Mogućnosti pretraživanja
Home Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po

Gotovinska strategija Eurosustava

Novčanice su sastavni dio našeg gospodarstva, našeg identiteta i kulture. ESB je odgovoran za održavanje povjerenja građana u novčanice, što je iznimno velika odgovornost.

predsjednica ESB‑a Christine Lagarde

Euronovčanice i eurokovanice jedino su zakonsko sredstvo plaćanja u europodručju, a gotovina je jedini oblik novca koji izdaje središnja banka i koji je izravno dostupan svim građanima te stoga omogućuje samostalnost, privatnost i društvenu uključenost. Omogućavanje nesmetane opskrbe gotovinom i olakšavanje plaćanja gotovinom za građane i poduzeća temeljne su zadaće ESB‑a i nacionalnih središnjih banaka, koji zajedno čine Eurosustav.

Za budućnost gotovine brinemo se na više načina.

Brinemo se za dostupnost eurogotovine

Eurosustav se brine za to da vam euronovčanice i eurokovanice u svako doba stoje na raspolaganju. Sve nacionalne središnje banke u svojim državama nude različite besplatne gotovinske usluge i rade na povećanju troškovne učinkovitosti gotovinskog ciklusa. Uzimamo u obzir i potrebe međunarodnih tržišta jer je velik udio euronovčanica u optjecaju izvan europodručja. Čak i da u budućnosti dođe do izdavanja digitalnog eura, gotovina bi se nastavila upotrebljavati.

Želimo svima omogućiti pristup gotovinskim uslugama

Cilj je Eurosustava svim građanima i poduzećima omogućiti pristup vlastitom novcu, bez obzira na njihove sklonosti i potrebe u vezi s plaćanjem. Kreditne institucije stoga, u skladu sa svojom društvenom odgovornošću, trebaju građanima i poduzećima besplatno ili uz razumnu naknadu pružati gotovinske usluge, uključujući isplatu gotovine. Eurosustav podržava trgovce na malo u pružanju dopunskih gotovinskih usluga kao što su podizanje gotovine pri kupnji karticom (engl. cash back) ili ograničene isplate i uplate gotovine. Osim toga, pomažemo bankarskom sektoru da odgovori na iznenadna povećanja potražnje za novčanicama i podupiremo upotrebu gotovine kao alternativnog platnog instrumenta u situacijama kada su elektronička plaćanja privremeno nedostupna.

Brinemo se za opću prihvaćenost gotovine

Gotovina je i dalje glavno sredstvo plaćanja malih vrijednosti u europodručju. Eurosustav smatra da je opća prihvaćenost gotovine ključna za platni sustav i status eurogotovine kao zakonskog sredstva plaćanja jer omogućuje potrošačima slobodan izbor sredstva plaćanja. Opća prihvaćenost gotovine znači i da osobe koje nemaju pristup uslugama elektroničkog plaćanja nisu u nepovoljnijem položaju. Pružatelji javnih usluga, trgovci i druga poduzeća ne smiju odbiti gotovinska plaćanja, osim ako to nije izričito propisano zakonom ili ako se sve strane nisu prethodno dogovorile o upotrebi drugog sredstva plaćanja.

Izrađujemo inovativne i sigurne euronovčanice

Eurosustav izrađuje sigurne novčanice zaštićene najnovijim i najučinkovitijim tehnologijama koje u velikoj mjeri otežavaju krivotvorenje i olakšavaju provjeru autentičnosti. Pridonosimo autentičnosti i visokoj kvaliteti euronovčanica u optjecaju strogim normama koje banke i osobe koje profesionalno rukuju gotovinom primjenjuju u provjeri kvalitete i autentičnosti novčanica. Europska komisija istodobno svojim programom Periklo potiče izradu zaštitnih obilježja radi mogućih poboljšanja sadašnjih apoena eurokovanica. Naposljetku, brinemo se za prepoznatljivo europski dizajn euronovčanica.

Važna nam je sigurnost i održivost novčanica

Kako bi euronovčanice bile sigurne za upotrebu, Eurosustav istražuje mogući učinak proizvodnje euronovčanica i njihove distribucije na javno zdravlje te provodi znanstvene provjere i ispitivanja. Proučavamo i ekološki otisak novčanica kako bismo utvrdili kojim bismo novim proizvodima i postupcima mogli smanjiti njihov utjecaj na okoliš. Cilj nam je euronovčanice i njihovu proizvodnju učiniti što održivijima i ekološki što prihvatljivijima.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

Sve stranice u ovom odjeljku