Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Setelien valmistajat

Eurosetelien valmistusvaatimukset

Euroon on voitava luottaa maksuvälineenä, joten EKP on laatinut tiukat säännöt eurosetelien kehittämiseen, suunnitteluun, tuotantoon ja jakeluun. Setelien turvallisuuden ja laadun lisäksi kiinnitetään huomiota ympäristövaikutukseen, ja valmistajien on oltava hyvämaineisia.

Eurosetelien valmistuksessa on noudatettava kansainvälisiä standardeja (esim. ISO 9001, ISO 14001 ja ISO 45001) ja tiukkoja turvallisuusvaatimuksia.

Valmistajien hyväksyminen

Valmistajilla on oltava EKP:n virallinen hyväksyntä, ennen kuin ne voivat osallistua eurosetelien tai niiden turvatekijöiden tuotantoa koskeviin kilpailutuksiin. Tuotantosopimuksia tehdään vain hyväksyttyjen valmistajien kanssa.

Edellytykset on kirjattu päätöksiin EKP/2020/24 ja EKP/2022/35. Vaatimuksiin on tullut muutoksia viimeksi 18.5.2021 ja 16.11.2022.

Myönnettävät luvat

EKP:n lupa vaaditaan

  • setelien painamiseen
  • setelipaperin valmistamiseen
  • painovärien valmistamiseen
  • hologrammien valmistamiseen
  • turvalankojen valmistamiseen
  • muiden turvatekijöiden valmistamiseen.

Lisätietoa

Haku- ja lupamenettelystä kerrotaan tarkemmin omalla sivullaan.

Luvan hakeminen

Hakuohjeita saa sähköpostitse seteliosastolta osoitteesta QEHS.accreditation@ecb.europa.eu. Viesti pyydetään kirjoittamaan englanniksi, ja siinä tulisi luonnehtia lyhyesti yrityksen tuotteita. Vastauksen saaminen voi kestää noin kuukauden.

Jotta viestiliikenne pystytään pitämään luottamuksellisena, pyydämme käyttämään PGP-salausta.

Osallistuminen seteliteknologian kehittämiseen

Myös setelien kehittämiseen ja uusien turvatekijöiden suunnitteluun voi osallistua. Lisätietoa on setelien tutkimus- ja kehitystyötä käsittelevällä sivulla.

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut