Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

O Evropski centralni banki

Skrbimo za stabilne cene in varnost vašega denarja

V Evropski centralni banki (ECB) skrbimo za to, da cene v euroobmočju ostajajo stabilne. To počnemo zato, da boste jutri s svojim denarjem lahko kupili toliko kot danes.

Prispevamo tudi k varnosti in trdnosti evropskega bančnega sistema. S tem zagotavljamo, da je vaš denar v banki na varnem.

Obvladujemo inflacijo

ECB je centralna banka za 19 držav članic Evropske unije, ki uporabljajo euro. Naša glavna naloga je vzdrževati stabilnost cen. V ta namen skrbimo, da inflacija ostaja nizka, stabilna in predvidljiva. Tako vam pomagamo, da lažje načrtujete varčevanje in potrošnjo.

Več o denarni politiki ECB

Prispevamo k varnosti bančnega sistema

Nadziramo banke v euroobmočju in skrbimo, da so sposobne prevedriti hude čase. Z enotnim in standardiziranim nadzorom v celotnem euroobmočju prispevamo k njihovi odpornosti, tako da je vaš denar na varnem.

Spletno mesto o bančnem nadzoru

Razvijamo in izdajamo eurske bankovce

Vlagamo v nove tehnologije, da bi bili bankovci, ki jih uporabljate, varnejši in bolj odporni proti obrabi. Izdelavo in izdajanje bankovcev usklajujemo z državami, ki uporabljajo euro.

Raziščite eurske bankovce v 3D predstavitvi

Zagotavljamo nemoteno delovanje finančne infrastrukture

Stojimo vam ob strani, ko elektronsko plačate nakup ali digitalno nakažete denar. Upravljamo in podpiramo namreč omrežje v ozadju – tržno infrastrukturo – ki omogoča nemoten in učinkovit pretok denarja znotraj države in čezmejno.

Eurosistem in plačila

Pomagamo ohranjati finančno stabilnost

Tveganja, kot so pretresi na delniških trgih ali strm upad cen stanovanj, lahko ogrozijo stabilnost finančnega sistema. Zato ugotavljamo tveganja in priporočamo, kako jih zmanjšati. Tako lahko posamezniki, kot ste vi, pa tudi podjetja, z večjo gotovostjo načrtujejo prihodnost in izvajajo naložbe.

Vloga ECB pri finančni stabilnosti

Zgodovina

Oglejte si, kako je Evropa z uvedbo skupne valute in z vzpostavitvijo skupnega bančnega nadzora postala bolj povezana.

Zgodovina euroobmočja

Več o ECB

Odločanje

Vse najpomembnejše odločitve, kot so določanje obrestnih mer in uporaba drugih orodij denarne politike, sprejema Svet ECB.

Odločanje in rotacija glasovalnih pravic
Glavna stavba ECB

Sedež ECB je v Frankfurtu na Majni v Nemčiji. Načrt za glavno stavbo, ki je bila dokončana novembra 2014, je izdelal arhitekturni biro COOP HIMMELB(L)AU. Stavba združuje zgodovinske in moderne elemente, zato je edinstven razpoznavni znak mesta.

Oglejte si glavno stavbo
Pojasnjujemo

Več o tem, kaj počnemo, lahko preberete v pojasnjevalnih člankih, ki razlagajo glavne teme in vam pomagajo bolje razumeti centralno bančništvo.

Pojasnjevalni članki

Pojasnjujemo delo ECB

Kaj dela ECB? Kaj je inflacija? Zakaj je cenovna stabilnost pomembna? Odgovore na ta in mnoga druga vprašanja najdete v tem triminutnem predstavitvenem videu.

Kontaktirajte nas

Imate kako vprašanje o ECB in našem delu? Preglejte odgovore na najpogostejša vprašanja ali pa nam pošljite svoje.

RAZIŠČITE SPLETNO MESTO

Več o našem delu

Obiščite ECB

Obiski v ECB so trenutno žal odpovedani zaradi pandemije koronavirusa. Podate se lahko na virtualni ogled centra za obiskovalce in izveste več o tem, kaj je ECB in kaj dela za vas.

Center ECB za obiskovalce

Sodelujte v pobudah za mlade

Odločitve, ki jih sprejemamo, lahko vplivajo na vaše življenje. Zato povsod po Evropi organiziramo dogodke, na katerih se neposredno pogovarjamo z mladimi ter prisluhnemo njihovim pogledom in idejam.

Najnovejše pobude
IŠČETE PREPROSTO RAZLAGO? OGLEJTE SI POJASNJEVALNI ČLANEK
VEČ
Kdo ima v lasti ECB?

Vse strani v tem razdelku