European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Slike euronovčanica

Slike euronovčanica mogu se upotrijebiti bez našeg prethodnog odobrenja ako su reprodukcije u skladu s pravilima ESB-a (vidi posebno članak 2. Odluke ESB/2013/10). Tim pravilima nastojimo otkloniti mogućnost zamjene reprodukcije za autentičnu novčanicu i tako pridonosimo očuvanju povjerenja u jedinstvenu valutu.

Preuzimanje slika novčanica niske rezolucije

Možete preuzeti komprimirane datoteke sa slikama novčanica niske rezolucije (72 dpi) iz prve serije i serije Europa.

Slike euronovčanica

Zahtjev za slike novčanica visoke rezolucije

Želite li reproducirati slike euronovčanica visoke rezolucije i imate za to opravdan profesionalni razlog, obratite nam se na info@ecb.europa.eu, objasnite zašto su vam potrebne i napišite sljedeće podatke:

  • ime i podatke za kontakt
  • opis djelatnosti
  • internetsku adresu poduzeća
  • informacije o planiranoj upotrebi slike/slika.

Potom ćemo vas zamoliti da ispunite i dostavite izjavu o povjerljivosti koju je potpisao ovlašteni predstavnik vašeg poduzeća. Ako od vas ne dobijemo drugačiji zahtjev, dostavit ćemo vam slike novčanice iz serije Europa koja je posljednja izdana ili predstavljena (300 dpi, u TIFF obliku, s oznakom »SPECIMEN«). Te slike neće pokrenuti CDS. Nastojat ćemo ispuniti vaš zahtjev u roku od pet radnih dana od primitka pravilno ispunjene i potpisane izjave o povjerljivosti.

Sprječavanje nezakonite upotrebe digitalnih slika novčanica

Krivotvoritelji se sve više služe računalnom opremom i programskom podrškom za digitalnu obradu slika. Skupina središnjih banaka za sprječavanje krivotvorenja (Central Bank Counterfeit Deterrence Group, CBCDG), međunarodna skupina više od 30 središnjih banaka koja je stvorena na zahtjev guvernera središnjih banaka skupine G10, odgovorila je na to razvojem sustava za sprječavanje krivotvorenja (Counterfeit Deterrence System, CDS), koji sprječava akviziciju i reprodukciju slika zaštićenih novčanica. Taj su sustav dobrovoljno prihvatili proizvođači računalne opreme i programske podrške.

Pravila o reprodukciji

Euronovčanice

Ova pravila pridonose integritetu euronovčanica. Zahvaljujući njima javnost može razlikovati autentične novčanice od reprodukcija.

Ako ne postoji opasnost da će se reprodukcije u oglasima ili ilustracijama zamijeniti s autentičnim novčanicama, smije ih se upotrebljavati bez prethodnog odobrenja ESB‑a.

Više pojedinosti možete pronaći u sljedećim aktima:

Eurokovanice

Metalne predmete na kojima se nalaze riječi »euro« ili »euro cent« ili čiji je dizajn sličan dizajnu eurokovanica javnost bi mogla zamijeniti s kovanicama koje su zakonsko sredstvo plaćanja.

Dopušteno je proizvoditi samo medalje i žetone za koje ne postoji opasnost zamjene s eurokovanicama.

Više pojedinosti možete pronaći u sljedećim aktima:

Sve stranice u ovom odjeljku