Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Kakšen bi bil digitalni euro?

Digitalni euro bi bil digitalna oblika gotovine: elektronsko plačilno sredstvo za plačila malih vrednosti, ki ga izdaja Evropska centralna banka. Kot oblika javnega denarja bi bil za vsa digitalna plačila na voljo brezplačno vsem ljudem v euroobmočju.

Danes ljudje nimajo dostopa do javnega denarja v digitalni obliki. V vse bolj digitalizirani družbi bi digitalni euro pomenil naslednji korak za našo enotno valuto.

Glavne značilnosti

Digitalna gotovina

Digitalni euro bi se lahko uporabljal za vsa digitalna plačila, tako kot se gotovina uporablja za fizična plačila. Ponujal bi drug način plačevanja v prodajalnah ali spletnih trgovinah oziroma pošiljanja denarja prijateljem in družini.

Splošno sprejemljiv

Digitalni euro bi lahko uporabljali v vseh trgovinah in pri vseh trgovcih v euroobmočju, ki sprejemajo digitalna plačila.

Brezplačen

Digitalni euro bi bil javna dobrina, enako kot so bankovci in kovanci, kar pomeni, da bi lahko z digitalnim eurom vsi v euroobmočju plačevali brezplačno.

Na voljo brez spletne povezave

Ne bi potrebovali internetne povezave, brez katere bi lahko še vedno opravljali plačila.

Varen in zaseben

Tudi če bi digitalni euro uporabljali s spletno povezavo, vas na podlagi vaših plačil ne bi mogli identificirati. Poleg tega bi digitalni euro pri plačevanju brez spletne povezave zagotavljal enako zasebnost kot gotovina.

Zajamčena vrednost

Euro bo vedno euro. En digitalni euro bi bil vedno vreden natanko toliko kot kovanec za 1 €.

Ne še ena vrsta kriptosredstev

Digitalni euro ne bi bil ena od vrst kriptosredstev. Za kriptosredstva ne jamči nobena centralna institucija niti jih ne upravlja, zaradi česar so tvegana in nestabilna. Zato nimate nikakršnega jamstva, da boste lahko kriptosredstva zamenjali za gotovino, ko jo boste potrebovali.

Nasprotno bi za digitalni euro jamčila ista institucija, ki jamči tudi za gotovino – to je Evropska centralna banka. In enako kot gotovina bi bil vedno vreden toliko kot je njegova nominalna vrednost. 

GLEJTE TUDI

Gradiva o digitalnem euru

Vse strani v tem razdelku