkerhetsdetaljerna

Europaserien är nu komplett

De nya 100- och 200-eurosedlarna sattes i cirkulation i maj 2019. Det var de sista sedlarna som gavs ut i Europaserien, som är mer hållbar och har nya säkerhetsdetaljer.

Se eurosedlarna i 3D
KONTANTHANTERARE
Hanterar du yrkesmässigt kontanter på en bank, ett postkontor eller ett annat institut?
MER OM EURON

Läs mer om sådant som rör sedlar

Uppgifter om sedlar i omlopp

Eurosedlar i omlopp och efterfrågan är något vi noga övervakar. Det är viktigt för att du ska kunna ha tillgång till dem.

Statistik över eurosedlar och euromynt i omlopp

Eurons internationella roll

Euron är en av de mest betydelsefulla valutorna i världen. Vi bevakar och rapporterar om hur euron används utanför euroområdet.

Läs vår senaste rapport
VILL DU VETA MER? SE VÅR FÖRKLARING
LÄS MER
Hur blir ett land en del av euroområdet?

Alla sidor i detta avsnitt