Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Zgodovinski arhiv ECB

Cenimo našo zgodovino!

Zgodovinski arhiv ECB smo vzpostavili z namenom, da ohranimo institucionalni spomin ECB, povečamo transparentnost našega dela ter osvetlimo zgodovino ekonomske in monetarne unije, Evropskega sistema centralnih bank (ESCB) in Eurosistema.

Odločeni smo, da ohranimo dokumente zgodovinske vrednosti in jih damo na voljo javnosti. V ta namen zaradi notranje povezane strukture ESCB, Eurosistema in njunih arhivov sodelujemo z nacionalnimi centralnimi bankami držav članic EU.

Bi radi izvedeli več o vlogi ECB in njenih predhodnikov? Vas zanima, kako je bila vzpostavljena ekonomska in monetarna unija in kako odločitve, ki so bile sprejete v preteklosti, še danes vplivajo na vaše življenje?

Če je tako, lahko v zgodovinskem arhivu ECB dostopate do dokumentov ECB, ki so starejši od 30 let in za katere je bila odpravljena zaupnost v skladu s Sklepom ECB/2023/17.

Raziščite zgodovinski arhiv ECB

Dokumenti v zgodovinskem arhivu ECB:

Odbor guvernerjev centralnih bank držav članic Evropske gospodarske skupnosti (1964–1993) Evropski sklad za monetarno sodelovanje (1973–1993) Delorsov odbor (1988–1989) Evropski monetarni inštitut (1994–1998) Evropska centralna banka (1998–danes).

Zgodovinski arhiv ECB vsebuje tudi avdiovizualna gradiva in fizične artefakte.

Raziščite posamezna področja, če želite izvedeti več o arhivu ECB in dostopati do dokumentov, ki niso več zaupni in so objavljeni na spletu.

Storitve za uporabnike

Če potrebujete pomoč pri dostopu do arhivskih dokumentov za raziskovalne namene, pošljite elektronsko ali navadno pismo v enem od uradnih jezikov EU na naslov:

archives@ecb.europa.eu

oziroma:

Arhiv ECB
Evropska centralna banka
Oddelek Upravljanje informacij
Sonnemannstrasse 22

60314 Frankfurt na Majni
Nemčija

Dokumente iz zgodovinskega arhiva ECB si po predhodni najavi lahko med delovnim časom ogledate v čitalnici v glavni stavbi ECB.

Informacije za obiskovalce

Vse strani v tem razdelku