Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Érmék

Az euroérme-sorozat nyolc különböző címletű pénzérméből áll: az 1, a 2, az 5, a 10, a 20 és az 50 centes, valamint az 1 és a 2 eurós. Minden euroérmének van közös és országonként eltérő oldala. A nemzeti oldal a kibocsátó országra utal. A közös hátlapot a Belga Királyi Pénzverde művésze, Luc Luycx tervezte.

Az Európai Uniót vagy Európát ábrázoló képek láthatók rajta, ami az unió egységét jelképezi. Az 5, a 2 és az 1 centes Európa Afrikához és Ázsiához viszonyított helyzetét mutatja a földgömbön.

Bármelyik euroérmével fizethetünk az euroövezet bármely pontján.

2 eurós emlékérmék

Minden euroövezeti ország évente két emlékérmét bocsáthat ki. Ezek a rendes 2 eurós érmével azonos jellemzőkkel és tulajdonságokkal rendelkeznek, beleértve a közös hátlapot is, a nemzeti előlapot viszont eltérő emlékmotívum díszíti. Az emlékérme szerepét kizárólag a 2 eurós töltheti be.

2 eurós emlékérmék azaz bármely más euroérméhez hasonlóan kötelező elfogadni.

2 eurós emlékérmék

Ki a felelős a pénzérmékért?

A bankjegyekkel ellentétben az euroérmékkel kapcsolatos feladatokat nem az EKB látja el, hanem még mindig nemzeti hatáskörbe tartoznak. Amennyiben egy euroövezeti ország új motívummal díszített érmét, például emlékérmét kíván kibocsátani, tájékoztatnia kell erről az Európai Bizottságot. Ezután a Bizottság az EU több nyelvű Hivatalos Lapjában (C sorozat) közzéteszi az információkat. Ez az a mértékadó forrás, amely alapján az EKB aktualizálja a honlapján az euroérmékkel kapcsolatos információkat.

A témához kapcsolódó kérdésekkel a következő címhez fordulhat: Európai Bizottság – Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság

A túl sok forgalomban levő érme és bankjegy miatt emelkedhet az infláció, márpedig az árstabilitás fenntartásával az EKB éppen az inflációt kívánja kordában tartani. Ebből következően az EKB feladata annak az érmemennyiségnek az engedélyezése, amelyet az egyes euroövezeti országok kibocsáthatnak. A bankjegyek esetében ugyanakkor az engedélyezés mellett a kibocsátás is az EKB feladata.

Ebben a szekcióban található oldalak