European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Uloga gotovine

Kako bi gospodarstvo dobro funkcioniralo, u njemu mora biti određena količina raspoložive gotovine. Gotovina je najčešće upotrebljavano sredstvo plaćanja u europodručju. Naime, u velikoj većini naših svakodnevnih plaćanja služimo se upravo novčanicama i kovanicama. Osim toga, nužna je za uključivanje socijalno ugroženih građana, kao što su starije osobe ili skupine s nižim primanjima.

Funkcije i prednosti gotovine raznovrsne su:

  • Omogućuje slobodu i samostalnost. Novčanice i kovanice jedini su oblik novca koji se može držati bez sudjelovanja treće osobe. Plaćanje gotovinom ne ovisi o opremi, internetu ili struji, što znači da je moguće i kada nestane struje ili izgubite karticu.
  • Zakonsko je sredstvo plaćanja. Vjerovnici, kao što su trgovine i restorani, ne smiju odbiti gotovinska plaćanja, osim ako se s klijentom nisu unaprijed dogovorili o upotrebi drugog sredstva plaćanja. Više informacija o tome možete pronaći u preporuci Europske komisije od 22. ožujka 2010. (2010/191/EU).
  • Omogućuje privatnost. U gotovinskim transakcijama poštuje se naše temeljno pravo na zaštitu privatnosti, podataka i identiteta u financijskim pitanjima.
  • Potiče uključenost. Gotovina omogućuje plaćanje i štednju osobama koje nemaju pristup, ili imaju ograničen pristup, digitalnom novcu. Stoga je iznimno važna za uključivanje socijalno ugroženih građana, kao što su starije osobe ili skupine s nižim primanjima.
  • Omogućuje lakše praćenje troškova. Gotovina vam pomaže da bolje kontrolirate svoje izdatke, primjerice tako što sprječava prekomjerno trošenje.
  • Brza je. Novčanicama i kovanicama trenutačno namirujete plaćanja.
  • Sigurna je. Gotovina se pokazala sigurnom kada je riječ o kaznenim djelima u kiberprostoru, prijevarama i krivotvorenju. Budući da je novac središnje banke, ne stvara financijske rizike za platitelja ili primatelja plaćanja.
  • Služi za pohranu vrijednosti. Gotovina je više od platnog instrumenta. Omogućuje držanje novca u svrhu štednje bez rizika od nastanka statusa neispunjavanja obveza. Korisna je za manje darove i plaćanja između fizičkih osoba. Primjerice, roditelji mogu dati djetetu manje količine gotovine za plaćanje malih iznosa. Isto tako, svatko od nas može prijatelju ili bliskom poznaniku dati gotovinu da obavi kupnju u naše ime. Gotovina pridonosi i financijskoj pismenosti djece.
MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

Sve stranice u ovom odjeljku