Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

De contantgeldstrategie van het Eurosysteem

We zetten ons in voor contant geld en zorgen ervoor dat betalen met centralebankgeld altijd mogelijk blijft.

Eurobankbiljetten en -munten zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied. Contant geld vormt een belangrijk aspect in de keuzevrijheid die u geniet om te betalen zoals u dat wil en het is essentieel voor de financiële inclusie van alle groepen in de samenleving. 

Met onze contantgeldstrategie willen we waarborgen dat eurobiljetten en -munten ruim beschikbaar en geaccepteerd blijven als betaal- en oppotmiddel. Ook zorgen we ervoor dat ze steeds innovatief, veilig en milieuvriendelijk zijn.

We stellen de toekomst van contant geld op verschillende manieren zeker.


We bewaken de beschikbaarheid van de contante euro.

We zorgen ervoor dat eurobankbiljetten en -munten op elk moment beschikbaar zijn. De nationale centrale banken bieden contant geld kosteloos aan en zijn voortdurend bezig de manier waarop geld zich door de economie verspreidt zo kostenefficiënt mogelijk te laten plaatsvinden. Ook houden we daarbij rekening met de behoefte aan contante euro’s buiten het eurogebied.

Kom meer te weten over de logistieke aspecten van contant geld 

We zorgen ervoor dat iedereen toegang heeft tot contantgelddiensten

Mensen en bedrijven moeten over hun geld kunnen beschikken. Om die reden helpen we banken om voldoende diensten op het gebied van contant geld te leveren, zoals geldopnames die kosteloos zijn of tegen schappelijke tarieven. Winkeliers kunnen ook andere, alternatieve diensten met contant geld aanbieden, zoals bijpinnen of beperkte geldopnames.

Kom meer te weten over de toegang tot contant geld

We zorgen ervoor dat contant geld overal wordt geaccepteerd

De meeste mensen in het eurogebied vinden het belangrijk de mogelijkheid te hebben met contant geld te betalen. Daarom is het essentieel ervoor te zorgen dat contant geld overal wordt geaccepteerd. Zo hebben mensen de vrijheid om te kiezen hoe ze betalen. En het betekent dat mensen die niet elektronisch kunnen betalen niet op achterstand worden gezet.

Kom meer te weten over de acceptatie van contant geld

We ontwikkelen innovatieve en veilige eurobankbiljetten

Eurobankbiljetten zijn beschermd met de nieuwste technologieën, zodat ze uitstekend bestand zijn tegen vervalsing en de echtheid ervan eenvoudig kan worden gecontroleerd door het publiek en contantgeldverwerkers. We waarborgen de kwaliteit van de eurobankbiljetten en werken aan nieuwe ontwerpen voor een toekomstige serie.

Kom meer te weten over toekomstige bankbiljetten

We maken bankbiljetten veilig en duurzaam

We zorgen ervoor dat de productie en het gebruik van bankbiljetten veilig zijn. Zo onderzoeken en testen we de mogelijke impact van de productie en circulatie van bankbiljetten op de volksgezondheid en het milieu. Ook bekijken we hoe we bankbiljetten zo duurzaam mogelijk kunnen maken.

Kom meer te weten over de ecologische voetafdruk van de eurobiljetten

Uitgebreide informatie


De rol van contant geld

Contant geld is het meest gebruikte betaalmiddel in winkels in het eurogebied en is beschikbaar voor iedereen. Contant geld biedt belangrijke functies en voordelen:

Functies en voordelen van contant geld 

Betaalgedrag van consumenten

De ECB doet onderzoek naar het betaalgedrag en de attitudes van de burgers van het eurogebied om beter inzicht te krijgen in de veranderende betaalgewoonten van consumenten. 

Onderzoek naar het betaalgedrag van consumenten in het eurogebied 

De paradox van bankbiljetten

De afgelopen jaren is de vraag naar bankbiljetten voortdurend gestegen terwijl het gebruik ervan voor betalingen in winkels lijkt te zijn afgenomen, een fenomeen dat wordt aangeduid met de term ‘de paradox van bankbiljetten’.

Economisch Bulletin, Nummer 2, ECB, 2021 

Veelgestelde vragen

Gaat contant geld binnenkort verdwijnen? Mogen winkeliers contant geld als betaalmiddel weigeren? Hebben nationale centrale banken bevoegdheden in verband met bankbiljetten en munten?

Vragen en antwoorden over bankbiljetten en contant geld in het algemeen

Alle pagina's in dit deel