Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Nemzeti előlap

2 € 

Andorra

Andorra 2011. június 30-án monetáris megállapodást kötött az Európai Unióval, amelynek nyomán hivatalos fizetőeszközként használhatja az eurót, és saját euroérmét is kibocsáthat. Az andorrai euroérméket az európai lobogó 12 csillaga díszíti.

A 2 eurós érme az ország címerét ábrázolja a „Virtus unita fortior” (Egységben az erő) mottó kíséretében. Peremfelirat: 2 **, hatszor megismételve.

Andorra

Ausztria

Ausztria virágokkal, építészeti motívumokkal és híres osztrák történelmi személyiségekkel díszített érmesorozat kibocsátása mellett döntött. A terveket egy országos testület értékelése, valamint közvélemény-kutatás alapján választották ki. A kiválasztott tervek Josef Kaiser munkái. Az érmén a békepárti Bertha von Suttner arcképe látható Ausztria sok évtizedes béketörekvéseinek jelképeként. Peremfelirat: 2 EURO *** négyszer megismételve, felváltva fejjel felfelé és lefelé.

Ausztria

Belgium

A belga euroérméket Jan Alfons Keustermans, a turnhouti szépművészeti akadémia igazgatója tervezte. Jelenleg három érmesorozat van forgalomban, amelyek mindegyike érvényes.

Az első sorozat az érme belső részén II. Albert királyt ábrázolja, míg az Európát jelképező 12 csillag között elhelyezett királyi monogram – egy nagy „A” betű a korona fölött – és a kibocsátási év a külső részen található.

Belgium 2008-ban kissé megváltoztatta az érmék rajzolatát, hogy jobban összhangba hozza az Európai Bizottság útmutatásával. A második sorozat érméi is II. Albert királyt ábrázolják, de ezeken a királyi monogram és a kibocsátási év az érme belső részén van feltüntetve, akárcsak a verdejel és a „BE” országkód.

2014-ben Belgium bevezette az euroérmék harmadik sorozatát, amelyen Fülöp király, az „FP” királyi monogram és a „BE” országkód szerepel. A verdejel a kibocsátási év két oldalán van feltüntetve.

Peremfelirat: 2** hatszor megismételve, felváltva fejjel felfelé és lefelé.

Belgium

Ciprus

Az 1 és a 2 eurós érme egy kereszt alakú kőrézkori (Kr. e. 3000) bálványt ábrázol. A sziget őskori művészetének e jellegzetes példája arra utal, hogy Ciprus központi szerepet játszott az ókorban és a civilizáció fejlődésében.

Ciprus

Észtország

Az észt érmék nemzeti előlapjának rajzolata valamennyi címlet esetében ugyanaz. Észtország térképe és az „Eesti” szó (az ország neve észt nyelven) látható rajta.  

Észtország

Finnország

Finnország a régi finn pénzérméken látható motívumokhoz hasonló három tervet választott. Az érmét a hamvas szeder és virágainak Raimo Heino tervezte képe díszíti. Peremfelirat: a SUOMI FINLAND *** felirat, amelyen a * oroszlánfejet jelképez.

Finnország

Franciaország

A francia euroérmék első sorozatának nemzeti előlapja esetében több mint 1200 rajzolattervet bíráltak el. A bírálóbizottság, amelynek elnöke a gazdasági és pénzügyminiszter volt, háromféle képi megjelenést választott ki a három különböző érmetípushoz.

Az 1 és 2 eurós érmék első sorozatához Joaquin Jimenez képzőművész rajzolatterveit választották ki. A képi megjelenés egy fát ábrázol, amely az életet, a folytonosságot és a növekedést jelképezi, a hatszögű keretbe foglalt képet pedig a „Liberté, Egalité, Fraternité” (szabadság, egyenlőség, testvériség) jelmondat veszi körül.

Franciaországban 2022-ben vezették be az 1 és 2 eurós érmék második sorozatát. Az új rajzolaton az élet fáját alkotó tölgy- és olajágak láthatók, amelyek az erőt, a megbízhatóságot és a békét szimbolizálják. A fát és a jelmondatot hatszögű keret veszi körül.

Peremfelirat: 2** hatszor megismételve, felváltva fejjel felfelé és lefelé.

Franciaország

Görögország

A gazdasági miniszter és a Bank of Greece elnöke egy nemzeti technikai és művészeti bizottság javaslatai közül választotta ki a görög euroérméket díszítő motívumokat. A nyertes pályázat alkotóját, Georges Sztamatopulosz szobrászművészt a Bank of Greece szponzorálta. Minden címleten más-más motívum látható. Ez az érme egy spártai (Kr. u. III. századi) mozaikjelenetet ábrázol, amelyen a bikaalakot öltött Zeusz éppen elrabolja Európét, az európai kontinens névadóját. Peremfelirat: „ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ *” (Görög Köztársaság).

Görögország

Hollandia

Az első sorozat holland érméihez Bruno Ninaber van Eyben két tervére esett a választás, amelyek Beatrix királynőt ábrázolják. Két érmesorozat van forgalomban, mindkettő egyaránt érvényes.

A 2014-ben bevezetett második sorozat érméin Vilmos Sándor király látható, mellette a „Willem-Alexander Koning der Nederlanden” (Hollandia királya) felirattal.

1 és 2 eurós:

Első sorozat: Beatrix királynőt ábrázolja a „Beatrix Koningin der Nederlanden” (Hollandia királynője) felirattal.

Második sorozat: Vilmos Sándor királyt ábrázolja a „Willem-Alexander Koning der Nederlanden” (Hollandia királya) felirattal. A verdejel a kibocsátási év két oldalán van feltüntetve. Mindkét sorozat esetében a peremfelirat: GOD * ZIJ * MET * ONS * (Isten legyen velünk).

Hollandia

Horvátország

Horvátország az euroérmék nemzeti előlapjaira négyfajta rajzolatot választott, amelyek mindegyikének a hátterében a jellegzetes horvát sakkminta látható. Az összes érmét az európai lobogó 12 csillaga díszíti.

A 2 eurós érmén Horvátország térképe látható sakkminta háttéren. Az Ivan Šivak által tervezett motívum a kibocsátás évét és az ország horvát nyelvű nevét, „HRVATSKA” tartalmazza.

A 2 eurós érme peremfelirata: „O LIJEPA O Draga O Slatka SLOBODO” („Oh, szépséges, oh, drága, oh, édes szabadság”), Ivan Gundulić Dubravka című híres színdarabjának egy sora.

Horvátország

Írország

Az ír kormány úgy döntött, hogy valamennyi ír érmecímlet esetében azonos motívumot alkalmaz az érmék nemzeti előlapján. Az érmék a kelta hárfát, Írország hagyományos jelképét ábrázolják, a kiadás évével és az „Éire” szóval, Írország ír nevével díszítve. A hárfa képét Jarlath Hayes tervezte. Peremfelirat: 2** hatszor megismételve, felváltva fejjel felfelé és lefelé.

Írország

Lettország

A 2 eurós érme népviseletbe öltözött lett női alakot ábrázol. Ugyanez a kép eredetileg az 1929-ben kibocsátott 5 latos ezüstérmén szerepel. Az érme peremén a „DIEVS * SVĒTĪ * LATVIJU” (Isten óvja Lettországot) felirat olvasható. Az érmét Guntars Sietiņš tervezte.

Lettország

Litvánia

A litván euroérmék rajzolata a Litván Köztársaság címerét, a Vytist ábrázolja, a kibocsátó ország nevével („LIETUVA”) és a kibocsátási évvel („2015”) együtt. Az érméket emellett az európai lobogó tizenkét csillaga díszíti. Tervezőjük Antanas Žukauskas szobrászművész. Peremfelirat: LAISVĖ * VIENYBĖ * GEROVĖ * (Szabadság * Egység * Jóllét *).

Litvánia

Luxemburg

Az érméket Yvette Gastauer-Claire tervezte a királyi udvartartás és a luxemburgi kormány jóváhagyásával.

Valamennyi luxemburgi érmén Henrik nagyherceg profilképe látható a kibocsátás évével és az ország luxemburgi nevével („Lëtzebuerg”) együtt.

 

Luxemburg

Málta

Az 1 és a 2 euróson a Szuverén Máltai Lovagrend jelképe látható. A lovagrend 1530-tól 1798-ig tartó máltai uralma alatt a nyolcágú kereszt motívuma olyan szorosan összeforrt a szigettel, hogy ma már gyakran csak máltai keresztként emlegetik.

Málta

Monaco

Két érmesorozat van forgalomban.

Az első sorozat 2 eurós érméje III. Rainier herceget ábrázolja. Az 1 euróson III. Rainier herceg és a trónörökös, Albert herceg profilképe látható egymás mellett. A 10, a 20 és az 50 centesen a hercegi pecsét szerepel. Az 1, a 2 és az 5 centest Monaco uralkodó hercegeinek címere díszíti.

A második sorozat 1 és 2 eurós érméjén II. Albert herceg arcképe látható. A 10, a 20 és az 50 centesre a herceg monogramját nyomták. Az 1, a 2 és az 5 centes főmotívuma Monaco uralkodó hercegeinek címere.

Peremfelirat: 2** hatszor megismételve, felváltva fejjel felfelé és lefelé.

Monaco

Németország

A német illetékesek és numizmatikai szakértők háromféle képi megjelenést választottak ki a német euroérmékhez. Az 1 és 2 euróson a német szuverenitás hagyományos jelképe, a sas látható, az Európát jelképező csillagoktól övezve. A motívumot Heinz és Sneschana Russewa-Hoyer tervezte. Peremfelirat: „EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT” (Egység, Igazság, Szabadság) felirat és a címersas-embléma.

Németország

Olaszország

Az olasz euroérmetervek először a nemzeti műszaki és művészeti bizottság elé kerültek, majd a RAI UNO, a legnagyobb országos televíziós csatorna mutatta be őket a lakosságnak. Minden egyes címletet más-más motívum díszít, amelyet híres olasz művészek mesterműveiről választottak. Az érme Raffaello Dante Alighieriről készült portréját ábrázolja, amely a Vatikáni Palota II. Gyula pápáról elnevezett szárnyában található. Peremfelirat: 2* hatszor megismételve, felváltva fejjel felfelé és lefelé.

Olaszország

Portugália

Az országos pályázatra beérkezett tervek közül hármat választottak ki. Vítor Manuel Fernandes dos Santos tervező – aki terveihez történelmi szimbólumokból és Portugália első királya, I. Alfonz pecsétjeiből merített ihletet – az alábbi motívumokkal nyerte meg a pályázatot: Az 1 és a 2 eurós érmén az ország várai és címerei láthatók az európai csillagokkal körülvéve. Ez az ábrázolás a párbeszédet, az értékek kölcsönös átvételét és Európa építésének dinamizmusát jelképezi. A központi motívum az 1144-es királyi pecsét. Peremfelirat: öt címer és hét vár egyenlő távolságra elhelyezve egymástól.

Portugália

San Marino

Első sorozat: az érmén a kormány épülete (Palazzo Pubblico) látható. Peremfelirat: 2* hatszor megismételve, felváltva fejjel felfelé és lefelé.


Második sorozat: az érmén Szent Marinus arcképe, Giovan Battista Urbinelli festményének egy részlete látható.

San Marino

Spanyolország

A spanyol érmék háromféle dizájnnal készültek: a király, Miguel de Cervantes és Santiago de Compostela katedrálisának képét mutatják. Jelenleg három érmesorozat van forgalomban, amelyek mindegyike érvényes.

A második sorozathoz az érméket 2010-ben kissé újratervezték abból a meggondolásból, hogy megfeleljenek az Európai Bizottság által kiadott közös iránymutatásoknak. Az évet például az érme belső részén tüntetik fel.

Az első és a második sorozat I. János Károly király portréját mutatja.

Spanyolországban 2015-ben bevezették az 1 és a 2 eurós érmék harmadik sorozatát, amelyeken az új királyt, VI. Fülöpöt és az „ESPAÑA 2015” országkódot tüntetik fel. A verdejel a képmástól jobbra van elhelyezve.

Spanyolország

Szlovákia

Az 1 és a 2 eurós Szlovákia nemzeti címerét, a hármas halom tetején elhelyezett kettős keresztet ábrázolja.

Szlovákia

Szlovénia

Az érmén a költő France Prešeren látható a „Zdravljica” című verséből vett idézettel: „Shivé naj vsi naródi” (Isten áldjon minden nemzetet). Ez a vers egyszersmind a szlovén himnusz szövege is. Peremfelirat: SLOVENIJA felirat, utána egy bevésett ponttal.

Szlovénia

Vatikánváros

Vatikánvárosnak öt érmesorozata van forgalomban, amelyek mindegyike érvényes.

A 2002 és 2005 között kibocsátott első sorozat érméin II. János Pál pápa képmása látható.

A 2005 júniusa és 2006 márciusa között megjelent második sorozat a bíboros kamarásnak, Vatikánváros ideiglenes államfőjének a címerét ábrázolja az Apostoli Kamara emblémájára illesztve az érme közepén. A rajzolat felső részét a „SEDE VACANTE” szavak és a kibocsátás éve római számmal, „MMV”, veszi körül félkör alakban. A tervező neve („D. LONGO”) a központi motívum bal alsó szélén, a vésnökök monogramja („MAC inc” az 1 és 20 centesen; „LDS inc” a 2 és az 50 centesen; „ELF inc” az 5 centesen és az 1 euróson; „MCC inc” a 10 centesen és a 2 euróson) pedig a jobb alsó szélén van feltüntetve.

A 2006 áprilisa és 2013 decembere között kibocsátott harmadik sorozat XVI. Benedek pápát ábrázolja, bal oldalán pedig a tervező monogramja („DL”) szerepel.

A negyedik, 2014. januárban kibocsátott sorozaton Ferenc pápa arcképe szerepel.

Az első alkalommal 2017 márciusában kibocsátott ötödik sorozaton Ferenc pápának, a Vatikánvárosi Állam államfőjének a címere látható.

Mindegyik sorozat összes érméjén megjelenik az európai lobogó tizenkét csillaga, a „CITTÀ DEL VATICANO” felirat, a kibocsátási év és a verdejel (ƒ„R”). Peremfelirat: 2* hatszor megismételve, felváltva fejjel felfelé és lefelé.

Vatikánváros

Ha valamelyik pénzérme nem szerepel ezen a listán, az minden bizonnyal az emlékérmék között lesz.

Ebben a szekcióban található oldalak