Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Munten

Euromunten zijn er in acht verschillende waarden: 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent, en 1 euro en 2 euro. De euromunten hebben een gemeenschappelijke en een nationale zijde. Op de nationale zijde is te zien welk land de munt heeft uitgegeven. De gemeenschappelijke zijdes van de munten zijn ontworpen door Luc Luycx van de Koninklijke Munt van België.

Ze verbeelden de Europese Unie of Europa en symboliseren de eenheid van de EU. Op de munten van 1, 2 en 5 cent is een wereldbol met de ligging van Europa ten opzichte van Afrika en Azië afgebeeld.

U kunt alle euromunten overal in het eurogebied gebruiken.

Herdenkingsmunten van 2 euro

Elk land mag jaarlijks twee herdenkingsmunten uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone €2-munten. Wat ze onderscheidt is het herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de €2-munt kan voor herdenkingsmunten worden gebruikt.

Ze zijn in het hele eurogebied wettig betaalmiddel. Dat betekent dat ze als gewone euromunten kunnen worden gebruikt – en moeten worden geaccepteerd.

Herdenkingsmunten van 2 euro

Verantwoordelijkheid voor de munten

De ECB is verantwoordelijk voor de hoeveelheid munten die een land in het eurogebied mag uitgeven, maar de euromunt is en blijft een nationale bevoegdheid. Een euroland dat een munt met een nieuwe afbeelding wil uitgeven, bijvoorbeeld een herdenkingsmunt, dient de Europese Commissie daarover te informeren. De Commissie publiceert de informatie vervolgens in het meertalige Publicatieblad van de EU (C-serie). Dat is de gezaghebbende bron op grond waarvan de ECB de informatie over munten op haar website bijwerkt.

Vragen over euromunten kunt u stellen aan: Europese Commissie - directoraat-generaal Economische en Financiële Zaken

Alle pagina's in dit deel