Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Slike i pravila reproduciranja

Uporaba slika euronovčanica

Smijete rabiti slike euronovčanica bez prethodnog odobrenja ESB‑a ako su vaše reprodukcije u skladu s ESB‑ovim pravilima reproduciranja novčanica (vidi posebno članak 2. Odluke ESB/2013/10). 

Tim pravilima otklanja se mogućnost da opća javnost zamijeni reprodukciju za autentičnu novčanicu i pridonosi se očuvanju pouzdanosti i sigurnosti euronovčanica kao sredstva plaćanja.

Uvjeti uporabe

Želite li rabiti slike euronovčanica, morate se pridržavati pravila reproduciranja iz Odluke ESB/2013/10. Reprodukcija je svaki fizički ili digitalni prikaz u kojem se rabi cijela euronovčanica, njezin dio ili dijelovi pojedinačnih elemenata njezina dizajna. Reprodukcije koje ispunjavaju kriterije iz članka 2. Odluke ESB/2013/10 smatraju se zakonitima jer ne postoji rizik da bi ih opća javnost mogla zamijeniti za autentične euronovčanice.

Potpune opise kriterija možete pronaći u Odluci ESB/2013/10. U nastavku slijede njihova kratka objašnjenja.

Objašnjenje kriterija za fizičke reprodukcije

1.
Želite li reproducirati obje strane euronovčanice, reprodukcija ne smije biti jednake veličine kao stvarna novčanica. Duljina i širina reprodukcije moraju iznositi najmanje 200 % ili najviše 50 % duljine i širine odgovarajuće novčanice.
2.
Slično tomu, želite li reproducirati jednu stranu euronovčanice, reprodukcija ne smije biti jednake veličine kao stvarna novčanica. Duljina i širina reprodukcije moraju iznositi najmanje 125 % ili najviše 75 % duljine i širine odgovarajuće novčanice.
3.
Želite li reproducirati dio lica ili naličja euronovčanice, veličina reprodukcije mora iznositi manje od 33 % lica ili naličja stvarne novčanice.
4.
Smijete izraditi fizičke reprodukcije pojedinačnih elemenata dizajna ako nisu prikazani na pozadini koja nalikuje novčanici.
5.
Smijete izraditi fizičke reprodukcije euronovčanica ako se materijal izrade jasno razlikuje od materijala od kojega su izrađene stvarne novčanice.

Objašnjenje kriterija za digitalne reprodukcije

1.
Riječ »specimen« mora biti ispisana poprečno preko reprodukcije jasnim i podebljanim slovima u fontu Arial, čija je boja u kontrastu s prevladavajućom bojom odgovarajuće euronovčanice.
2.
Duljina riječi »specimen« mora iznositi najmanje 75 % duljine reprodukcije a visina najmanje 15 % širine reprodukcije.
3.
Rezolucija elektroničke reprodukcije u stopostotnoj veličini u odnosu na izvornu novčanicu ne smije prelaziti 72 točke po inču (dpi).
4.
Smijete izraditi digitalnu reprodukciju pojedinačnih elemenata dizajna ako oni nisu prikazani na pozadini koja nalikuje novčanici.Reprodukcije koje nisu u skladu s tim pravilima smatraju se nezakonitima. Onaj tko izradi reprodukciju novčanice osobno je odgovoran za to da reprodukcija ispunjava kriterije iz Odluke ESB/2013/10.

Više informacija možete pronaći u dokumentima u nastavku.

Sprječavanje nezakonite uporabe digitalnih slika novčanica

Eurosustav je dužan štititi integritet euronovčanica i nastaviti usavršavati tehnologiju proizvodnje novčanica. Euronovčanice se proizvode naprednim tehnikama tiskanja i imaju niz istaknutih zaštitnih obilježja, zahvaljujući kojima ih je lako razlikovati od krivotvorenih novčanica.

Skupina središnjih banaka za sprječavanje krivotvorenja (Central Bank Counterfeit Deterrence Group, CBCDG), međunarodna skupina više od 30 središnjih banaka, razvila je sustav za sprječavanje krivotvorenja novčanica osobnim računalima, alatima za digitalnu obradu slika i softverom.

Tu su tehnologiju dobrovoljno prihvatili proizvođači hardvera i softvera. Njome se sprječavaju akvizicija i reproduciranje slika zaštićenih novčanica s pomoću osobnih računala i alata za digitalnu obradu slika. Drugim riječima, pisač, skener ili alat za digitalnu obradu slika u koji je ugrađen taj sustav automatski će spriječiti preslikavanje ili tiskanje slika novčanica.

Tom se tehnologijom ne može pratiti uporaba osobnog računala ili alata za digitalnu obradu slika. Više informacija o CBCDG‑u i o tome kako druge države reguliraju uporabu slika novčanica možete pronaći na mrežnim stranicama CBCDG‑a.

Preuzimanje slika novčanica

Smijete preuzeti slike euronovčanica niske rezolucije (72 dpi).

Slike euronovčanica

Želite li zatražiti slike visoke rezolucije, možete nam poslati e‑poruku na adresu Euro-Banknotes-Images@ecb.europa.eu s objašnjenjem opravdanog profesionalnog razloga za uporabu slika.

U poruci navedite i sljedeće podatke:
  • ime i podatke za kontakt
  • opis djelatnosti
  • internetsku adresu poduzeća
  • dodatne informacije o planiranoj uporabi slika.

Potom ćemo vas zamoliti da ispunite i dostavite izjavu o povjerljivosti koju je potpisao ovlašteni predstavnik vašeg poduzeća. Ako od vas ne dobijemo drukčiji zahtjev, dostavit ćemo vam slike svih dostupnih apoena iz serije Europa (rezolucije 300 dpi, u obliku Tag Image File Format (TIFF), s oznakom »specimen«).

Pravila reproduciranja eurokovanica

Dopušteno je proizvoditi samo medalje i žetone za koje ne postoji opasnost zamjene s eurokovanicama. To je zato što se metalni predmeti na kojima se nalaze riječi »euro« ili »euro cent« ili čiji je dizajn sličan dizajnu eurokovanica mogu lako zamijeniti s kovanicama koje su zakonsko sredstvo plaćanja.

Za više informacija o pravilima reproduciranja eurokovanica možete posjetiti mrežne stranice Europske komisije ili se obratiti jednom od nadležnih nacionalnih tijela država europodručja.

Više pojedinosti možete pronaći u uredbama u nastavku.


Želite li znati više?

Odgovore na česta pitanja možete pronaći na stranici 

Česta pitanja o pravilima reproduciranja euronovčanica.

Sve stranice u ovom odjeljku