Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont


Statisztika

A statisztikák a megalapozott döntéshozatal előfeltételei

A megbízható pénzügyi és monetáris statisztikák elősegítik a megalapozott döntéshozatalt. Az Európai Központi Bank és a nemzeti központi bankok hivatalos statisztikái a gazdaság állapotát mutatják be.

A statisztikai adatok az EKB tevékenységének minden részén – a monetáris politikában, a pénzügyi stabilitásban és a bankfelügyeletben – egyaránt fontos szerepet töltenek be.

A statisztikák fontossága

TÉNYADATOK A KÖZÉPPONTBAN

1070 milliárd €

A háztartások pénzügyi befektetései 2020-ban megemelkedtek

Az euroövezeti háztartások 2020-ban 1070 milliárd eurót fektettek be pénzügyi eszközökbe szemben a 2019-es 618 milliárd euróval. A koronavírus okozta világjárványra válaszul a háztartások kevesebbet fogyasztottak és többet takarítottak meg. A megtakarításoknak köszönhetően bővültek a bankbetétek és a tőzsdei részvényvásárlások.

Az euroövezet gazdasági és pénzügyi folyamatai intézményi szektor szerint

Az EKB-statisztikák böngészése és letöltése

Az EKB hivatalos statisztikái díjmentesen elérhetők átfogó online adatközlő szolgáltatásunkban.

Statisztikai adattár

Monetáris folyamatok az euroövezetben

Érdemes megnézni, hogy milyen ütemben bővült legutóbb a lakossági és a vállalati hitelállomány, valamint hogy milyen ütemben nő a pénzkínálat.

Statisztikai adatközlés a monetáris folyamatokról

Statisztikai irányítási és minőségi keretrendszer

Az európai nemzeti központi bankok nagy súlyt fektetnek a színvonalas statisztikák összeállítására. Elkötelezték magukat a jó szervezetirányítás mellett, magas színvonalú minőségi előírásokat alkalmaznak, és garantálják a bizalmas adatkezelést.

Irányítás és minőségi keretrendszer

Befektetésialap-statisztika

Megtekintheti a legfrissebb statisztikákat, amelyek az euroövezeti befektetési, tőzsdén kereskedett (ETF) és pénzpiaci alapok által kibocsátott befektetési jegyek és egységek állományait tükrözik.

Befektetésialap-statisztika

Böngészés az euroövezeti statisztikákban

Tekintse meg az „Euroövezeti statisztika” című honlapunkat, ahol szemléletes ábrákon összevetheti az euroövezeti és az országos statisztikai törzsadatokat. Itt könnyen emészthető formában megtalálja a legfontosabb gazdasági adatokat.

Az EU összes hivatalos nyelvén elérhető statisztikák könnyen beágyazhatók a digitális információhordozókba.

www.euro-area-statistics.org
EKB STATISZTIKAI TANULMÁNYSOROZAT: STATISZTIKAI PILLANATKÉP
A statisztikai tanulmánysorozatban (SPS) megismerkedhetünk a statisztikusok, közgazdászok és más szakemberek jegybankstatisztikai témakörben végzett innovatív tudományos munkájával.

Statisztikai adatok igénylése az EKB-tól

Egy bizonyos EKB-statisztikát keres? A nyilvánosságra hozott adataink díjmentesen hozzáférhetők és újrafelhasználhatók. Küldjön igénylést, és jelölje meg, hogy pontosan mely adatok érdeklik. Rövid időn belül válaszolunk.

NEM SZAKÉRTŐ? TEKINTSE MEG A KISOKOST!
BŐVEBBEN
Miért számítanak a statisztikák?

Ebben a szekcióban található oldalak