Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Litouwen (2015)

Op 1 januari 2015 is Litouwen tot het eurogebied toegetreden. Op die datum kwam de euro in de plaats van de litas, tegen de vaste wisselkoers van €1 = LTL 3,45280. De onherroepelijk vastgestelde wisselkoers is €1= LTL 3,45280.

Inwisseling van Litouwse litas

Bij postkantoren, kredietcoöperaties en banken

Litas-bankbiljetten en litas-munten kunnen kosteloos, tegen de vaste wisselkoers, tot 1 maart 2015 worden ingewisseld bij 330 postkantoren en enkele kredietcoöperaties in Litouwen. Ze kunnen bij alle banken worden ingewisseld tot 30 juni 2015. Een aantal banken zal litas-bankbiljetten blijven inwisselen tot en met 31 december 2015.

Bij Lietuvos bankas

De centrale bank zal ook, tegen de vaste wisselkoers, litas-bankbiljetten en litas-munten inwisselen, in onbeperkte hoeveelheden en voor onbepaalde tijd. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Adressen voor Lietuvos bankas

Bij andere nationale centrale banken van het eurogebied

Andere nationale centrale banken van het eurogebied zullen litas-bankbiljetten kosteloos, tegen de vaste wisselkoers, inwisselen van 1 januari tot en met 28 februari 2015. Het bedrag dat kan worden ingewisseld wordt beperkt tot €1.000 per partij/transactie per dag.

De belangrijkste data van de overgang in een oogopslag
23.07.14

De EU-Raad gaat akkoord met de toetreding van Litouwen tot het eurogebied.

24.07.14

Het slaan van de Litouwse euromunten begint.

22.08.14

Tot en met 30 juni 2015 worden de prijzen in Litouwen zowel in litas als in euro vermeld. ‘Fair euro introducer’-campagne.

01.10.14

Het overbrengen van euromunten van Lietuvos bankas naar de commerciële banken begint.

01.11.14

Het overbrengen van eurobankbiljetten van Lietuvos bankas naar de commerciële banken begint.

01.12.14

Het overbrengen van eurobankbiljetten en euromunten van de commerciële banken naar bedrijven, de detailhandel en beheerders van geldautomaten begint.

01.12.14

De verkoop van starterkits, met daarin alle acht munten, van start bij Lietuvos bankas en de commerciële banken. Deze zijn vanaf 4 december 2014 ook verkrijgbaar bij postkantoren.

01.01.15

De eurobankbiljetten en euromunten in omloop gebracht en bankrekeningen omgezet naar euro.

Invoering van de euro

01.01.15

Om de overgang te vergemakkelijken zijn beide valuta's (litas en euro) twee weken lang naast elkaar in omloop en kunnen beide worden gebruikt voor betalingen.

16.01.15

De eurobankbiljetten en euromunten zijn het enige wettig betaalmiddel.

 

Kosteloze inwisseling van litas voor euro

01.03.15

Deadline voor inwisseling van litas-bankbiljetten en litas-munten bij postkantoren en enkele kredietcoöperaties.

30.06.15

Deadline voor inwisseling van litas-munten bij commerciële banken en van litas-bankbiljetten bij de meeste commerciële banken.

31.12.15

Deadline voor inwisseling van litas-bankbiljetten bij de resterende commerciële banken.

Geen deadline

Litas-bankbiljetten en litas-munten kunnen voor onbepaalde tijd worden ingewisseld bij Lietuvos bankas.

Euro-informatiecampagne

De Europese Centrale Bank (ECB) en Lietuvos bankas voeren gezamenlijk een voorlichtingscampagne over de euro, met o.a.:

  • publicaties over eurobankbiljetten en -munten en de overgang op de chartale euro, met name de folder 'Klaar voor de euro?' die alle huishoudens in Litouwen hebben ontvangen;
  • een massamediale campagne op basis van twee korte spotjes voor TV en internet, in het Engels en het Litouws, over de overgang op de chartale euro en de manieren om eurobankbiljetten en -munten te controleren. Bij de campagne wordt ook gebruik gemaakt van print-, buiten en onlinereclame;
  • een op 25 september 2014 gehouden Euro-conferentie op hoog niveau;
  • de Euro-tentoonstelling in het Paleis van de Groot-Hertog van Litouwen in Vilnius.

Laten we samenwerken: het partnerprogramma

Lietuvos bankas en de Europese Centrale Bank hebben bedrijven en organisaties opgeroepen met hen samen te werken aan de verspreiding van informatie over de euro. Als ‘partner’ hadden ze de beschikking over informatie en materiaal over de euro die ze konden verspreiden onder hun klanten, leden en medewerkers. Dit was een goede manier om iedereen die bij uw organisatie betrokken was, tijdig te voorzien van juiste informatie uit betrouwbare bronnen.

Alle pagina's in dit deel