European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Gotovinska strategija Eurosustava

Novčanice su sastavni dio našeg gospodarstva, našeg identiteta i kulture. ESB je odgovoran za održavanje povjerenja građana u novčanice, što je iznimno velika odgovornost.

predsjednica ESB‑a Christine Lagarde

Gotovina bitno pridonosi slobodnom izboru sredstva plaćanja i ključna je za financijsku uključenost svih skupina u društvu. Provedbom gotovinske strategije želimo se pobrinuti za to da gotovina i dalje bude široko dostupna i općeprihvaćena kao sredstvo plaćanja i pohrane vrijednosti.

Euronovčanice i eurokovanice zakonsko su sredstvo plaćanja u europodručju a gotovina je jedini oblik javnog novca koji je izravno dostupan svim građanima. Omogućavanje nesmetane opskrbe gotovinom i olakšavanje plaćanja gotovinom za građane i poduzeća temeljne su zadaće Eurosustava, koji čine ESB i nacionalne središnje banake, te bankovnog sektora.

Za budućnost gotovine brinemo se na više načina.

Brinemo se za dostupnost eurogotovine

Brinemo se za to da vam euronovčanice i eurokovanice u svako doba stoje na raspolaganju. Nacionalne središnje banke u svojim državama nude različite besplatne gotovinske usluge i rade na povećanju troškovne učinkovitosti gotovinskog ciklusa. Uzimamo u obzir i potrebe međunarodnih tržišta jer je između 30 % i 50 % euronovčanica u optjecaju izvan europodručja. Čak i da u budućnosti dođe do izdavanja digitalnog eura, gotovina bi se nastavila upotrebljavati.

Želimo svima omogućiti pristup gotovinskim uslugama

Naš je cilj građanima i poduzećima omogućiti pristup vlastitom novcu, bez obzira na njihove sklonosti i potrebe u vezi s plaćanjem. Kako bi se to ostvarilo, banke trebaju pružati odgovarajuće gotovinske usluge, uključujući besplatnu isplatu gotovine ili isplatu gotovine uz razumnu naknadu. Podržavamo trgovce na malo u pružanju dopunskih gotovinskih usluga kao što su podizanje gotovine pri kupnji karticom (engl. cash back) ili ograničene isplate i uplate gotovine. Pomažemo bankama da odgovore na iznenadna povećanja potražnje za novčanicama i podupiremo upotrebu gotovine kao alternativnog sredstva plaćanja u situacijama kada su elektronička plaćanja privremeno nedostupna.

Brinemo se za opću prihvaćenost gotovine

Većina građana europodručja i dalje se najradije služi gotovinom za plaćanje malih vrijednosti. Stoga je za platni sustav ključno da gotovina bude općeprihvaćena, što je ujedno u skladu s njezinim statusom zakonskog sredstva plaćanja. To omogućuje potrošačima slobodan izbor sredstva plaćanja i znači da osobe koje nemaju pristup uslugama elektroničkog plaćanja nisu u nepovoljnijem položaju. Trgovci na malo i veliko te druga privatna poduzeća ne smiju odbiti gotovinska plaćanja ako se dvije strane nisu prethodno dogovorile o upotrebi drugog sredstva plaćanja. Općenito govoreći, tijela javne vlasti i pružatelji usluga moraju prihvatiti gotovinu ako nije drukčije predviđeno zakonom.

Izrađujemo inovativne i sigurne euronovčanice

Euronovčanice su zaštićene najnovijim i najučinkovitijim tehnologijama koje u velikoj mjeri otežavaju krivotvorenje i olakšavaju provjeru autentičnosti. Pridonosimo autentičnosti i visokoj kvaliteti euronovčanica u optjecaju strogim normama koje banke i osobe koje profesionalno rukuju gotovinom primjenjuju u provjeri kvalitete i autentičnosti novčanica. Europska komisija istodobno svojim programom Periklo potiče izradu zaštitnih obilježja radi mogućih poboljšanja sadašnjih apoena eurokovanica. Naposljetku, cilj nam je da euronovčanice imaju prepoznatljivo europski dizajn.

Važna nam je sigurnost i održivost novčanica

Kako bi euronovčanice bile sigurne za upotrebu, istražujemo mogući učinak proizvodnje euronovčanica i njihove distribucije na javno zdravlje te provodimo znanstvene provjere i ispitivanja. Proučavamo i ekološki otisak novčanica kako bismo utvrdili kojim bismo novim proizvodima i postupcima mogli smanjiti njihov utjecaj na okoliš. Cilj nam je euronovčanice i njihovu proizvodnju učiniti što održivijima i ekološki što prihvatljivijima.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

Sve stranice u ovom odjeljku