Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Kroatien

Kroatien har valt fyra utformningar för sina nationella sidor av euromynten, alla med det typiska kroatiska rutmönstret i bakgrunden. På alla mynt finns även EU-flaggans tolv stjärnor.

2 €

På 2-euromyntet finns en karta över Kroatien med ett rutmönster i bakgrunden. Utformningen har gjorts av Ivan Šivak och visar utgivningsåret och omskriften ”HRVATSKA”, landets namn på kroatiska.

Kantgravyr på 2-euromyntet: ”O LIJEPA O DRAGA O SLATKA SLOBODO” (”O vackra, o kära, o ljuva frihet”), en rad från Ivan Gundulićs berömda herdespel ”Dubravka”.

1 €

1-euromyntet visar en mård med rutmönstret i bakgrunden och har utformats av Jagor Šunde, David Čemeljić och Fran Zekan. Mården är ett litet däggdjur som har gett namn åt landets tidigare valuta, kunan. Utformningen visar utgivningsåret och omskriften ”HRVATSKA”, landets namn på kroatiska.

50 cent

På 50-centsmyntet finns ett porträtt av uppfinnaren och ingenjören Nikola Tesla, som utvecklade växelströmstekniken. The coin was designed by Ivan Domagoj Račić and includes the year of issuance and the inscription “HRVATSKA”, the country’s name in Croatian.

20 cent

På 20-centsmyntet finns ett porträtt av uppfinnaren och ingenjören Nikola Tesla, som utvecklade växelströmstekniken. Myntet har utformats av Ivan Domagoj Račić och visar utgivningsåret och omskriften ”HRVATSKA”, landets namn på kroatiska.

10 cent

På 10-centsmyntet finns ett porträtt av uppfinnaren och ingenjören Nikola Tesla, som utvecklade växelströmstekniken. Myntet har utformats av Ivan Domagoj Račić och visar utgivningsåret och omskriften ”HRVATSKA”, landets namn på kroatiska.

5 cent

På 5-centsmyntet syns ett motiv med bokstäverna ”HR” skrivna i kantig glagolitisk skrift. Det glagolitiska skriften är det äldsta slaviska alfabetet och användes i Kroatien fram till 1800-talet. Myntet har utformats av Maja Škripelj och visar utgivningsåret och omskriften ”HRVATSKA”, landets namn på kroatiska.

2 cent

På 2-centsmyntet syns ett motiv med bokstäverna ”HR” skrivna i kantig glagolitisk skrift. Den glagolitiska skriften är det äldsta slaviska alfabetet och användes i Kroatien fram till 1800-talet. Myntet har utformats av Maja Škripelj och visar utgivningsåret och omskriften ”HRVATSKA”, landets namn på kroatiska.

1 cent

På 1-centsmyntet syns ett motiv med bokstäverna ”HR” skrivna i kantig glagolitisk skrift. Den glagolitiska skriften är det äldsta slaviska alfabetet och användes i Kroatien fram till 1800-talet. Myntet har utformats av Maja Škripelj och visar utgivningsåret och omskriften ”HRVATSKA”, landets namn på kroatiska.