Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

EKP:n nimeä ja logoa voidaan käyttää väärin

Onko EKP:n tietoon tullut tällaisia huijauksia?

On. Kansalaiset ilmoittavat jatkuvasti huijauksista, joissa EKP:n nimeä ja/tai logoa käytetään väärin tai joissa huijarit tekeytyvät EKP:n työntekijöiksi. Puhelu voi näyttää tulevan EKP:n numerosta, vaikka soittaja olisi tosiasiassa jossakin aivan muualla.

Jos saat epäilyttävältä vaikuttavan sähköpostiviestin, älä avaa linkkejä tai liitetiedostoja, älä vastaa viestissä esitettäviin kutsuihin äläkä osallistu kampanjoihin.

Jos joku ottaa sinuun yhteyttä muka EKP:n työntekijänä ja kertoo, että EKP:llä on hallussaan sinulle kuuluvaa rahaa, kyseessä on huijaus. EKP ei ole liikepankki eikä yksityishenkilöillä voi olla tilejä EKP:ssä.

Jos saat odottamatta puhelun, joka näyttää tulevan EKP:stä (+49 69 1344 ‑alkuisesta numerosta), älä anna soittajalle pankki- tai henkilötietojasi. 

EKP ei koskaan tiedustele henkilötietoja sähköpostitse, puhelimitse eikä teksti- tai pikaviesteillä. Myöskään EKP:n johtokunnan jäsenet eivät ole yhteydessä ihmisiin saadakseen tietoa heidän henkilökohtaisesta varallisuudestaan tai raha-asioistaan.

Yleisimmät petokset

Esimerkiksi nämä ovat tyypillisiä petosyrityksiä:

 • Huijari väittää perivänsä EKP:n puolesta maksuja maasta toiseen välitettävistä tilisiirroista.

 • Huijari väittää EKP:n tarjoavan verkkopankkipalveluja liikepankkina.
 • Huijari pyytää suorittamaan maksun EKP:n verkkopankkipalvelussa tai EKP:n asiakaspalveluyksikön tuella.
 • Huijari pyytää suorittamaan jonkinlaisen maksun, koska EKP on muka estänyt aiemman tilisiirron.
 • Huijari pyytää suorittamaan jonkinlaisen maksun, koska EKP muka välittää bitcoineja ja muita kryptovaroja tai perii varoja palautettavaksi petoksen uhreiksi joutuneille ihmisille.
 • Huijari kehottaa ottamaan EKP:ltä lainaa, usein erittäin houkuttelevin lainaehdoin.
 • Huijari urkkii tietoja teeskentelemällä soittavansa EKP:stä (+49 69 1344 ‑alkuisesta numerosta). Usein tällainen puhelu tulee täysin yllätyksenä.

Kaikki nämä ovat huijausyrityksiä.

Miten tunnistan EKP:hen liittyvän huijausyrityksen?

Huijausyrityksessä viesti näyttää tulevan EKP:ltä, mutta siinä on yleensä virheitä. Vinkkejä huijauksien tunnistamiseen:

 • Tarkista lähettäjän sähköpostiosoite: EKP:n sähköpostiviestit lähetetään aina osoitteesta, jonka lopussa on @ecb.europa.eu tai @ecb.int. Älä koskaan luota sähköpostiviestiin, jonka joku toinen välittää sinulle.
 • Tarkista, onko viestissä outoja sanamuotoja tai kirjoitusvirheitä.
 • Tarkista viestiin sisältyvät linkit: liikuta hiiren osoitinta linkin päällä mutta älä avaa linkkiä. Niin saat näkyviin linkin koko tekstin. Joissakin sähköpostiohjelmissa linkki näkyy näytön alalaidassa. Jos linkki ei vie sivustolle ”ecb.europa.eu”, viesti on todennäköisesti huijaus.
 • Suhtaudu yleensäkin epäilevästi yllättäviin sähköpostiviesteihin, joissa sinua pyydetään toimimaan nopeasti (esim. siirtämään kiireesti rahaa) tai jotka kuulostavat liian hyvältä ollakseen totta.
 • Älä luota puhelimen näytöllä näkyviin tietoihin: vaikka puhelu näyttäisi tulevan EKP:stä (+49 69 1344 ‑alkuisesta numerosta), se ei välttämättä pidä paikkaansa. Nykyisin on teknisesti mahdollista salata todellinen numero ja käyttää tekaistua puhelinnumeroa.

Miten huijauksilta voi suojautua?

Älä koskaan siirrä rahaa, ellet ole varma sen vastaanottajasta, äläkä koskaan paljasta pankkitilisi numeroa, henkilötunnustasi tai muitakaan henkilökohtaisia tietojasi.

EKP ei ole vastuussa nimensä, logojensa, osoitteidensa tai puhelinnumerojensa väärinkäytöstä hankkeissa, joissa tarkoituksena on huijata yksityishenkilöitä. Petosyrityksistä on syytä ilmoittaa poliisille. Voit myös kääntyä teemaan perehtyneen kansallisen viranomaisen puoleen.

Haluatko tietää lisää EKP:n tekijänoikeudesta ja vastuuvapaudesta?

Lisätietoa