European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Statisztika 

A statisztikák a megalapozott döntéshozatal előfeltételei

A megbízható pénzügyi és monetáris statisztikák elősegítik a megalapozott döntéshozatalt. Az Európai Központi Bank és a nemzeti központi bankok hivatalos statisztikái a gazdaság állapotát mutatják be.

A statisztikai adatok az EKB tevékenységének minden részén – a monetáris politikában, a pénzügyi stabilitásban és a bankfelügyeletben – egyaránt fontos szerepet töltenek be.

A statisztikák jelentősége

TÉNYADATOK A KÖZÉPPONTBAN

8,266 billió €

Az euroövezeti biztosítók teljes eszközállománya

Az euroövezeti biztosítótársaságok teljes eszközállománya 2022. harmadik negyedév végén 8,266 billió eurót tett ki (az euroövezeti GDP 66%-át). Ez 2021 azonos időszakához képest 10%-kal kevesebb, ami főként a meglévő eszközök leértékelésének következménye.

Sajtóközlemény

Az EKB-statisztikák böngészése és letöltése

Az EKB hivatalos statisztikái díjmentesen elérhetők átfogó online adatközlő szolgáltatásunkban.

Statisztikai adattár

Monetáris folyamatok az euroövezetben

Érdemes megnézni, hogy milyen ütemben bővült legutóbb a lakossági és a vállalati hitelállomány, valamint hogy milyen ütemben nő a pénzkínálat.

Statisztikai adatközlés a monetáris folyamatokról

Statisztikai irányítási és minőségi keretrendszer

Az európai nemzeti központi bankok nagy súlyt fektetnek a színvonalas statisztikák összeállítására. Elkötelezték magukat a jó szervezetirányítás mellett, magas színvonalú minőségi előírásokat alkalmaznak, és garantálják a bizalmas adatkezelést.

Irányítási és minőségi keretrendszer

Az éghajlattal kapcsolatos adathiány pótlása

Éghajlat-politikai programunk részeként a kapcsolódó mutatókból álló induló csomagot tettünk közzé, amellyel elemezhető, hogyan hat a klímaváltozás a pénzügyi ágazatra. Ezzel is pótoljuk az éghajlattal kapcsolatos adatok hiányát, és figyelemmel kísérjük a zöld átállás folyamatát.

Éghajlattal kapcsolatos mutatók

Interaktív betekintés az euroövezeti inflációba

Hogyan mérjük az inflációt, és mi a különbség a mért és az érzékelt infláció között? Az Európai Unió 23 nyelvén elérhetők a naprakész, összehasonlítható, interaktív vizuális elemekkel szemléltetett inflációs adatok és a személyes inflációs kalkulátor.

Bővebben

Böngészés az euroövezeti statisztikákban

Tekintse meg az „Euroövezeti statisztika” című honlapunkat, ahol szemléletes ábrákon összevetheti az euroövezeti és az országos statisztikai törzsadatokat. Ugyanitt könnyen emészthető formában megtalálhatók a legfontosabb gazdasági adatok.

Az EU összes hivatalos nyelvén elérhető statisztikák könnyen beágyazhatók a digitális információhordozókba.

www.euro-area-statistics.org
EKB STATISZTIKAI TANULMÁNYSOROZAT: STATISZTIKAI PILLANATKÉP

A statisztikai tanulmánysorozatban (SPS) bemutatjuk statisztikusok, közgazdászok és más szakértők jegybankstatisztikai témájú innovatív tudományos munkáját.

Statisztikai adatok igénylése az EKB-tól

Egy bizonyos EKB-statisztikát keres? A nyilvánosságra hozott adataink díjmentesen hozzáférhetők és újra felhasználhatók. Küldjön igénylést, pontosan megjelölve a kért adatokat. Rövid időn belül válaszolunk.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Nézzük meg, mi következik

Jövőbeli adatközlések

Naptár

Ebben a szekcióban található oldalak