Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Хърватия

Хърватия е избрала четири дизайна за националната страна на евромонетите, с отличителния хърватски шахматен мотив на заден план. Върху всички монети също така са изобразени 12-те звезди на европейското знаме.

2 €

На монетата от 2 € е изобразена карта на Хърватия на фона на шахматен десен. Дизайнът е на Иван Шивак и включва годината на емитиране и надписа „HRVATSKA“ – името на държавата на хърватски.

Надпис по гурта на монетата от 2 €: „O LIJEPA O DRAGA O SLATKA SLOBODO“ („О, красива, о, скъпа, о, сладка свобода“) – стих от известната пиеса „Дубравка“ от Иван Гундулич.

1 €

На монетата от 1 € е изобразена златка на фона на шахматен десен. Проектирана е от Ягор Шунде, Давид Чемелич и Фран Зекан. Златката е малък бозайник, дал името си на старата парична единица на страната – куната. Дизайнът включва годината на емитиране и надписа „HRVATSKA“ – името на държавата на хърватски.

50 цента

Монетата от 50 цента е с лика на изобретателя и инженер Никола Тесла, който разработва технологията на променливия ток. Дизайнът е на Иван Домагой Рачич и включва годината на емитиране и надписа „HRVATSKA“ – името на държавата на хърватски.

20 цента

Монетата от 20 цента е с лика на изобретателя и инженер Никола Тесла, който разработва технологията на променливия ток. Дизайнът е на Иван Домагой Рачич и включва годината на емитиране и надписа „HRVATSKA“ – името на държавата на хърватски.

10 цента

Монетата от 10 цента е с лика на изобретателя и инженер Никола Тесла, който разработва технологията на променливия ток. Дизайнът е на Иван Домагой Рачич и включва годината на емитиране и надписа „HRVATSKA“ – името на държавата на хърватски.

5 цента

На монетата от 5 цента е изобразен мотив с буквите „HR“, изписани на ъглеста глаголица. Глаголицата е най-старата известна славянска писменост и е била в употреба в Хърватия до XIX век. Дизайнът е на Мая Шкрипел и включва годината на емитиране и надписа „HRVATSKA“ – името на държавата на хърватски.

2 цента

На монетата от 2 цента е изобразен мотив с буквите „HR“, изписани на ъглеста глаголица. Глаголицата е най-старата известна славянска писменост и е била в употреба в Хърватия до XIX век. Дизайнът е на Мая Шкрипел и включва годината на емитиране и надписа „HRVATSKA“ – името на държавата на хърватски.

1 цент

На монетата от 1 цента е изобразен мотив с буквите „HR“, изписани на ъглеста глаголица. Глаголицата е най-старата известна славянска писменост и е била в употреба в Хърватия до XIX век. Дизайнът е на Мая Шкрипел и включва годината на емитиране и надписа „HRVATSKA“ – името на държавата на хърватски.