Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Wat is een digitale euro?

Een digitale euro zou een digitale vorm van contant geld zijn: een elektronisch betaalmiddel voor kleinere bedragen dat wordt uitgegeven door ons, de Europese Centrale Bank. Als publiek geld zou een digitale euro voor iedereen in het eurogebied kostenvrij beschikbaar zijn voor digitale betalingen.

Tot op heden hebben mensen geen toegang tot publiek geld in digitale vorm. In onze steeds digitaler wordende samenleving is een digitale euro de volgende stap voor onze gemeenschappelijke munt.

Belangrijkste kenmerken

Digitaal contant geld

Een digitale euro zou u voor al uw digitale betalingen kunnen gebruiken, net als contant geld voor fysieke betalingen. Zo zou u op een andere manier in winkels of online kunnen betalen of geld sturen naar familie en vrienden.

Overal geaccepteerd

U zou de digitale euro overal kunnen gebruiken bij winkels en verkopers in het eurogebied die digitale betalingen accepteren.

Kostenvrij

Net als bankbiljetten en munten zou een digitale euro een publiek goed zijn, wat betekent dat iedereen in het eurogebied kostenvrij in digitale euro’s kan betalen.

Offline beschikbaar

Een internetverbinding is niet nodig. U kunt uw betalingen ook offline doen.

Veilig en privé

Ook wanneer u online met een digitale euro zou betalen, zouden we u niet op basis van uw betalingen kunnen identificeren. En offline zou het niveau van privacy vergelijkbaar zijn met dat van contant geld.

Gegarandeerde waarde

Een euro zal altijd een euro zijn. Eén digitale euro zou altijd precies dezelfde waarde hebben als een munt van één euro.

Geen crypto

Een digitale euro is geen crypto. Crypto’s worden niet gedekt of beheerd door een centrale instelling, waardoor ze risicovol en instabiel zijn. U hebt geen garantie dat u crypto’s kan omwisselen voor geld op het moment dat u dat wil.

Maar een digitale euro zou worden gedekt door dezelfde instelling die de waarde van uw contant geld garandeert – door ons, de Europese Centrale Bank. En net als bij contant geld blijft één digitale euro ook altijd één euro waard. 

ZIE OOK

Leesmateriaal over de digitale euro

In een oogopslag:

Alles op één pagina

Beknopte informatie:

Brochure

Uitgebreide informatie:

Boekje voor professionele gebruikers

Alle pagina's in dit deel