Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Szlovénia (2007)

A készpénzcsere állomásai

2006. július 11-én az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta, hogy 2007-től Szlovénia – a 2004. május 1-jén az EU-hoz csatlakozott országok közül elsőként – az euroövezet tagja legyen, és bevezesse az eurót.

2007. január 1-jén a szlovén tolart (SIT) mint Szlovénia nemzeti fizetőeszközét az euro váltotta fel, 1€ = 239,640 SIT visszavonhatatlanul rögzített átváltási árfolyamon. Az eurobankjegyeket és az euroérméket éppen ezért erre az időpontra széles körben rendelkezésre kellett bocsátani. A készpénzszükséglet kielégítésére a hatóságok 2006. szeptember 25-étől 84 millió euro értékben 250 millió euroérmét, illetve 2006. november 29-étől 772 millió euro értékben 41,5 millió eurobankjegyet juttattak el a bankokhoz. A készpénz egy részét előzetesen szétosztották a kiskereskedők és a vállalatok között. A Banka Slovenije a kereskedelmi bankok közvetítésével 2006. december 1-jén kezdte értékesíteni az első euroérme-készleteket a hivatásos pénzkezelők, illetve december 15-én a lakosság körében. Az eurobankjegyek és az euroérmék előzetes elosztása az EKB/2006/9 iránymutatásban foglaltak alapján történt.

A készpénzcsere gyorsan és zökkenőmentesen zajlott: az első nap végére a lakosság rendelkezésére álló minden bankjegykiadó automatát és eladási helyen elhelyezett (POS) terminált átállítottak, a forgalomban lévő eurobankjegyek száma pedig magasabb volt, mint a tolarbankjegyeké. Két héttel az eurobankjegyek és az euroérmék bevezetése után a szlovén készpénzcsere sikeresen és a terveknek megfelelően lezárult.

2007. január 15. óta csak eurobankjeggyel és -érmével lehet fizetni Szlovéniában. A szlovén tolarbankjegyeket korlátlan ideig, a tolarérméket pedig 2017. január 3-ig be lehet cserélni a Banka Slovenijénél.

Becserélhető szlovén tolarbankjegyek
A készpénzcserével kapcsolatos legfontosabb időpontok
2006. december 1.

Az induló euroérme-készletek értékesítése a hivatásos pénzkezelőknek

2006. december 15.

Az első euroérme-készletek értékesítése a lakosságnak

2007. január 1.

Számlakonverziók, valamint az eurobankjegyek és -érmék bevezetése

2007. január 14.

Utolsó nap, amelyen a tolarbankjegyek és -érmék hivatalos fizetőeszköznek tekintendők

2007. március 1-jéig

A hitelintézetek eddig az időpontig térítésmentesen beváltoták a szlovén tolarbankjegyeket és -érméket

2017. január 3.

A Banka Slovenijénél eddig az időpontig lehet tolarérméket beváltani

Időkorlát nélkül

A Banka Slovenijénél eddig az időpontig lehet tolarbankjegyeket beváltani

Ebben a szekcióban található oldalak