Sökalternativ
Home Media Frklaringar Forskning & publicerat Statistik Penningpolitik Euron Betalningar & marknader Karrir & jobb
Förslag
Sortera efter

Euron

Euron för oss samman

Mer än 340 miljoner människor har euron som sin valuta och använder eurosedlar och mynt dagligen. Euron påminner oss varje dag om de möjligheter och fördelar som EU ger oss. Den är dessutom en stark symbol för ett enat Europa.

Euron tillhör alla i euroområdet. Vi på ECB ser till att säkra eurons värde. I samarbete med euroområdets centralbanker håller vi priserna stabila och säkrar köpvärdet på dina pengar.

Euron införs

Den 1 januari 1999 låste elva EU-länder sina växelkurser mot varandra, antog en gemensam penningpolitik och lanserade euron, som ursprungligen var en elektronisk valuta. Eurosedlar och -mynt sattes i omlopp 2002. I dag har 19 länder euron som sin valuta.

Nyttan med euron

Starkare tillsammans

Euron gör det enklare för oss att göra affärer, resa, studera, bo och arbeta utomlands. Vi på ECB jobbar för att euron i framtiden ska vara till ännu större nytta för dig.

Ordförande Lagarde: Vad euron står för

Säkra och hållbara sedlar

Vi investerar i ny teknik för att göra sedlarna säkrare och mer hållbara. Mellan 2013 och 2019 lanserade vi en andra sedelserie, Europaserien, med innovativa säkerhetsdetaljer.

Upptäck eurosedlarna i 3D

Euromynt

Euromynten produceras av euroländerna. ECB godkänner antalet mynt som varje land får ge ut årligen. Varje land får även ge ut högst två jubileumsmynt med valören 2 euro per år.

Upptäck mer om euromynten

Växla in nationell valuta

På nationella centralbanker kan du växla in många tidigare nationella valutor, t.ex. estniska kronor och irländska pund. Men alla gamla nationella sedlar och mynt tas inte emot – här finns mer information.

Vilka sedlar kan fortfarande växlas in

Europaserien är nu komplett

De nya 100- och 200-eurosedlarna sattes i omlopp i maj 2019. Det var de sista sedlarna som gavs ut i Europaserien, som är mer hållbar och har nya säkerhetsdetaljer.

KONTANTHANTERARE
Är du en yrkesmässig kontanthanterare på en bank, ett postkontor eller ett annat institut som sorterar och lämnar ut kontanter till allmänheten? Här får du senaste informationen om kontanter.
MER OM EURON

Läs mer om sådant som rör sedlar

Uppgifter om sedlar i omlopp

Eurosedlar i omlopp och efterfrågan är något vi noga övervakar. Det är viktigt för att du ska kunna ha tillgång till dem.

Statistik över eurosedlar och -mynt i omlopp

Eurons internationella roll

Euron är en av de viktigaste valutorna i världen. Vi bevakar och rapporterar om hur euron används utanför euroområdet.

Läs vår senaste rapport
VILL DU VETA MER? SE VÅR FÖRKLARING
MER OM
Hur blir ett land en del av euroområdet?

Alla sidor i detta avsnitt