Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az éghajlattal és a természettel kapcsolatos 2024–2025. évi terv rövid bemutatása

Számba vettük a 2022. évi éghajlat-politikai programunk kidolgozása óta elért eredményeket, és úgy döntöttünk, hogy kibővítjük az éghajlatváltozással kapcsolatos munkánkat. 

Figyelmünket az alábbi három témakörre összpontosítjuk 2024–2025-ben:

  1. a zöld átállás hatásai,
  2. az éghajlatváltozás fizikai hatásai, és
  3. a természet pusztulásának és károsodásának gazdasági kockázatai.

Az éghajlattal és a természettel kapcsolatos munkánk

Miért fontos ez az EKB-nak?

A magasabb hőmérséklet, a viharok, az aszályok, az erdőirtás, a talajerózió, a beporzók elvesztése az árak, és végső soron az infláció emelkedését okozhatja. Az ár- és pénzügyi stabilitás csak akkor tartható fenn, ha az éghajlat és a természet stabil.

Miért számít az éghajlatváltozás?

Milyen lépéseket tervezünk?

Az éghajlatváltozással kapcsolatos munkánk – a három stratégiai célunkkal összhangban – új szakaszába lép, amelyet az éghajlattal és a természettel kapcsolatos 2024–2025-ös tervünk vezérel. Az eddigi tanulságok alapján a terv kijelöli, milyen irányban terjesztjük ki a munkánkat,  megnevezve három kiemelt témakört.

Tanulmányozza az éghajlattal és a természettel kapcsolatos 2024–2025-ös tervünket

Mely területekre terjesztjük ki a munkánkat?

A 2021. évi cselekvési terv, a 2022. évi éghajlat-politikai program, és a 2024–2026. közötti felügyeleti prioritások alapján az alábbi témakörökben bővítjük munkánkat:

Makrogazdasági elemzés és monetáris politika

Fejlesztjük analitikai eszközeinket az éghajlatváltozás makrogazdasági hatásának jobb értelmezése érdekében, és hogy hatékonyabban kezeljük az eurorendszer mérlegét az éghajlatváltozás miatt érintő kockázatokat.

Bankfelügyelet és pénzügyi stabilitás

Az éghajlati és környezeti kockázatokat beépítjük a 2024–2026 közötti időszak felügyeleti prioritásai közé, valamint továbbfejlesztjük a pénzügyi stabilitás éghajlatváltozás okozta kockázatait kezelő keretrendszert.

Éghajlathoz kapcsolódó adatok

Egyre több és jobb minőségű adatot gyűjtünk az éghajlatváltozás okozta kockázatokról és a természet pusztulásáról.

Pénzforgalom, bankjegyek, piaci infrastruktúra

Tovább csökkentjük az eurorendszer bankjegyeinek környezeti lábnyomát, kiterjesztjük a környezeti lábnyommal kapcsolatos megfontolásokat más fizetőeszközökre és piaci infrastruktúrákra.

Műveleteink, portfólióink környezeti teljesítménye

Csökkentjük a tevékenységünk és a nem monetáris politikai portfólióink környezeti lábnyomát, valamint vállaljuk az éghajlattal kapcsolatos munkánk terén elért eredményeink folyamatos közzétételét.

Mely témakörökre koncentráljuk a figyelmünket 2024-ben és 2025-ben?

1. Irányítjuk az átállást

A gazdaság zöldebbé tétele hozzájárul az ár- és pénzügyi stabilitáshoz, míg az átállás halogatása megnöveli a kapcsolódó költségeket. Tovább kutatjuk, hogy mit jelent az átállás a gazdaság és a pénzügyi rendszer szempontjából, vizsgáljuk, hogy miként támogathatjuk a megbízatásunk keretein belül.

2. Felmérjük az éghajlatváltozás fizikai hatásait

A szélsőséges időjárás negatívan hat a gazdaságra és felhajtja az árakat. Központi bankként és bankfelügyeletként a munkánk fontos része az éghajlatváltozás hatásainak feltárása. Megosztjuk kutatásainkat is, hogy a gazdasági szereplők megalapozottan dönthessenek és alkalmazkodhassanak a megváltozott körülményekhez.

3. Feltárjuk a természethez kapcsolódó kockázatokat

Gazdaságunk a természetre támaszkodik, nem létezhet nélküle, ezért a természet pusztulása pénzügyi kockázatot hordoz magában. Megbízatásunk teljesítése érdekében fel kell mérnünk a folyamat következményeit és az éghajlattal való kölcsönhatását.

Lásd még

Tekintse meg eddigi munkánkat:

Ebben a szekcióban található oldalak