Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Lituania (din 1 ianuarie 2015)

Lituania a aderat la zona euro la 1 ianuarie 2015, dată la care euro a înlocuit litas-ul la un curs de schimb fixat irevocabil la 1 EUR = 3,45280 LTL. Cursul de schimb fixat irevocabil este: 1 EUR =  3,45280 LTL.

Preschimbarea litas-ului lituanian

La oficiile poștale, cooperative de credit și bănci

Bancnotele și monedele de litas pot fi preschimbate gratuit, la cursul de schimb fix, la 330 de oficii poștale și la unele cooperative de credit din Lituania până la data de 1 martie 2015 și la toate băncile până la 30 iunie 2015. Unele bănci vor continua să preschimbe bancnote de litas până la 31 decembrie 2015.

La Lietuvos bankas

Banca centrală va preschimba bancnote și monede de litas la cursul de shimb fix, indiferent de sumă, pe o perioadă nelimitată. Acest serviciu este, de asemenea, gratuit.

Adresele Lietuvos bankas

La alte bănci centrale naționale din zona euro

Alte bănci centrale naționale din zona euro vor preschimba bancnote de litas gratuit, la cursul de schimb fix, în perioada 1 ianuarie-28 februarie 2015. Suma care poate fi preschimbată este limitată la 1 000 EUR pe solicitant/tranzacție într-o zi.

Date importante în cadrul procesului de introducere a monedei unice
23.7.2014

Consiliul UE a aprobat admiterea Lituaniei în zona euro.

24.7.2014

A început baterea monedelor euro lituaniene.

22.8.2014

Prețurile din Lituania au început să fie afișate atât în litas, cât și în euro (această afișare dublă se va menține până la 30 iunie 2015). A început campania „Introducem corect moneda euro”.

1.10.2014

A început transferul de monede euro de la Lietuvos bankas la băncile comerciale.

1.11.2014

A început transferul de bancnote euro de la Lietuvos bankas la băncile comerciale.

1.12.2014

A început transferul de bancnote și monede euro de la băncile comerciale la companii, comercianți cu amănuntul și operatori de aparate de distribuire a numerarului.

1.12.2014

Seturi inițiale de monede euro, conținând fiecare cele opt diviziuni monetare, au fost puse în vânzare la Lietuvos bankas și la băncile comerciale. Acestea au devenit disponibile și la oficiile poștale începând cu data de 4 decembrie 2014.

1.1.2015

Bancnotele și monedele euro au intrat în circulație, iar conturile bancare au fost convertite în euro.

Introducerea euro

1.1.2015

Timp de două săptămâni, pentru a asigura o tranziție fără sincope, ambele monede – litas și euro – se află în circulație și pot fi utilizate pentru efectuarea plăților.

16.1.2015

Bancnotele și monedele euro devin unicul mijloc legal de plată.

 

Preschimbarea gratuită a litas-ului în euro

1.3.2015

Termenul pentru preschimbarea bancnotelor și monedelor de litas la oficiile poștale și la unele cooperative de credit

30.6.2015

Termenul pentru preschimbarea monedelor de litas la băncile comerciale și a bancnotelor de litas la majoritatea băncilor comerciale

31.12.2015

Termenul pentru preschimbarea bancnotelor de litas la restul băncilor comerciale

Termen nelimitat

Bancnotele și monedele de litas pot fi preschimbate la Lietuvos bankas pe o perioadă nedeterminată.

Campania de informare privind euro

Banca Centrală Europeană (BCE) și Lietuvos bankas desfășoară o campanie comună de informare privind euro. Aceasta include:

  • publicații privind bancnotele și monedele euro și trecerea la euro. În special, fiecare gospodărie din Lituania a primit pliantul intitulat „Ești pregătit?”;
  • o campanie mass-media bazată pe două filme scurte destinate posturilor de televiziune și utilizării online, în limbile engleză și lituaniană, privind preschimbarea monedei naționale și modalitatea de verificare a autenticității bancnotelor și monedelor euro. Campania include, de asemenea, publicitate tipărită, stradală și online;
  • o Conferință la nivel înalt privind euro, care a avut loc la data de 25 septembrie 2014;
  • Expoziția euro la Palatul Marilor Duci ai Lituaniei din Vilnius.

Să ne unim forțele: Programul de parteneriat

Lietuvos bankas și Banca Centrală Europeană au invitat companiile și organizațiile să se alăture eforturilor lor de difuzare a informațiilor referitoare la euro în Lituania. În calitate de „partener”, acestea au avut acces la informații și materiale privind euro pe care le-au putut transmite cumpărătorilor, clienților, membrilor și angajaților. Această inițiativă a reprezentat o bună modalitate de a asigura faptul că toate părțile implicate primesc informații exacte și oportune din surse sigure.

Toate paginile din această secțiune