Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

De contantgeldstrategie van het Eurosysteem

Bankbiljetten maken deel uit van onze economie, identiteit en cultuur – en bij de ECB hebben we de immense verantwoordelijkheid om het vertrouwen hierin niet te beschamen.

Christine Lagarde, president van de ECB

Eurobankbiljetten en -munten zijn het enige wettig betaalmiddel in het eurogebied, en contant geld is de enige vorm van door de overheid uitgegeven geld die rechtstreeks toegankelijk is voor alle burgers. Contant geld staat dus voor autonomie, privacy en sociale integratie. Voorzien in een soepele toevoer van contant geld en het gebruik van contant geld als betaalmiddel door burgers en bedrijven mogelijk maken is een kernverantwoordelijkheid van de ECB en de nationale centrale banken – ook wel het Eurosysteem genoemd.

We stellen de toekomst van contant geld op verschillende manieren zeker.

We bewaken de beschikbaarheid van de chartale euro

Het Eurosysteem zorgt ervoor dat eurobankbiljetten en -munten op elk moment beschikbaar zijn voor het publiek. Elke nationale centrale bank verleent kosteloos contantgelddiensten in eigen land en werkt aan een zo kostenefficiënt mogelijke geldomloop. We kijken ook naar de behoeften van internationale markten; een groot deel van de eurobankbiljetten is namelijk in omloop buiten het eurogebied. Zelfs als er in de toekomst een digitale euro wordt geïntroduceerd, blijft contant geld hiernaast bestaan.

We zorgen ervoor dat iedereen toegang heeft tot contantgelddiensten

Het Eurosysteem wil dat burgers en bedrijven bij hun eigen geld kunnen, op de manier die hun voorkeur heeft. Kredietinstellingen hebben daarom een maatschappelijke verantwoordelijkheid om burgers en bedrijven contantgelddiensten te verlenen, onder andere door de mogelijkheid te bieden om kosteloos of hoogstens tegen een redelijke vergoeding contant geld op te nemen. Verder ondersteunen we winkeliers die aanvullende contantgelddiensten leveren, zoals de mogelijkheid om bij het afrekenen extra geld op te nemen of om kleine bedragen op te nemen of te storten. Tot slot ondersteunen we het bankwezen als de vraag naar bankbiljetten plotseling zou pieken en zorgen we ervoor dat contant geld kan fungeren als uitwijkbetaalmiddel wanneer elektronische betaalsystemen tijdelijk niet beschikbaar zijn.

We zorgen ervoor dat contant geld overal wordt geaccepteerd

Contant geld is in het eurogebied nog altijd dé manier om in winkels te betalen, en de algemene acceptatie van contant geld is volgens het Eurosysteem cruciaal voor het betalingsverkeer en de status van de chartale euro als wettig betaalmiddel. Dit geeft consumenten namelijk de vrijheid om te kiezen hoe ze willen betalen. De acceptatie van contant geld zorgt er bovendien voor dat mensen zonder toegang tot elektronische betalingsdiensten niet worden achtergesteld. Overheidsdienstverleners, handelaren en overige bedrijven mogen contante betaling niet weigeren, tenzij de wet dit expliciet voorschrijft of als alle partijen op voorhand akkoord zijn over een alternatieve betaalwijze.

We ontwikkelen innovatieve en veilige eurobankbiljetten

Het Eurosysteem werkt aan de ontwikkeling van veilige bankbiljetten die worden beschermd door de nieuwste en meest geavanceerde technologieën, zodat ze uitstekend bestand zijn tegen vervalsing en de echtheid ervan eenvoudig kan worden gecontroleerd. We waarborgen de echtheid en kwaliteit van de eurobankbiljetten in omloop en leggen strenge normen op voor de controle op echtheid van bankbiljetten door banken en professionele contantgeldverwerkers. Verder stimuleert de Europese Commissie via het PERICLES-programma de ontwikkeling van echtheidskenmerken voor een eventuele upgrade van de huidige lichting euromunten in de toekomst. En tot slot, maar zeker niet minder belangrijk, zorgen we ervoor dat Europeanen zich kunnen vinden in het ontwerp van eurobankbiljetten.

We maken bankbiljetten veilig en duurzaam

Het Eurosysteem zorgt dat het gebruik van bankbiljetten veilig is door onderzoek te doen naar de eventuele implicaties van de productie en circulatie van eurobankbiljetten op de volksgezondheid en door wetenschappelijke analyses en testen uit te voeren. Daarnaast kijken we naar de ecologische voetafdruk van bankbiljetten en zoeken we manieren om de milieueffecten via nieuwe producten en processen terug te dringen. Zo maken we (de productie van) eurobankbiljetten zo duurzaam, groen en milieuvriendelijk mogelijk.

ZIE OOK

Meer over verwante onderwerpen

Alle pagina's in dit deel