Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Hrvatska

Hrvatska je odabrala četiri prijedloga dizajna nacionalne strane eurokovanica koji svi sadržavaju motive sa hrvatskom šahovnicom u pozadini. Na svim kovanicama prikazano je 12 zvijezda europske zastave.

2 €

Na kovanici od 2 € motiv je geografske karte Republike Hrvatske sa šahovnicom u pozadini. Dizajn autora Ivana Šivaka sadržava godinu izdavanja i natpis »HRVATSKA«.

Na obodu kovanice od 2 €: »O LIJEPA O DRAGA O SLATKA SLOBODO«, stih iz poznate pastorale »Dubravka« Ivana Gundulića.

1 €

Na kovanici od 1 € motiv je kune sa šahovnicom u pozadini. Autori su Jagor Šunde, David Čemeljić i Fran Zekan. Kuna je mali sisavac po kojem se zvala bivša nacionalna valuta, kuna. Dizajn sadržava godinu izdavanja i natpis »HRVATSKA«.

50 centi

Na kovanici od 50 centi portret je izumitelja i inženjera Nikole Tesle, koji je razvio tehnologiju izmjenične struje. Kovanicu je dizajnirao Ivan Domagoj Račić i dizajn sadržava godinu izdavanja i natpis »HRVATSKA«.

20 centi

Na kovanici od 20 centi portret je izumitelja i inženjera Nikole Tesle, koji je razvio tehnologiju izmjenične struje. Kovanicu je dizajnirao Ivan Domagoj Račić i dizajn sadržava godinu izdavanja i natpis »HRVATSKA«.

10 centi

Na kovanici od 10 centi portret je izumitelja i inženjera Nikole Tesle, koji je razvio tehnologiju izmjenične struje. Kovanicu je dizajnirao Ivan Domagoj Račić i dizajn sadržava godinu izdavanja i natpis »HRVATSKA«.

5 centi

Na kovanici od 5 centi motiv je slova »HR« napisanih uglatom glagoljicom. Glagoljica je najstarije poznato slavensko pismo. U Hrvatskoj se rabila do 19. stoljeća. Kovanicu je dizajnirala Maja Škripelj i dizajn sadržava godinu izdavanja i natpis »HRVATSKA«.

2 centa

Na kovanici od 2 centa motiv je slova »HR« napisanih uglatom glagoljicom. Glagoljica je najstarije poznato slavensko pismo. U Hrvatskoj se rabila do 19. stoljeća. Kovanicu je dizajnirala Maja Škripelj i dizajn sadržava godinu izdavanja i natpis »HRVATSKA«.

1 cent

Na kovanici od 1 centa motiv je slova »HR« napisanih uglatom glagoljicom. Glagoljica je najstarije poznato slavensko pismo. U Hrvatskoj se rabila do 19. stoljeća. Kovanicu je dizajnirala Maja Škripelj i dizajn sadržava godinu izdavanja i natpis »HRVATSKA«.