Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Bankbiljetten

Bankbiljetten maken deel uit van onze economie, identiteit en cultuur – en bij de ECB hebben we de immense verantwoordelijkheid om het vertrouwen hierin niet te beschamen.

Christine Lagarde, president van de ECB

De eurobankbiljetten in uw portemonnee zijn het meest tastbare symbool van een verenigd Europa. Er zijn ruim 29 miljard eurobankbiljetten in omloop, met een totale waarde van meer dan € 1,5 biljoen. We zorgen ervoor dat elk biljet aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoet, bestand is tegen vervalsing en overal ter wereld veilig kan worden gebruikt. Dat versterkt het vertrouwen in onze gemeenschappelijke munt, als betaalmiddel en als oppotmiddel. Als er in de toekomst een digitale euro zou worden uitgegeven, dan zou die naast contant geld bestaan en de rol van eurobiljetten niet aantasten.


Toekomstige bankbiljetten

Wanneer we toekomstige bankbiljetten ontwikkelen, willen we die nog veiliger en duurzamer maken. En we willen dat het nieuwe ontwerp inclusief en herkenbaar is voor alle Europeanen. Lees meer over de verschillende stappen in het ontwerp en hoe u uw stem kunt laten horen.

Toekomstige bankbiljetten

Huidige bankbiljetten

Er zijn twee series eurobankbiljetten. De eerste serie bestaat uit zeven verschillende bankbiljetten: €5, €10, €20, €50, €100, €200 en €500. De tweede serie, ook bekend als de Europa-serie, telt zes coupures, omdat we besloten hebben niet langer €500-biljetten uit te geven.

Coupures, ontwerp en echtheidskenmerken

Bestrijding van vervalsingen

Een van onze belangrijkste verantwoordelijkheden is ervoor zorgen dat u echte bankbiljetten in handen krijgt. Lees meer over wat we doen om valsemunters voor te blijven en wat u moet doen als u vermoedt dat u een vals biljet in handen hebt gekregen.

Bestrijding van vervalsingen

Beschadigde en met inkt bevlekte bankbiljetten

De nationale centrale banken in het eurogebied zorgen ervoor dat alle eurobankbiljetten geschikt zijn voor gebruik voordat ze weer in omloop komen. Bankbiljetten kunnen per ongeluk – of soms door antidiefstalapparatuur – beschadigd worden. Meer informatie over beschadigde of met inkt bevlekte bankbiljetten en hoe u die kunt inwisselen.

Beschadigde en met inkt bevlekte bankbiljetten

Productie van bankbiljetten en voorraden

Bij de productie van de eurobankbiljetten werken de nationale centrale banken van het eurogebied en de ECB samen. Elk jaar moeten genoeg nieuwe bankbiljetten worden geproduceerd om ongeschikte biljetten te vervangen en om aan verwachte en onverwachte pieken in de vraag te voldoen.

Productie van bankbiljetten

Veiligheid, gezondheid en milieu

Een van de doelstellingen van onze Contantgeldstrategie 2030 is de eurobankbiljetten zowel veilig als duurzaam te houden. Van bij de invoering van de euro hebben we ons ingezet om de milieu-impact van onze bankbiljetten te beperken.

Veiligheid, gezondheid en milieu

Onderzoek en ontwikkeling

We ontwikkelen innovatieve bankbiljetten om de nieuwste vervalsingstechnieken voor te blijven. We werken ook aan duurzame oplossingen die de ecologische voetafdruk van onze eurobankbiljetten en processen kunnen helpen verminderen.

Onderzoek en ontwikkeling

Afbeeldingen en reproductieregels

U mag afbeeldingen van eurobankbiljetten gebruiken als u aan onze reproductieregels voldoet. Afbeeldingen van eurobankbiljetten in lage resolutie kunt u rechtstreeks van onze website downloaden. Afbeeldingen in hoge resolutie kunt u aanvragen als u een legitieme, professionele belangstelling hebt voor het gebruik daarvan.

Afbeeldingen en reproductieregels

Informatie en trainingsmateriaal

Ons trainingsmateriaal bevat informatie over euromuntstukken en -bankbiljetten en hun echtheidskenmerken. Het is zowel geschikt voor het brede publiek als voor professionele gebruikers. U kunt het materiaal downloaden of in gedrukte vorm aanvragen.

Informatie en trainingsmateriaal

Alle pagina's in dit deel