Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Kdo ima v lasti ECB?

30. januar 2020

ECB imajo skupaj v lasti centralne banke vseh držav v Evropski uniji. Lahko jih razumemo kot delničarke, saj ima vsaka svoj delež v kapitalu ECB. Vse so prispevale določen znesek denarja, ki nam v ECB omogoča, da delujemo v skladu z našim ciljem, da ohranjamo cene v celotnem euroobmočju stabilne.

Centralne banke so edine lastnice ECB – zasebnih lastnikov nimamo. To med drugim pomeni, da na nas ne vplivajo zasebni finančni interesi, ki bi lahko ogrozili našo neodvisnost.

Koliko plača vsaka centralna banka?

To je odvisno od števila prebivalcev in velikosti gospodarstva posamezne države v razmerju do EU kot celote. Za izračun se uporablja »kapitalski ključ«, ki določa, koliko natančno mora plačati centralna banka vsake države.

null

Nekatere države plačajo več kot druge, vendar to ne pomeni, da imajo več besede pri sprejemanju odločitev v ECB. Znesek, ki ga plačajo, je sorazmeren z njihovo velikostjo. Poleg tega ima vsaka država, ki uporablja euro, svojega predstavnika ali predstavnico v Svetu ECB. Vsi sodelujejo na sejah Sveta, sistem rotacije pa določa, kdaj imajo pravico do glasovanja.

Edino te države plačajo celoten znesek, ki se izračuna s kapitalskim ključem. Ostale države članice EU, ki uporabljajo svojo valuto, pa plačajo samo majhen delež tega zneska – 3,75%, če smo natančni. H kapitalu ECB prispevajo zato, ker so del Evropskega sistema centralnih bank (ESCB) in kot take sodelujejo pri nekaterih odločitvah ECB.

Vsaka centralna banka torej plača drugačen znesek. Se ta kdaj spremeni?

Da. Kapitalski ključ – in s tem znesek, ki ga plača vsaka posamezna centralna banka – posodobimo vsakih pet let ter vsakič, ko se spremeni število držav v EU.

S tem upoštevamo spremembe v številu prebivalcev in velikosti gospodarstva vsake države, tako skozi čas kot tudi v razmerju do ostalih držav v EU.