Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Gotovinska strategija Eurosustava

Zalažemo se za zaštitu gotovine i stalno raspoloživu mogućnost plaćanja javnim novcem.

Gotovina bitno pridonosi slobodnom izboru sredstva plaćanja i ključna je za financijsku uključenost svih skupina u društvu. Provedbom gotovinske strategije želimo se pobrinuti za to da gotovina i dalje bude široko dostupna i općeprihvaćena kao sredstvo plaćanja i pohrane vrijednosti.

Euronovčanice i eurokovanice zakonsko su sredstvo plaćanja u europodručju a gotovina je jedini oblik javnog novca koji je izravno dostupan svim građanima. Omogućavanje nesmetane opskrbe gotovinom i olakšavanje plaćanja gotovinom za građane i poduzeća temeljne su zadaće Eurosustava, koji čine ESB i nacionalne središnje banke, te bankarskog sektora.

Za budućnost gotovine brinemo se na više načina.


Brinemo se za dostupnost eurogotovine

Brinemo se za to da vam euronovčanice i eurokovanice u svako doba stoje na raspolaganju. Nacionalne središnje banke u svojim državama nude različite besplatne gotovinske usluge i rade na povećanju troškovne učinkovitosti gotovinskog ciklusa. Uzimamo u obzir i potrebe međunarodnih tržišta jer je između 30 % i 50 % euronovčanica u optjecaju izvan europodručja. Čak i da u budućnosti dođe do izdavanja digitalnog eura, gotovina bi se nastavila rabiti.

Želimo svima omogućiti pristup gotovinskim uslugama

Naš je cilj građanima i poduzećima omogućiti pristup vlastitom novcu, bez obzira na njihove sklonosti i potrebe u vezi s plaćanjem. Kako bi se to ostvarilo, banke trebaju pružati odgovarajuće gotovinske usluge, uključujući besplatnu isplatu gotovine ili isplatu gotovine uz razumnu naknadu. Podržavamo trgovce na malo u pružanju dopunskih gotovinskih usluga kao što su podizanje gotovine pri kupnji karticom (engl. cash back) ili ograničene isplate i uplate gotovine. Pomažemo bankama da odgovore na iznenadna povećanja potražnje za novčanicama i podupiremo uporabu gotovine kao alternativnog sredstva plaćanja u situacijama kada su elektronička plaćanja privremeno nedostupna.

Brinemo se za opću prihvaćenost gotovine

Većini građana europodručja važna je mogućnost plaćanja gotovinom. Stoga je za platni sustav ključno da gotovina bude općeprihvaćena, što je ujedno u skladu s njezinim statusom zakonskog sredstva plaćanja. To omogućuje potrošačima slobodan izbor sredstva plaćanja i znači da osobe koje nemaju pristup uslugama elektroničkog plaćanja nisu u nepovoljnijem položaju. Trgovci na malo i veliko te druga privatna poduzeća ne smiju odbiti gotovinska plaćanja ako se dvije strane nisu prethodno dogovorile o uporabi drugog sredstva plaćanja. Općenito govoreći, tijela javne vlasti i pružatelji usluga moraju prihvatiti gotovinu ako nije drukčije predviđeno zakonom.

Izrađujemo inovativne i sigurne euronovčanice

Euronovčanice su zaštićene najnovijim i najučinkovitijim tehnologijama koje u velikoj mjeri otežavaju krivotvorenje i olakšavaju provjeru autentičnosti. Pridonosimo autentičnosti i visokoj kvaliteti euronovčanica u optjecaju strogim normama koje banke i osobe koje profesionalno rukuju gotovinom primjenjuju u provjeri kvalitete i autentičnosti novčanica. Europska komisija istodobno svojim programom Periklo potiče izradu zaštitnih obilježja radi mogućih poboljšanja sadašnjih apoena eurokovanica. Naposljetku, cilj nam je da euronovčanice imaju prepoznatljivo europski dizajn.

Važna nam je sigurnost i održivost novčanica

Kako bi euronovčanice bile sigurne za proizvodnju i uporabu, istražujemo mogući utjecaj proizvodnje euronovčanica i njihove distribucije na javno zdravlje.

Istraživanja kao što je studija ekološkog otiska proizvoda omogućuju nam postizanje najvećeg mogućeg stupnja održivosti i ekološke prihvatljivosti gotovine. Ona nam pomažu da prepoznamo mogućnosti daljnjeg smanjenja utjecaja novčanica na okoliš s pomoću novih tehnologija i postupaka.

Sve stranice u ovom odjeljku