Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Cyprus (sinds 1 januari 2008)

De stappen van de overgang op de chartale euro

Op 10 juli 2007 willigde de Raad van de Europese Unie (EU) het verzoek van Cyprus in om op 1 januari 2008 deel uit te maken van het eurogebied.

Op 1 januari 2008 werd de euro (EUR) wettig betaalmiddel in Cyprus; de euro verving daarmee het Cypriotische pond (CYP) tegen de onherroepelijke vaste wisselkoers van 1 EUR = 0,585274 CYP. De tijdige terbeschikkingstelling van de chartale euro aan professionele derden vóór 1 januari 2008 droeg bij aan een soepele overgang, en hielp de logistieke last te verlichten en de kosten van het tegelijkertijd in omloop hebben van twee munten te verminderen. De voorafgaande levering van eurobankbiljetten aan banken ging op 19 november 2007 van start, terwijl de distributie van de munten bijna een maand eerder, op 22 oktober 2007, van start ging. Een gedeelte van dit chartale geld werd doorgegeven aan detaillisten en andere bedrijven (‘sub-frontloading’). Daarnaast ging bij de Central Bank of Cyprus, banken en coöperatieve kredietmaatschappijen op 3 december 2007 de verkoop van de zogeheten ‘starter kits’ met euromunten aan het grote publiek van start. (ECB-richtsnoer ECB/2006/9 regelt de voorafgaande verspreiding van eurobankbiljetten en euromunten.)

De overgang op de chartale euro is voorspoedig en snel verlopen.

Vanaf 1 februari 2008 kunnen in Cyprus voor contante betalingen uitsluitend eurobankbiljetten en euromunten worden gebruikt, maar banken en coöperatieve kredietmaatschappijen zullen tot 30 juni 2008 Cypriotische ponden kosteloos blijven omwisselen tegen de vaste omrekeningskoers. Als het bedrag per cliënt en transactie 1.000 CYP (voor bankbiljetten) en 50 CYP (voor munten) te boven gaat, worden er kosten in rekening gebracht. Daarna blijft het nog steeds mogelijk in Cypriotische ponden luidende bankbiljetten gedurende 10 jaar en pondmunten gedurende 2 jaar om te wisselen bij de Central Bank of Cyprus.

In Cypriotische ponden luidende bankbiljetten die kunnen worden omgewisseld
Belangrijkste data van de overgang in een oogopslag
22 oktober 2007

‘Sub-frontloading’ van munten aan bedrijven

19 november 2007

‘Sub-frontloading’ van bankbiljetten aan bedrijven

3 december 2007

Verkoop van ‘starter kits’ met euromunten aan het grote publiek

1 januari 2008

Conversie van bankrekeningen en invoering van de eurobankbiljetten en euromunten

31 januari 2008

De laatste dag waarop de Cypriotische pondbankbiljetten en pondmunten wettig betaalmiddel zijn

30 juni 2008

Uiterste termijn voor het kosteloos inwisselen van Cypriotische pondbankbiljetten en pondmunten bij banken en meewerkende kredietmaatschappijen

31 december 2009

Uiterste termijn voor het inwisselen van Cypriotische pondmunten bij de Central Bank of Cyprus

31 december 2017

Uiterste termijn voor het inwisselen van Cypriotische pondbankbiljetten bij de Central Bank of Cyprus

Alle pagina's in dit deel