Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
A legaktuálisabb információk az oldal angol nyelvi változatán találhatók meg.

Statisztika

A statisztikák a megalapozott döntéshozatal előfeltételei

A megbízható pénzügyi és monetáris statisztikák elősegítik a megalapozott döntéshozatalt. Az Európai Központi Bank és a nemzeti központi bankok hivatalos statisztikái a gazdaság állapotát mutatják be.

A statisztikai adatok az EKB tevékenységének minden részén – a monetáris politikában, a pénzügyi stabilitásban és a bankfelügyeletben – egyaránt fontos szerepet töltenek be.

A statisztikák fontossága

TÉNYADATOK A KÖZÉPPONTBAN

−23,3%

2020-ban csökkentek az ATM-es készpénzfelvételek

2020-ban az euroövezetbeli ATM-es készpénzfelvételek száma 23,3%-kal esett vissza, vagyis 5,6 milliárd darab tranzakciót hajtottak végre. Ez a valaha megfigyelt legnagyobb mértékű zsugorodás. Az emberek átlagosan 16-szor vettek fel készpénzt 2020-ban, míg az előző években ez a szám 22 körül volt.

2020-as fizetésforgalmi statisztikák

Az EKB-statisztikák böngészése és letöltése

Az EKB hivatalos statisztikái díjmentesen elérhetők átfogó online adatközlő szolgáltatásunkban.

Statisztikai adattár

Monetáris folyamatok az euroövezetben

Érdemes megnézni, hogy milyen ütemben bővült legutóbb a lakossági és a vállalati hitelállomány, valamint hogy milyen ütemben nő a pénzkínálat.

Statisztikai adatközlés a monetáris folyamatokról

Statisztikai irányítási és minőségi keretrendszer

Az európai nemzeti központi bankok nagy súlyt fektetnek a színvonalas statisztikák összeállítására. Elkötelezték magukat a jó szervezetirányítás mellett, magas színvonalú minőségi előírásokat alkalmaznak, és garantálják a bizalmas adatkezelést.

Irányítási és minőségi keretrendszer

Befektetésialap-statisztika

Megtekinthetők a legfrissebb statisztikák, amelyek az euroövezeti befektetési, tőzsdén kereskedett (ETF) és pénzpiaci alapok által kibocsátott befektetési jegyek és egységek állományait tükrözik.

Befektetésialap-statisztika

Interaktív betekintés az euroövezeti inflációba

Hogyan mérjük az inflációt, és mi a különbség a mért és az érzékelt infláció között? Az Európai Unió 23 nyelvén elérhetők a naprakész, összehasonlítható, interaktív vizuális elemekkel szemléltetett inflációs adatok és a személyes inflációs kalkulátor.

Bővebben

Böngészés az euroövezeti statisztikákban

Tekintse meg az „Euroövezeti statisztika” című honlapunkat, ahol szemléletes ábrákon összevetheti az euroövezeti és az országos statisztikai törzsadatokat. Itt könnyen emészthető formában megtalálja a legfontosabb gazdasági adatokat.

Az EU összes hivatalos nyelvén elérhető statisztikák könnyen beágyazhatók a digitális információhordozókba.

www.euro-area-statistics.org
EKB STATISZTIKAI TANULMÁNYSOROZAT: STATISZTIKAI PILLANATKÉP
A statisztikai tanulmánysorozatban (SPS) megismerkedhetünk a statisztikusok, közgazdászok és más szakemberek jegybankstatisztikai témakörben végzett innovatív tudományos munkájával.

Statisztikai adatok igénylése az EKB-tól

Egy bizonyos EKB-statisztikát keres? A nyilvánosságra hozott adataink díjmentesen hozzáférhetők és újrafelhasználhatók. Küldjön igénylést, és jelölje meg, hogy pontosan mely adatok érdeklik. Rövid időn belül válaszolunk.

NEM SZAKÉRTŐ? TEKINTSE MEG A KISOKOST!
BŐVEBBEN
Miért számítanak a statisztikák?

Ebben a szekcióban található oldalak