Upotreba slika euronovčanica

Slike euronovčanica mogu se upotrijebiti bez našeg prethodnog odobrenja ako su reprodukcije u skladu s pravilima ESB-a (vidi posebno članak 2. Odluke ESB/2013/10). Tim pravilima nastojimo otkloniti mogućnost zamjene reprodukcije za autentičnu novčanicu i tako doprinosimo očuvanju povjerenja u jedinstvenu valutu.

Preuzmite slike novčanica

Image of euro banknotes

Možete preuzeti komprimirane datoteke sa slikama novčanica iz prve serije i serije Europa niske rezolucije (72 dpi).

Sprječavanje nezakonite upotrebe digitalnih slika euronovčanica

Krivotvoritelji se sve više služe računalnom opremom i programskom podrškom za digitalnu obradu slika. Skupina središnjih banaka za sprječavanje krivotvorenja (Central Bank Counterfeit Deterrence Group, CBCDG), međunarodna skupina više od 30 središnjih banaka koja je stvorena na zahtjev guvernera središnjih banaka skupine G10, odgovorila je na to razvojem sustava za sprječavanje krivotvorenja (Counterfeit Deterrence System, CDS), koji sprječava akviziciju i reprodukciju slika zaštićenih novčanica. Taj sustav su dobrovoljno prihvatili proizvođači računalne opreme i programske podrške.

Reproduciranje slika euronovčanica visoke rezolucije

Želite li reproducirati slike euronovčanica visoke rezolucije i imate za to opravdan profesionalni razlog, obratite nam se na info@ecb.europa.eu, objasnite zašto su vam potrebne i napišite sljedeće podatke:

  • ime i podatke za kontakt
  • opis djelatnosti
  • internetsku adresu poduzeća
  • informacije o planiranoj upotrebi slike/slika.

Potom ćemo vas zamoliti da ispunite i dostavite izjavu o povjerljivosti koju je potpisao ovlašteni predstavnik vašeg poduzeća. Ako od vas ne dobijemo drugačiji zahtjev, dostavit ćemo vam slike novčanice iz serije Europa koja je posljednja izdana ili predstavljena (300 dpi, u TIFF obliku, s oznakom »SPECIMEN«). Te slike neće pokrenuti CDS. Nastojat ćemo ispuniti vaš zahtjev u roku od pet radnih dana od primitka pravilno ispunjene i potpisane izjave o povjerljivosti.