Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Érmék

Az euroérme-sorozat nyolc különböző címletű pénzérméből áll: az 1, a 2, az 5, a 10, a 20 és az 50 centes, valamint az 1 és a 2 eurós. Minden euroérmének van közös és országonként eltérő oldala. A nemzeti oldal a kibocsátó országra utal. A közös hátlapot a Belga Királyi Pénzverde művésze, Luc Luycx tervezte.

Az Európai Uniót vagy Európát ábrázoló képek láthatók rajta, ami az unió egységét jelképezi. Az 1, a 2 és az 5 centes Európa Afrikához és Ázsiához viszonyított helyzetét mutatja a földgömbön.

Bármelyik euroérmével fizethetünk az euroövezet bármely pontján.

2 eurós emlékérmék

Minden euroövezeti ország évente két emlékérmét bocsáthat ki. Ezek a rendes 2 eurós érmével azonos jellemzőkkel és tulajdonságokkal rendelkeznek, beleértve a közös hátlapot is, a nemzeti előlapot viszont eltérő emlékmotívum díszíti. Az emlékérme szerepét kizárólag a 2 eurós töltheti be.

Az emlékérme az euroövezet minden pontján törvényes fizetőeszköz, azaz bármely más euroérméhez hasonlóan kötelező elfogadni.

2 eurós emlékérmék

Ki a felelős a pénzérmékért?

Noha az EKB feladata annak az érmemennyiségnek az engedélyezése, amelyet az egyes euroövezeti országok kibocsáthatnak, az érmék továbbra is nemzeti hatáskörbe tartoznak. Amennyiben egy euroövezeti ország új motívummal díszített érmét, például emlékérmét kíván kibocsátani, tájékoztatnia kell erről az Európai Bizottságot. Ezután a Bizottság az EU többnyelvű Hivatalos Lapjában (C sorozat) közzéteszi az információkat. Ez az a mértékadó forrás, amely alapján az EKB aktualizálja a honlapján az euroérmékkel kapcsolatos információkat.

A témához kapcsolódó kérdésekkel a következő címhez fordulhat: Európai Bizottság – Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság

Ebben a szekcióban található oldalak