Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Setelit

Setelit ovat tärkeitä talouden, identiteettimme ja kulttuurimme kannalta – me EKP:ssä vastaamme siitä, että ihmiset voivat luottaa seteleihin.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde

Euroopan yhdentyminen on tuonut meille yhteisen rahan. Tälläkin hetkellä euroseteleitä on liikkeessä yli 1 500 miljardin euron arvosta (eli reilut 29 miljardia yksittäistä seteliä). EKP:n tehtävänä on varmistaa, että kaikki eurosetelit ovat tasalaatuisia ja että niitä on turvallista käyttää. Euro on luotettava maksuväline, sillä se säilyttää arvonsa.


Uusia euroseteleitä

Seteleitä kehitetään jatkuvasti, ja uusista seteleistä pyritään saamaan entistäkin turvallisempia ja kestävämpiä. Seuraavan eurosetelisarjan suunnittelussa on otettu tavoitteeksi, että kaikki eurooppalaiset voivat tuntea uudet setelit omikseen. Jokainen voi osallistua suunnittelutyöhön kertomalla mielipiteensä.

Uusia euroseteleitä

Nykyiset setelisarjat

Käytössä on kahden eri sarjan euroseteleitä. Alkuperäiseen sarjaan suunniteltiin 5, 10, 20, 50, 100, 200 ja 500 euron setelit. Toisesta eurosetelisarjasta on jätetty pois 500 euron setelit.

Tunne eurosetelit

Euroseteleitä on vaikea väärentää

Keskuspankkien tehtäviin kuuluu varmistaa, että väärennökset poistetaan käytöstä nopeasti ja tehokkaasti. Sivullamme kerrotaan muun muassa, miten kuuluu toimia, jos epäilee saaneensa haltuunsa väärennetyn eurosetelin.

Näin väärentämistä pyritään estämään

Setelien kunto

Eurosetelit poistetaan kierrosta, kun ne menevät rikki tai likaantuvat pahasti. Joskus vastaan voi tulla seteli, jonka voi päätellä värijälkien perusteella varastetuksi. Useimmiten vaurioituneet setelit voi kuitenkin vaihtaa aitoihin keskuspankissa.

Vaurioituneet setelit

Setelitarpeet

Setelien tuotanto on euroalueen keskuspankkien vastuulla. Seteleitä on painettava lisää joka vuosi, jotta yllättäviin setelitarpeisiin voidaan varautua ja huonokuntoiset setelit saadaan pois käytöstä.

Setelien tuotanto

Ympäristövaikutus ja turvallisuus

Jatkuvalla tutkimustyöllä varmistetaan, että euroseteleistä ei aiheudu terveydellisiä haittoja. Myös niiden ympäristövaikutuksiin kiinnitetään huomiota.

Ympäristö- ja terveysvaikutukset

Seteleitä kehitetään jatkuvasti

Seteliteknologiaa kehitetään jatkuvasti, jotta euroseteleitä olisi vaikea väärentää. Samalla selvitetään mahdollisuuksia pienentää niiden ympäristöjalanjälkeä.

Tutkimus- ja kehittämistyö

Setelijäljennökset

Eurosetelien kuvien käytössä on noudatettava tarkkoja sääntöjä. Matalaresoluutioisia kuvia saa käyttöön EKP:n verkkosivuilta, mutta tarkempia kuvia saa vain ammatilliseen käyttöön.

Kuvia seteleistä

Tiedotusmateriaalia

Vuosien varrella on laadittu monenlaista koulutusmateriaalia, josta saa tietoa euroseteleistä ja ‑kolikoista ja niiden turvatekijöistä. Tarvittaessa pystymme toimittamaan oppaita myös painettuina.

Tiedotusmateriaalia

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut