Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

O Evropski centralni banki

Skrbimo, da so cene stabilne, vaš denar pa varen

V Evropski centralni banki (ECB) skrbimo za to, da cene v euroobmočju ostajajo stabilne. To delamo zato, da boste jutri s svojim denarjem lahko kupili prav toliko kot danes.

Prispevamo tudi k varnosti in trdnosti evropskega bančnega sistema. S tem zagotavljamo, da je vaš denar v banki na varnem.

Obvladujemo inflacijo

ECB je centralna banka za države članice Evropske unije, ki uporabljajo euro. Naša glavna naloga je vzdrževati stabilnost cen. V ta namen skrbimo, da inflacija ostaja nizka, stabilna in predvidljiva. Tako vam pomagamo, da lažje načrtujete varčevanje in nakupe.

Več o denarni politiki ECB

Prispevamo k varnosti bančnega sistema

Nadziramo banke v euroobmočju in skrbimo, da so sposobne preživeti težja obdobja. Z enotnim in standardiziranim nadzorom v celotnem euroobmočju izboljšujemo odpornost bank, tako da je vaš denar na varnem.

Spletno mesto o bančnem nadzoru

Razvijamo in izdajamo eurske bankovce

Vlagamo v nove tehnologije, da bi bili bankovci varnejši in bolj odporni proti obrabi. Izdelavo in izdajanje bankovcev usklajujemo z vsemi državami, ki uporabljajo euro.

3D predstavitev eurskih bankovcev

Zagotavljamo nemoteno delovanje finančne infrastrukture

Vsakič, ko plačate s kartico ali telefonom ali digitalno nakažete denar, posredno uporabljate tudi naše storitve. Upravljamo in podpiramo namreč omrežje, ki deluje v ozadju in omogoča hiter in učinkovit pretok denarja znotraj države in med državami.

Eurosistem in plačila

Pomagamo ohranjati finančno stabilnost

Analiziramo tveganja, ki bi lahko ogrozila stabilnost finančnega sistema, kot so pretresi na delniških trgih ali strmi upadi cen stanovanj. Bankam dajemo priporočila, kako lahko ta tveganja zmanjšajo. Tako lahko ljudje in podjetja z večjo gotovostjo načrtujejo prihodnost in izvajajo naložbe.

Vloga ECB pri finančni stabilnosti

Zgodovina

Oglejte si, kako se je z uvedbo enotne valute in oblikovanjem skupnega bančnega nadzora povečala medsebojno povezanost evropskih držav.

Zgodovina euroobmočja

Več o ECB

Odločanje

Vse najpomembnejše odločitve, kot sta višina obrestnih mer in uporaba drugih orodij denarne politike, sprejema Svet ECB.

Odločanje in rotacija glasovalnih pravic
Glavna stavba ECB

Sedež ECB je v Frankfurtu na Majni v Nemčiji. Načrt za glavno stavbo, ki je bila dokončana novembra 2014, je izdelal arhitekturni biro COOP HIMMELB(L)AU. Stavba združuje zgodovinske in sodobne elemente, zato je edinstven razpoznavni znak mesta.

Oglejte si glavno stavbo
Pojasnjujemo

Več o našem delu lahko preberete v pojasnjevalnih člankih, ki razlagajo glavne teme in vam pomagajo bolje razumeti centralno bančništvo.

Pojasnjevalni članki

Pojasnjujemo delo ECB

Kaj dela ECB? Kaj je inflacija? Zakaj je cenovna stabilnost pomembna? Vse to lahko izveste v temle triminutnem videu.

Kontaktirajte nas

Imate kako vprašanje o ECB in našem delu? Preglejte odgovore na pogosta vprašanja ali pa nas vprašajte.

RAZIŠČITE SPLETNO MESTO

Več o našem delu

Obiščite nas

Center ECB za obiskovalce je odprt za fizične in virtualne obiske ter strokovna predavanja, na katerih lahko udeleženci izvejo več o ECB. Prijavite se lahko na naši spletni strani »Obiščite nas«.

Obiščite nas

Sodelujte v pobudah za mlade

Odločitve, ki jih sprejemamo, lahko vplivajo na vaše življenje. Zato po celi Evropi organiziramo dogodke, da pridemo v stik z mladimi ter prisluhnemo njihovim pogledom in idejam.

Najnovejše pobude
Iščete preprosto razlago? Preberite pojasnjevalni članek
Želim izvedeti več
Kdo ima v lasti ECB?

Vse strani v tem razdelku