Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Povijesna arhiva ESB‑a

Cijenimo svoju povijest.

Povijesna arhiva ESB‑a osnovana je radi očuvanja institucijskog sjećanja ESB‑a, veće transparentnosti i širenja znanja o povijesti ekonomske i monetarne unije, Europskog sustava središnjih banaka (ESSB) i Eurosustava.

ESB predano čuva dokumente od povijesne važnosti i stavlja ih na raspolaganje javnosti. Zbog integrirane strukture ESSB‑a, Eurosustava i povezanih arhiva, u postizanju tog cilja ESB surađuje s nacionalnim središnjim bankama država članica EU‑a.

Želite li doznati više o ulozi ESB‑a i institucija odnosno tijela koji su mu prethodili? Želite li doznati više o koracima poduzetima s ciljem dovršetka ekonomske i monetarne unije te o tome kako prošle odluke i dalje utječu na vaš svakodnevni život?

U tom slučaju u povijesnoj arhivi ESB‑a možete pristupiti dokumentima koje ESB čuva a koji su stariji od 30 godina te su deklasificirani u skladu s Odlukom ESB/2023/17.

Upoznajte se s povijesnom arhivom ESB‑a

U povijesnoj arhivi ESB‑a pohranjeni su dokumenti sljedećih tijela i institucija:

Odbor guvernera središnjih banaka država članica Europske ekonomske zajednice (od 1964. do 1993.) Europski fond za monetarnu suradnju (od 1973. do 1993.) Delorsov odbor (od 1988. do 1989.) Europski monetarni institut (od 1994. do 1998.) Europska središnja banka (od 1998. do danas).

Povijesna arhiva ESB‑a obuhvaća i predmete te audiovizualne materijale.

Pregledajte svaki odjeljak kako biste doznali više o ESB‑ovoj arhivi i pristupili deklasificiranim dokumentima koji su dostupni na mreži.

Usluge za korisnike

Trebate li pomoć u pristupu dokumentima iz povijesne arhive ESB‑a za potrebe istraživanja, na sljedeće nam adrese pošaljite e‑poruku ili pismo na jednom od službenih jezika Europske unije:

archives@ecb.europa.eu

ili:

ECB Archives
European Central Bank
Information Governance Division
Sonnemannstrasse 22

60314 Frankfurt am Main
Deutschland.

Dokumente iz povijesne arhive ESB‑a možete pregledati u čitaonici u glavnoj zgradi ESB‑a, tijekom radnog vremena i uz prethodnu najavu.

Informacije za posjetitelje

Sve stranice u ovom odjeljku