Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Digitaalisesta eurosta

Digitaalinen euro olisi käteisrahan digitaalinen vastine: keskuspankin takaama ja kaikkien saatavilla euroalueella.

EKP ja euroalueen maiden keskuspankit harkitsevat mahdollisuutta laskea liikkeeseen digitaalinen euro. Se olisi digitaalista keskuspankkirahaa ja toimisi käteisrahan sähköisenä vastineena. Se tarjoaisi maksamiseen uuden vaihtoehdon seteleiden ja kolikoiden rinnalle.

Digitaalinen euro

Digitaalinen keskuspankkiraha, jota voisi käyttää sähköiseen maksamiseen verkossa, liikkeissä ja yksityishenkilöiden välillä.

Tärkeimmät tiedot

Millainen digitaalinen euro olisi?

Digitaalinen euro olisi sähköinen maksutapa, joka olisi kaikkien saatavilla ilman lisäkuluja. Setelien tavoin sillä voisi maksaa turvallisesti kaikkialla euroalueella. Se olisi yhteisen rahan seuraava kehitysvaihe digitalisoituvassa maailmassa.

Millainen se olisi?
Mihin digitaalista euroa tarvitaan?

Euroalueen viranomaisten liikkeeseen laskema raha helpottaisi päivittäistä elämäämme. Sitä voisi käyttää missä ja milloin vain ilman lisäkuluja. Se vahvistaisi euroalueen riippumattomuutta ja edistäisi kilpailua Euroopan maksutoimialalla.

Mihin sitä tarvitaan?
Miten digitaalinen euro toimisi?

Pankit ja esimerkiksi postit tarjoaisivat mahdollisuuden siirtää rahaa digitaalisiksi euroiksi, ja niitä voisi käyttää maksamiseen verkossa, lähikaupassa tai yksityishenkilöiden välillä. Maksaminen hoituisi puhelinsovelluksella tai kortilla myös ilman verkkoyhteyttä.

Miten se toimisi?
Missä vaiheessa digitaalinen euro on nyt?

Marraskuussa 2023 alkaneessa valmisteluvaiheessa viedään digitaalisen euron kehitystyön valmisteluja eteenpäin tutkimusvaiheen tulosten pohjalta.

Seuraavat vaiheet

Kysyttyä digitaalisesta eurosta

Mitä hyötyä digitaalisesta eurosta olisi? Miten digitaalinen euro eroaisi kryptovaroista tai stablecoin-kryptovaroista? Korvaako digitaalinen euro käteisen? Katso tästä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.

Selvitys digitaalisesta eurosta

Raportissa esitetään digitaalisen euron tutkimusvaiheessa saadut tulokset. Tutkimusvaihe kesti lokakuusta 2021 lokakuuhun 2023.

Tarkempaa tietoa

Yhteistyötä sidosryhmien kanssa

Digitaalisen euron käyttäjien tarpeita selvitetään yhteistyössä markkinoiden toimijoiden, päätöksentekijöiden ja lainsäätäjien kanssa. Haluamme saada hankkeisiimme mukaan mahdollisimman monia toimijoita.

Sidosryhmät ja organisaatio
Tutkimustietoa ja selvityksiä

Digitaalisen euron tutkimusvaiheessa laadittiin laajoja raportteja ja tarkkoja analyyseja. Voit tutustua niihin koostesivulla.

Taustatietoa

Digitaalinen euro suhteessa...

...kryptovaroihin

Digitaalinen euro olisi keskuspankin takaama raha. Sitä ei siis luettaisi kryptovaroihin. Keskuspankkien tehtävä on säilyttää rahan arvo, olipa kyseessä fyysinen tai digitaalinen raha. Kryptovarat eivät ole minkään instituution takaamia tai hallinnoimia. Ei siis ole takeita siitä, että ne voi tarpeen tullen vaihtaa käteiseen.

Mitä kryptovarat ovat?

...sijoituksiin

Digitaalista euroa olisi tarkoitus käyttää maksamiseen eikä niinkään rahoitusinvestointeihin. Tutkimme tätä näkökohtaa tarkasti, jotta rahoitussektorille ei aiheutuisi haittaa. Digitaalisen euron tulisi hyödyttää koko taloutta ja yhteiskuntaa.

Digitaalinen euro ja kehittyvä rahoitusjärjestelmä

...Euroopan laajuisiin maksuihin

Maksamisen tavat ovat muuttumassa, ja keskuspankeilla on tärkeä osa tässä prosessissa. Tavoitteena on, että Euroopassa on kilpailukykyiset ja innovatiiviset maksamisen markkinat ja että kuluttajien tarpeisiin on tarjolla eurooppalaisia ratkaisuja. Olemmekin laatineet laajan digitaalisen maksamisen strategian.

Vähittäismaksustrategia

EKP:n podcast

Digitaalinen euro: mitä, miksi, milloin?

Tarvitsemmeko digitaalisen euron ja miksi? Millainen siitä voisi tulla? Olisiko maksaminen sillä erilaista kuin nykyisin? Alan asiantuntija Evelien Witlox vastaa lähetyksen juontajan Katie Rangerin kysymyksiin.

Kuuntele jakso

Digitaalinen euro – tätä se tarkoittaa

Olemme harkitsemassa mahdollisuutta laskea liikkeeseen digitaalinen euro. Se herättää paljon kiinnostusta ja myös väärinkäsityksiä, vaikka mitään päätöstä ei ole vielä tehty. Stefania Secolan haastateltavana on hankkeen vetäjä Evelien Witlox, joka oikaisee joitakin yleisiä väärinkäsityksiä.

Kuuntele jakso

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut