Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Horvátország

Horvátország az euroérmék nemzeti előlapjaira négyfajta rajzolatot választott, amelyek mindegyikének a hátterében a jellegzetes horvát sakkminta látható. Az összes érmét az európai lobogó 12 csillaga díszíti.

2 € 

A 2 eurós érmén Horvátország térképe látható sakkminta háttéren. Az Ivan Šivak által tervezett motívum a kibocsátás évét és az ország horvát nyelvű nevét, „HRVATSKA” tartalmazza.

A 2 eurós érme peremfelirata: „O LIJEPA O Draga O Slatka SLOBODO” („Oh, szépséges, oh, drága, oh, édes szabadság”), Ivan Gundulić Dubravka című híres színdarabjának egy sora.

1 € 

Az egyeurós érme nemzeti előlapja egy nyestet ábrázol, háttérben sakkmintával, amelyet Jagor Šunde, David Čemeljić és Fran Zekan tervezett. A nyest kistestű emlősállat, amelyről a kuna, az ország korábbi pénzneme a nevét kapta. A rajzolat a kibocsátás évét és az ország horvát nyelvű nevét, „HRVATSKA” ábrázolja.

50 cent

Az 50 centes érmén Nikola Tesla feltaláló mérnök arcképe látható, aki a váltakozó áramú technológiát kifejlesztette. Az érmét Ivan Domagoj Račić tervezte. A kibocsátás éve mellett a kibocsátó ország horvát nyelvű neve, „HRVATSKA” olvasható.

20 cent

Az 20 centes érmén Nikola Tesla feltaláló mérnök arcképe látható, aki a váltakozó áramú technológiát kifejlesztette. Az érmét Ivan Domagoj Račić tervezte. A kibocsátás évén kívül a kibocsátó ország horvát nyelvű neve, „HRVATSKA” olvasható rajta.

10 cent

A 10 centes érmén Nikola Tesla feltaláló mérnök arcképe látható, aki a váltakozó áramú technológiát kifejlesztette. Az érmét Ivan Domagoj Račić tervezte. A kibocsátás éve mellett a kibocsátó ország horvát nyelvű neve, „HRVATSKA” olvasható rajta.

5 cent

Az 5 centes érme a „HR” betűmotívumot ábrázolja szögletes glagolita írással. A glagolita ábécé a legrégebbi ismert szláv írásmód, amelyet Horvátországban a XIX. századig használtak. Az érmét Maja Škripelj tervezte. A kibocsátás éve mellett a kibocsátó ország horvát nyelvű neve, „HRVATSKA” olvasható rajta.

2 cent

Az 2 centes érme a „HR” betűmotívumot ábrázolja szögletes glagolita írással. A glagolita ábécé a legrégebbi ismert szláv írásmód, amelyet Horvátországban a XIX. századig használtak. Az érmét Maja Škripelj tervezte. A kibocsátás évén kívül a kibocsátó ország horvát nyelvű neve, „HRVATSKA” olvasható rajta.

1 cent

Az 1 centes érme a „HR” betűmotívumot ábrázolja szögletes glagolita írással. A glagolita ábécé a legrégebbi ismert szláv írásmód, amelyet Horvátországban a XIX. századig használtak. Az érmét Maja Škripelj tervezte. A kibocsátás évén kívül a kibocsátó ország horvát nyelvű neve, „HRVATSKA” olvasható rajta.