Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Onderzoek en ontwikkeling op het gebied van bankbiljetten

De Europese Centrale Bank heeft, net zoals alle centrale banken van het Eurosysteem, de taak de integriteit en de veiligheid van de eurobankbiljetten te waarborgen. Om ervoor te zorgen dat de eurobankbiljetten toegankelijk en inclusief blijven, ontwikkelen we innovatieve echtheidskenmerken die voor iedereen gemakkelijk te herkennen en te vertrouwen zijn. Om vervalsers vóór te blijven, werken we voortdurend aan de verbetering van de bestaande kenmerken en de ontwikkeling van nieuwe kenmerken voor toekomstige biljetten. We streven ook naar technologisch duurzame oplossingen die de ecologische voetafdruk van onze eurobankbiljetten en processen kunnen helpen verminderen.

Daarom coördineren en financieren we een breed gamma onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten.

Onderzoeksgebieden

De onderzoeksprojecten die we financieren variëren van kortetermijnanalyses en haalbaarheidsonderzoeken tot ontwikkelingsprojecten op langere termijn en zelfs druktests voor nieuwe echtheidskenmerken.

Dit zijn enkele onderzoeksgebieden waarvoor we belangstelling hebben en die we stimuleren.

  • Echtheidskenmerken van bankbiljetten
  • Productieprocessen en technologie voor de verwerking van bankbiljetten
  • Technologieën voor de verbetering van de ecologische voetafdruk van de chartale cyclus
  • Perceptie- en cognitieleer

Wie komt in aanmerking voor financiering?

Commerciële bedrijven, onderzoeksinstellingen en andere professionele partijen die werkzaam zijn op de relevante technologische terreinen kunnen projectvoorstellen indienen. U hoeft niet in de EU gevestigd te zijn om in aanmerking te komen.

Hoe kunt u met ons contact opnemen over uw projectvoorstel?

Als u een product of concept hebt waarvan u denkt dat de ECB het kan gebruiken bij eurobankbiljetten, vul dan dit formulier in het Engels in en stuur het naar BN-Development@ecb.europa.eu. Het ingevulde formulier mag maximaal drie A4-pagina’s lang zijn.

Om uw communicatie met ons te beveiligen kunt u ook gebruikmaken van PGP-versleuteling. Download daarvoor onze publieke sleutel om het project in te dienen. We doen ons best om binnen een maand op uw voorstel te reageren.

Als we belangstelling hebben voor uw voorstel, vragen we u een niet-openbaarmakingsovereenkomst te ondertekenen voordat we meer informatie uitwisselen. Vervolgens sturen we u verdere instructies en formulieren voor de formele indiening van uw voorstel. Dit is de standaardprocedure voor alle door de ECB gefinancierde projecten.

Voorbeelden van eerdere projecten

Alle pagina's in dit deel